Gündem Dijital bonzai

Dijital bonzai

15.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Son dönemde yapılan araştırmalar teknolojik cihaz kullanımı nedeniyle, çocukların tembellik davranışlarının arttığını, fiziksel aktivitelerinin dibe vurduğunu gösteriyor.

Dijital bonzai

Uyuşturucu madde ve sigaradan sonra teknoloji bağımlılığı da çocukların sağlığını olumsuz etkiliyor. Araştırmalar teknolojik cihaz kullanımı nedeniyle, çocukların tembellik davranışlarının arttığını, fiziksel aktivitelerinin dibe vurduğunu gösteriyor. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Nörolojik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’ndan Rüstem Mustafaoğlu’na göre; “İnternet, oyun ve teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençler için yeni tehdit.”

Haberin Devamı

Harran Üniversitesi’nden meslektaşı Zeynal Yasacı ile yaşanan durumun vahametini rakamlarla ortaya çıkartan Mustafaoğlu, bu alanda yapılan özel çalışmaların sonuçlarını ilk kez Milliyet ile paylaştı. Mustafaoğlu, “Ebeveyn görüşlerine dayalı olan çalışmalarımız sayesinde çocukların çağımızın en büyük salgınlarından biri olan teknolojik cihaz kullanımı ve maruziyeti konusundaki durumunu ortaya çıkarmayı sağladık” dedi.

Prof. Dr. Mustafaoğlu, çalışmaya dair şu bilgileri verdi: “7-15 yaş grubu çocuğu olan 139 ebeveye dijital oyun oynamanın sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik 11 soru yöneltildi. Alınan yanıtlara göre, çocukların dijital oyun oynamaya başlama yaşlarının 4.5-6.1 yaşları arasında olduğu, gün içinde dijital oyun oynama sürelerinin de 112.9-208.6 dakika olduğu anlaşıldı. Çalışmaya katılan çocukların yüzde 65.7’si oyunu bilgisayarda, yüzde 72.1’i cep telefonunda, yüzde 85.2’i tablette ve yüzde 24.5’i oyun konsolu ile oynadıkları belirlendi.

Haberin Devamı

Saldırganlaştırıyor

Ebeveynlerin yüzde 87.1’i dijital oyunların çocukların sağlık ve gelişimi üzerine olumsuz etkileri olduğunu ve çocuklarda bağımlılık yaptığını söyledi. Yüzde 74.8’lik dilim şiddet içerikli oyunların çocukların ruh halini etkileyerek agresif tutum sergilemelerine neden olduğu, yüzde 72.5’i duruş bozukluklarına bağlı omurga sağlığını olumsuz yönde etkilendiğini, yüzde 70’i de gözlerde kuruluk, ağrı ve kızarıklığa neden olduğunu belirtti. Yine ebeveynlerin yüzde 69.7’si dijital oyunların asosyalleşme ve aile içi iletişimde azalmaya neden olduğunu kaydederken, yüzde 62.2’si geç uyuma, geç uyanma ve uyuma süresinde azalma gibi çocuklarında uyku bozuklukları gözlemlediklerini söyledi. Ebeveynlerin yüzde 58.2’si dijital bağımlılığın fiziksel aktivite düzeyini azalttığını ve obeziteyi tetiklediğini yüzde 57.8’i çocuklarda dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon bozukluğuna neden olduğunu söyledi. Yüzde 37.1’i de dil gelişiminde aksamalara ve gelişim geriliğine neden olduğu yönünde görüş beyan etti.”

Dijital bonzai

Okul öncesine kadar düştü...

Haberin Devamı

Çalışmanın bulgularına göre dijital oyun oynayan çocukların bu oyunlara başlama yaşının okul öncesi dönemlere kadar düştüğünü dile getiren Mustafaoğlu; “Ebeveynlere göre dijital oyun oynamanın çocuklarda bağımlılık, agresif tutum sergileme, gözlerde kuruluk, ağrı ve kızarıklık, uyku bozuklukluğu ve obeziteyi tetikliyor olması en önemli sorunlar olarak karşımıza çıktı. Ekran bağımlılığının uzaması, akranları ile yüz yüze iletişim, grup oyunlarının azalması ve tek başına oynanan oyunların artmasına neden oluyor. Çocukların dijital oyunları uygun olmayan içerik, süre, sıklık ve farklı duruş pozisyonlarda oynamaları gelişimsel problemler, kas-iskelet sistemi sorunları, fiziksel inaktivite gibi sağlık riskleri doğuruyor” değerlendirmesini yaptı.