Geri Dön
Dilemma nedir?

Dilemma nedir?

Dilemma kavramı günlük hayatta sıklıkla karşımıza çıkıyor. Peki anlamını biliyor muyuz? Dilemma nedir? Dilemma hakkında mutlaka bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Dilemma nedir?

Dilemma kelimesinin eş anlamlısı ikilemdir. Dilemma, hem eğitsel açıklaması olan bir kavram hem de mantık, fizik, felsefe, matematik yönü bulunan bir terimdir. Dilemma, TDK'ya göre şu anlama gelmektedir: "iki önermesi bulunan ve her iki önermenin vargısı olan mantıktır. İnsanı istenmeyen seçeneklerden birini, çoğunlukla iki seçenekten birini izlemeye zorlayan tartışma ve sorun durumudur."

Dilemma neyi ifade eder?

Dilemma yani ikilem 'iki' kökünden gelmektedir. Yani, iki olası durumdan birini seçme konusunda kişilerin kararsızlık yaşamasını ifade eder. Olumlu şeyler arasında seçim yapamama durumuna 'kararsızlık', olumsuz şeyler arasında seçim yaparken zorlanmaya ise 'ikilem' yani 'dilemma' adı verilmektedir. "Aşağı tükürsem sakal, yukarı tükürsem bıyık" atasözü, dilemmayı anlatan en doğru atasözlerinden biridir.

Dilemma örneği

Dilemmayı bir örnekle açıklayalım. Örneğin çok önemli bir iş toplantınız var. Ama aynı gün içinde bir aile buluşmanız da var. Almanya'dan misafirleriniz var. Bir yandan onları karşılamak, ağırlamak istiyorsunuz. Fakat aynı zamanda iş toplantınız da ertelenebilecek bir toplantı değil. Aksi takdirde kariyeriniz tehlikeye girer.

Dilemmayı cümle içinde kullanmak

  • Bu etkinliğe katılsam mı katılmasam mı, bilemiyorum.
  • Dürüst mü olsam yalan mı söylesem, kararsızım.
  • Tarih sınavına mı hazırlansam yoksa coğrafya sınavına mı?
  • Arkadaşımı bu saatte aramak istiyorum ama doğru olur mu, emin değilim.

Benzer İçerikler