Ankara Dezavantajlı Çocukların Gelişimi Desteklenecek

Dezavantajlı Çocukların Gelişimi Desteklenecek

08.02.2018 - 13:34 | Son Güncellenme:

Bernard Van Leer Vakfı'nın finansal ve teknik katkılarıyla sosyal ve ekonomik olarak dezavantajlı 0-3 yaş arası çocukların gelişimini desteklemek amacıyla başlatılan "İstanbul95" programı tanıtıldı

Dezavantajlı Çocukların Gelişimi Desteklenecek

İSTANBUL (AA) - Bernard Van Leer Vakfı'nın finansal ve teknik katkılarıyla hayata geçirilen "İstanbul95" programıyla sosyal ve ekonomik olarak dezavantajlı 0-3 yaş arası çocukların gelişiminin desteklenmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

Program, Taksim'de bir otelde düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

İçeriği Boğaziçi Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) ve Columbia Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Kent Laboratuvarı Studio-X İstanbul tarafından oluşturulan program, Beyoğlu, Maltepe, Sarıyer ve Sultanbeyli belediyeleri tarafından yürütülecek.

Pilot olarak uygulanacak ve iki yıl sürecek program kapsamında, dört belediyede toplam 480 dezavantajlı aileye, hamilelikten başlamak üzere, doğum sonrası depresyon, beslenme, 0-3 yaş arasında beyin gelişimi, aile-çocuk ilişkisinin önemi gibi pek çok konuda rehberlik hizmeti verilecek.

İstanbul95, aynı zamanda belediyelerin yürüttüğü çocuk ve aileleri destekleyici program ile projelerle ilgili mevcut kapasitelerini de güçlendirmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

- "Program kentin toplumsal refahına önemli katkılar sağlayacak"

Toplantıda konuşan Bernard Van Leer Vakfı Türkiye Temsilcisi Yiğit Aksakoğlu, programın yerel yönetimlerin desteğiyle kentin toplumsal refahına önemli katkılar sağlayacağını söyledi.

Aksakoğlu, araştırmaların erken çocukluk dönemine yapılan yatırımın bireysel olduğu kadar toplumsal açıdan da büyük faydalar sağladığını belirterek, "Ancak bu yatırımın yapılmadığı durumlarda hem bireyler hem de toplumlar ağır bedeller ödüyor." dedi.

Bernard Van Leer Vakfı Program Direktörü Cecilia Vaca Jones da 0-3 yaş dönemin önemine değinerek, şunları kaydetti:

"Uzmanların altın çağ olarak tanımladıkları 0-3 yaş döneminde, çocuğun beyin gelişiminin yüzde 85’i tamamlanıyor. Bu dönemde çevrenin ve özellikle de ailelerin desteği büyük önem taşıyor. Erken müdahale edilen çocukların ilerleyen hayatlarında eğitime devam, iş gücüne katılım gibi alanlarda yaşıtlarına göre daha avantajlı olduğunu görüyoruz.0-3 yaş dönemine yatırım yapılmasını teşvik etmek İstanbul95'in başlıca hedefleri arasında yer alıyor."

- "

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan ise İstanbul95 gibi erken çocukluk dönemine yönelik programların, yalnızca çocukların gelişimleri için değil, aynı zamanda Türkiye'nin ekonomik ve sosyal gelişmişliği ile sürdürülebilir kalkınması için de büyük önem taşıdığını vurguladı.

Haberin Devamı

Özkan, program kapsamında uygulanacak Ev Ziyareti Temelli Aile Rehberliği Projesi'nin Boğaziçi Üniversitesi tarafından kültürel ve sosyal normlar gözetilerek, Türkiye’deki ailelerin ihtiyaçlarına uygun olarak hazırlandığını dile getirerek, "Üniversitemizin Ekonomi Bölümü'nün de katkılarıyla programın oluşturacağı sosyal etkinin yanı sıra ekonomik etkisinin de ölçümlenmesi için bir etki analizi çalışması yürütülecek. Boğaziçi Üniversitesi olarak İstanbul'un 0-3 yaş arası çocuklar ve ailelerine uygun bir kent haline gelmesine öncülük edecek program boyunca, erken çocukluk alanında sahip olduğumuz tüm entelektüel bilgi ve kapasiteyi belediyelerimizin hizmetine sunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz." değerlendirmesinde bulundu

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın da veri temelli karar mekanizmalarını harekete geçiren ve yerel yönetimlerin doğrudan desteğini alan İstanbul95'un bir parçası olmaktan büyük heyecan duyduklarını belirterek, "Program kapsamında ayrıca Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde yüksek lisans öğrencileri için disiplinler arası bir stüdyo dersi açıyoruz. 2018 bahar yarı yılında başlayacak bu modül ile Kadir Has Üniversitesi bu alanda Türkiye'de bir ilki gerçekleştiriyor. Buradaki temel hedefimiz genç mimarların, kent tasarımcılarının ve şehir plancılarının 0-3 yaş arası çocukların ve ailelerinin kamusal alanlardaki ihtiyaçları konusunda farkındalıklarını arttırmak, onları tasarım aşamasında işin içine çekmek." ifadelerini kullandı.