Batman DİKA GENEL SEKRETERİ YILMAZ ALTINDAĞ, 2016 YILI FAALİYETLERİNİ ANLATTI

DİKA GENEL SEKRETERİ YILMAZ ALTINDAĞ, 2016 YILI FAALİYETLERİNİ ANLATTI

27.08.2016 - 16:47 | Son Güncellenme:

.

DİKA GENEL SEKRETERİ YILMAZ ALTINDAĞ, 2016 YILI FAALİYETLERİNİ ANLATTI

Siirt ve Batman gazetecilerin ortak düzenlediği programın konuğu olan Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, kuruluş amacı geri kalmış illerin kalkınmasını sağlamak olan DİKA ve benzeri ajansların, bölgelerin kalkınması için bir şans olduğunu söyledi.
Batman TP Kristal Park’ta düzenlenen toplantıda konuşan Altındağ, geçmişte çeşitli sivil toplum örgütleri, meslek grupları, siyaset hayatında yer aldığından bölgeyi iyi tanıyan biri olduğunu söyledi. 2016 yılında illere ayrılan bütçe hakkında bilgi veren Altındağ, "50 milyon lira öngördüğümüz bir bütçe var, bu bütçenin içinde ajansın giderleri de var. Her ilde eğitim ile ilgili toplantılar yaptık. Öncelikle kendimizi eğitime tabi tutuk, daha sonra bu tecrübeler ışığında herkesin faydalanabileceği ölçülerde eğitim programlarını açtık. Her çalışma profilimiz ağırlıklı olarak eğitime yöneliktir. Tamamı önce bilgilendirme toplantıları oldu, daha sonra uygulama amaçlandı. KOSGEB ile çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Ajansın en büyük ağırlığı önceliği eğitim ile alakalı, yani bölgede ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörlerinden biri olan girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulmasını sağlamaya yönelik olarak Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde uygulamalı girişimcilik eğitimleri düzenlenecek" dedi,
Genel Sekreter Altındağ, kalkınmada öncelikli ilk üç sektörün hangileri olduğu yönündeki bir soruya ise "Bu bölgede bizim önceliğimiz geçlerin istihdam sahibi olmasıdır. Tüm sorunların başı eğitimle mümkündür. Batman özeline baktığımızda hem turizm hem de sanayileşmede sürdürülebilirlik konusunda iyi gidiyor. Bu konuda bize daha fazla proje sunulması gerekir. İnsan üzerine yapılan yatırım bizim önceliğimizdir ve üzerinde durduğumuz bir konudur. Ama bunu yaparken de Siirt ve Şırnak’ı birbirinden ayırıyoruz. İlleri bir ayara koymamamız gerekir. Öncelik daha çok geri kalmış illerin kalkınmasıdır. DİKA daha çok sadece hibe veren bir birim olmasından çıkmalı, birlikte planlayan, hayata geçirilen bir model olması gerekir. Geçmiş dönemlerde dağıtılıp akıbeti sorgulanmayan projeler/ destekler vermiyoruz. Yakın zamanda yatırımda alternatif pazarların oluşturulması için çalışmalarımız olacak. Özellikle TRC 3 bölgesindeki yatırımcıların ürettikleri malları yakın komşu ülkelere gönderdiği bir gerçektir. Sınır Kapılarının kapanması durumunda bu yatırımcıların mağdur olmaması için A ve B planımız olması gerekir, bu konuda çalışma yürütüyoruz. Bizim en büyük vizyonumuz enerjidir. 4 ilde potansiyel bir enerjisi var. Suyumuz var, neden yenilenebilir enerjiye dönüştürmeyelim. Bu konuda enerjiyi model olarak görüyoruz, nitekim bölgenin sanayisinde de çoğu yatırımcının en büyük sorunu enerjidir. Ancak bu konuda bize proje gelmedi. Oysa enerjinin verimli kullanılması noktasında büyük desteklerimiz mevcuttur. TRC-3 bölgesinin genç bir nüfusu var, girişimcilik ruhunun keşfedilip desteklenmesi noktasında küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile çalışmalara başlıyoruz" diye yanıt verdi.