Kültür Sanat Devrim Arabaları'nın ön plana çıkması engellendi mi?

Devrim Arabaları'nın ön plana çıkması engellendi mi?

24.12.2008 - 16:10 | Son Güncellenme:

Devrim Arabaları filminin yönetmeni Tolga Örnek, bazı güçlerin flmin ön plana çıkmasına engel olduğunu belirtti.

Devrim Arabalarının ön  plana çıkması engellendi mi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın (MTSO) 123'üncü kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında ‘Devrim Arabaları’ filminin özel gösterimi yapıldı.

Haberin Devamı

Filmin yönetmeni Tolga Örnek, arabanın hikayesinde olduğu gibi bazı güçlerin filmin ön plana çıkmasına engel olduğunu, bu nedenle beklenen seyircinin üçte birinin salonlara ancak geldiğini söyledi.

Forum Mersin'deki Cinebonus Sineması'nda gerçekleştirilen gösterime Vali Yardımcıları Recep Uzal, Mehmet Çubuktar, Ahmet Soley, Ahmet Büyükçelik, Kaya Çıtak, Mustafa Ergün, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, MTSO Meclis Başkanı İbrahim Kiper, yapımcı ve yönetmeni Tolga Örnek, oyuncu Altan Gördüm ile çok sayıda davetli katıldı.
Gösterimin ardından filmle ilgili olarak bir konuşma yapan Tolga Örnek, 24 Ekim'de gösterime giren filmin 6 hafta gösterimde kaldığını belirterek, şöyle konuştu:

“4 yıl önce babam bana Devrim Arabaları ile ilgili bir kitapçık verdi. Bu kitapçığı okudum ve çok etkilendim yer yer çok duygulandım, gururlandım. Sonuna geldiğimde de çoğu insan gibi çok kızdım. Projeyi bilmeyen diğer insanlarla paylaşma ihtiyacı hissetim. Türkiye, pek çok filmde anlatıldığı gibi karamsar bir ülke değil. Türkiye'de iyi işler de oluyor, olmuş, olmaya da devam edecek. Kıyıda köşede kalmış isimsiz kahramanlar her zaman var. Önlerine engeller çıkmasına rağmen hiç bir beklentileri olmadan ülkeleri için çalışıyorlar, didiniyorlar, üretiyorlar. Bir de bir film olsun ki kahramanları doğal olağan insanlar olsun istedim ben. İadei itibar olsun bu mühendislere, onların başarılarını analım. Çünkü Devrim Arabası denildiği zaman, ‘Haa o çalışmayan araba mı? Yolda kalan araba mı?’ deniliyordu. Bu da tabi ki çok büyük bir haksızlıktır. Türkiye'de bu tarz haksızlıklar sadece Devrim Arabaları’na değil pek çok projeye yapılıyor. İlerde belki bunların önünü keser diye bu filmi yaptık.”

Haberin Devamı

Oyuncu Altan Gördüm ise, filmin isimsiz kahramanlar için bir teşekkür, saygı filmi olduğunu anlattı.

SPONSORLAR ÇEKİLDİ

İzleyicilerden gelen bir soru üzerine yönetmen Örnek, filmde Devrim Arabaları’nın yapımına engel olan zihniyet, film gösterime girdiğinde kendini gösterdiğini kaydederek şöyle dedi:
“Film vizyona girdiğinde birçok gazete ve televizyon ilgi göstermedi. Beklediğimiz seyircinin üçte biri geldi. Çekim aşamasında da bazı sponsorlar çekildi. Bazıları da söz verdiklerinin çok azını verdi. Buna rağmen biz bu filmi borçla harçla bitirdik. Film Nisan 2009'da yeniden vizyona girecek.”
MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, filmin etkileyici hikayesinde olduğu gibi, halen Devrim Arabaları gibi birçok projeyi gerçekleştirecek insanların olduğunu kaydetti.