Gündem Devletin zirvesine yerli kriptolu telefon

Devletin zirvesine yerli kriptolu telefon

09.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

TÜBİTAK’ın 164 kriptolu telefonunun dinlendiğini belirten Bakan Işık, dinlemelerin yabancı bağlantılı olduğunu iddia etti. Işık, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı için yüksek güvenlikli bir kriptolu telefon üreteceklerini kaydetti

Devletin zirvesine yerli kriptolu telefon

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, dinleme skandalları üzerine Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı için yüksek güvenlikli kriptolu telefon üreteceklerini, yılbaşından önce de tesliminin gerçekleşeceğini açıkladı.
Işık, TBMM’deki özel sohbetinde Cumhurbaşkanı başta olmak üzere devletin zirvesinin kriptolu telefonlara rağmen dinlenmesine ilişkin kesin verilere ulaştıklarını belirterek, “TİB üzerinden dinleniyormuşuz” dedi. Dinlemenin organize gerçekleştirildiğine dikkati çeken Işık, “Şebeke halinde çalışmışlar. Kriptolu telefonu dinleme şansları yoktu. Yani TÜBİTAK’taki bilgi TİB’e ulaştırılmasaydı, TİB’in onu dinleme şansı yoktu. Verilen uçtaki kişiye de kriptolu telefonun şifresi verilmezse yine yapılamaz. Bir kriptolu telefonu dinleyebilmek için, TÜBİTAK emniyet ve TİB ayağının olması lazım. Hatta yargı ayağının olması lazım. Bu yapıyı da ancak bir örgüt kurup yapabilir” diye konuştu.

‘Uçtaki bilgiler kalmış’
Işık, “Yabancı istihbaratlarla desteği var mı?” sorusuna, “Yabancı istihbaratlarla ilişkide oldukları kanaati bizde çok fazla. Niye çünkü şöyle düşünün; Hadi Başbakanı siyasi hedefler doğrultusunda dinlediniz. İyi de Genelkurmay Başkanı’nı niye dinlediniz? Dışişleri Bakanlığı’nı niye dinliyorsunuz veya MİT Müsteşarı’yla senin ne işin olabilir? MİT, devletin gizli kurumu. Milli Savunma Bakanlığı’na niye dinliyorsunuz? Cumhurbaşkanlığı’nı niye dinliyorsunuz? Anayasa Mahkemesi Başkanı’nı bile niye dinliyorsunuz? Dolayısıyla bunların dış bağlantılarının olmaması mümkün değil” yanıtını verdi. Işık, “kanıt var mı elinizde” sorusunu da, “Emareleri yargı ortaya çıkaracak” diye yanıtladı.
Işık, TÜBİTAK’ın 164 kriptolu telefonun dinlendiğini belirtirken, şunları kaydetti:“164 kriptolu telefon var. Diskleri silmişler, ama silerken silemedikleri uç kısımlar kalmış. Tam uçlara gidememişler. Tam uçtaki bilgiler çekildiğinde tam 80 kriptolu telefonun imei nosunun kayıtlı olduğunu gördük. Orada Cumhurbaşkanı yok ama Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı gibi önemli kurumlar var. Rastgele 80 numara varsa 164 telefonun tamamının numarası girilmiş olmalı ki, ancak bunları silmişler.

‘Niçin dinlediler bilmiyoruz’
Yani yüzde 99,9 ihtimalle olay böyle. Şu kesin 164 kriptolu telefonun imei numarasını sadece TÜBİTAK bilir. Eğer bunlara TİB’in kayıtlarında rastlanıyorsa demek ki TİB ile TÜBİTAK arasında organik bağ var. Bu aradaki bağı emniyetçilerin kurduğu belli. Biz, kriptolu telefonların dinlendiğini biliyorduk ama nasıl, nerede dinlediklerini bilmiyorduk. Niçin dinlediler onu da bilmiyorduk.”
Işık, Başbakan’ın elinde bakanlar olarak kendilerinin de bilmediği bilgiler olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Sıcaklığa göre şifre

Işık, “Biz şimdi yeni kriptolu telefon çıkaracağız. Tasarımdan, dizayn ve yazılımına kadar yeni ve yerli telefon. Yılbaşına kadar hatta önce tamamlanmış olur ve sunarız. Tamamen yeni ve yerle teknolojiyle Türk yazılımı olacak. NATO’da standart kriptolu yazılımlar var. Bunlar açık yazılımlardır, alıp şifreleyip, modifiye edip farklı parametreler kurup farklı bir yazılım oluşturabiliyorsunuz. Bin tane kripto var, diyelim ki; hava sıcaklığı 23 derece ise 682. şifreyi kullan diyorsun. Hava sıcaklığına göre bile kripto yapılabiliyor. Mevcut kriptolu telefonlarda bulunan güvenlik mekanizmalarından daha sıkı olacak” dedi.