Dikkat! Akut Bronşiolit ve Bronşit Hızla Artıyor

Sevgili anne babalar, kış mevsiminin başlamasıyla üst solunum yolu enfeksiyonları (üsye) hızla arttı. Ancak bundan daha önemlisi enfeksiyon aşağıya, yani akciğerlere doğru ilerleyebiliyor. Özellikle 2 yaşın altındaki süt çocukları için daha ciddi bir durum oluşturuyor. Hastalık, bronşlara indiğinde bronşit; daha ince havayollarına inerse bronşiolit diyoruz. Sebep genellikle virüsler. Özellikle de RSV dediğimiz virüs. Parainfluenza, adenovirüs ve mikoplazmalar da akciğer enfeksiyonlarına neden olabiliyor.

Haberin Devamı

Peki hastalığın aşağıya (akciğerlere) indiğini nasıl anlarız?

İlk başta üsye bulgularıyla başlar. Yani burun akıntısı- burun tıkanıklığı, ateş, halsizlik, genizde-boğazda yanma, baş ağrısı, hafif öksürük, bebeklerde huzursuzluk gibi. Öncelikle üst solunum yolları dokusunda üreyip çoğalıyor. Bu dönemde fark edilip önlem alınmazsa ilerleyebiliyor ve akciğerlere iniyor. Burada çocuğun bağışıklık durumu ve beslenmesi çok önemli. Yani her çocuk üsye’den sonra bronşit-bronşiolit olmaz. Özellikle iyi beslenen-anne sütü alan bebekler daha şanslı. Çünkü immuniteleri güçlü olduğu için hafif atlatabiliyorlar. Eğer şiddetli öksürük, hırıltılı solunum, hızlı nefes alıp verme, göğüs kafesinde inip-kalkma, bebeklerde emememe gibi bulgular başladıysa bronşit-bronşiolit başlıyor demektir. Beklemeden doktorunuzu aramalısınız.

Son zamanlarda mevsimin de etkisiyle hızlı ilerleyen bir durumla karşı karşıyayız. Bir gün önce üsye tablosunda olan bebek, ertesi gün bronşiolitle gelebiliyor. Anne babalar ilk anda fark edemeyebiliyor. Ayaktan şurup-nebül tarzı ilaçlarla tedavi olabilecek bir hastalık, ilerlediğinde hastaneye yatış gerektiriyor. Bebeğinizde-çocuğunuzda yukarıdaki bulguları görüyorsanız vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun. Çünkü ilerlediğinde tedavisi çok daha zorlaşıyor. Sağlıklı günler dilerim.

Dr.Ferruh Baş
www.drferruhbas.com