Konut Dikkat! Tapunuzda Ne Yazıyor?

Dikkat! Tapunuzda Ne Yazıyor?

04.07.2014 - 16:25 | Son Güncellenme:

Alacağınız gayrimenkulün tapusu size sorun çıkarabilir.

Dikkat Tapunuzda Ne Yazıyor

Bir yatırım yaparken en dikkat etmemiz gereken konulardan biri, o mülke gerçekten sahip olduğumuzun göstergesi olmasıdır.

Haberin Devamı

Mülk sahibi olduğumuzu elimizdeki tapu belgesi kanıtlar. Gayrimenkulde tapu tipleri farklı kategorilere ayrılır.

Kat mülkiyeti, kat irtifakı, hisseli tapu gibi tapu çeşitleri vardır. Peki alacağımız evin tapusu nasıl olmalı?

Ev alırken tapu tipi nasıl olmalı?

Gayrimenkul alım sürecinde en önemli sorulardan biri: "Gayrimenkul alırken, tercih edeceğimiz tapunun türü nasıl olursa sorun yaşamayız?" dır.

Hangi tapu tipi daha güvenlidir?

Sorun yaşamadan alım-satım yapabileceğimiz, mülkün aidiyetinin belgelenmesi ya da miras yoluyla el değiştirilmesi sürecinde sorun yaşamayacağımız tapu tipi kat mülkiyetli tapudur.

Peki tapu tipleri nelerdir?

Kat mülkiyetli tapu: Kat mülkiyetli tapu belgesinin üzerinde bu ibare vardır. Binanın yüzölçümü, ilgili kişiye ait olan bağımsız bölümün numarası, katı, niteliği vardır. Yani size ait olan alanı açıkça gösterir ve mülkiyet hakkınızı ispat eder. İskan izni alınmıştır. Bu mülkü alırken banka kredisi kullanabilirsiniz çünkü yasal süreci olumlu şekilde tamamlanmıştır. Sorun yaşamayacağınız tapu tipi kat mülkiyetli tapudur.

Haberin Devamı

Kat irtifakı tapusu: Bu tip tapular kredi için uygun olsa da henüz iskanı alınmamıştır. Bina, Tapu Müdürlüğü'ne kayıtlıdır. Bu, kat mülkiyeti tapusunun bir önceki aşamasıdır. Kat irtifakı tapusunda kişilerin bağımsız bölümleri olduğu belirtilir. Mülk sahibi, bu belgeyle gidip kat mülkiyetli tapu alabilir.

Hisseli tapu: Mülke ortak olan kişilerin isim ve sayısını belirtir. Ancak ayrıntılı bir mülkiyet belirtilmez. Arazi üzerinde hak sahibi olduğunuzu belli eden bu tapu çeşidinde hangi alanın ne kadarının size ait olacağı belli değildir. Anlaşma sağlanamazsa hissedarlar arasında karışıklık yaşanabilir ve uzun süren yasal süreçler yaşanabilir.

Hisseli tapuya sahip gayrimenkuller için banka kredisi kullanmak da mümkün değildir.

- Milliyetemlak