Gündem Dijital tüm veriler 30 yıl saklanmalı

Dijital tüm veriler 30 yıl saklanmalı

15.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Akyürek’in 10 Ekim 2009’da İstihbarat Daire Başkanlığı görevinden ayrılmadan 6 gün önce personeline log kayıtlarını imha ettirdiği öne sürülerek bunun yönetmeliğe aykırı olduğu ifade edildi

Dijital tüm veriler 30 yıl saklanmalı

Emniyet veri tabanındaki bilgilere ulaşan İstihbarat Daire Başkanlığı (İDB) personelinin log kayıtlarını görevden ayrılmadan 6 gün önce imha ettirdiği öne sürülen eski İBD Başkanı Ramazan Akyürek’in de aralarında bulunduğu 18 polisin yargılanması için savcılığa gönderilen raporda, elektronik veri saklanmasıyla ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarını bağlayan çarpıcı değerlendirmeler yer aldı.
TCK’da dava zamanaşımı süresinin üst sınırının 30 yıl olduğu belirtilen raporda, “Kamusal faaliyetlere ilişkin elektronik bilgi ve belgelerin saklanma süresinin belirlenmesinde, ceza, hukuk ve idari yargılama usul kanunlarındaki dava zamanaşımı için öngörülen sürelerden en fazla olanının esas alınması” gerektiği belirtildi. Dört müfettiş tarafından 17 ve 25 Aralık operasyonlarının ardından İDB Başkanlığı’nda 2009-2013 yıllarını kapsayan denetimler yapıldı.
Müfettişler; Akyürek, yardımcıları, Bilişim Teknolojileri Şubesi Müdür ve Müdür Yardımcıları, TEKOP Şube Müdür ve Müdür Yardımcıları, Veri Tabanı Büro Amirliği, İnternet Büro Amirliği, AR-GE Bürosu, Sistem Bürosu ve Yasal İşlemler Bürosu’nda görevli 18 personel hakkında ön inceleme yaptı. İnceleme sonucu 18 personel hakkında 4483 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca soruşturma izni verilerek, rapor savcılığa gönderildi.

‘İmha ettirdi’
Raporda, Akyürek’in İDB Başkanlığı görevinden ayrılmasından 6 gün önce, 10 Ekim 2009’da, başkanlıktaki projelere ait kullanıcı işlem bilgilerini imha ettirdiği ve yönetmeliğin 29/m maddesindeki log kayıtlarının süresiz olarak muhafaza edilmesini öngören hükme aykırı davrandığı belirtildi.
Öte yandan “Casusluk” soruşturması kapsamında serbest bırakıldıktan sonra haklarında yakalama kararı çıkarılan polislerden emniyet amiri Kürşat Durmuş tutuklandı.

Yazarlar