Gündem Dijital ameliyathane

Dijital ameliyathane

26.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi bünyesinde kurulan TETLAB Fikir Fabrikası, fikirlerin icatlara dönüştüğü yer olarak farklı çalışmalara imza atıyor.

Dijital ameliyathane

Türkiye’nin ilk dijital ameliyathanesini tıp dünyasının hizmetine sunmaya hazırlandıklarını anlatan TETLAB’ın kurucusu ve yöneticisi Dr. Leyla Türker Şener, “Hayal et gerçek olsun. Fikriyle ya da sorunuyla gelen herkese kapımız açık” dedi. Öğrenci ve akademisyenlerin, sağlık alanında düşündükleri yeni ve yaratıcı fikirleri elle tutulur hale getirme imkanı buldukları TETLAB Fikir Fabrikası, Türkiye’nin ilk laboratuvarı.

Haberin Devamı

Türkiye’de bir ilk

Dr. Şener, “dijital ameliyathane” hakkında bilgi verdi. Tıp öğrencilerinin ameliyatları gözlemleme alanlarının çok kısıtlı olmasından yola çıktıklarını dile getiren Şener şunları söyledi: “Öğrencilerin ameliyatları nasıl gözleyebileceği fikrinden yola çıktık. Öncelikle 360 derece kamerayla gerçek bir ameliyathane ortamını çektik. Cerrah, hemşire, anestezi uzmanı nasıl çalışıyor, bunların görüntülerini aldık. Ardından üç boyutlu (VR) simülasyon ortamında bunları canlandırdık. Yani hekim adayları, VR gözlüğünü taktığında kendisini bir hasta önünde her türlü tıbbı cihazın bulunduğu ameliyathanede bulacak. Önünde bir hasta var ve onu ameliyat edecek. Şu anda sadece kalp damar cerrahisi için bunu modelledik. Türkiye’de bir ilke imza atıyoruz. Eylül ayında projemizi bitirip uygulamaya sokmayı planlıyoruz. Buraya yeni fikirlerle gelenleri sanayiyle buluşturuyoruz. Sanayi Bakanımızın oluruyla kamu üniversite ve sanayi işbirliği İstanbul temsilcisi seçildim.”