Gündem Dink cinayetinde 9 şüpheli serbest

Dink cinayetinde 9 şüpheli serbest

08.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gazeteci Hrant Dink cinayetiyle ilgili soruşturma kapsamında tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilen ve aralarında polis memurlarının da bulunduğu tüm şüpheliler serbest bırakıldı

Dink cinayetinde 9 şüpheli serbest

Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin ihmali olan kamu görevlilerine ilişkin bazı polis müdürleri ve polis memurları hakkında yeniden gözaltı kararı çıkarıldı. Hakkında gözaltı kararı olan 5 kişi ve soruşturma kapsamındaki tutuklu 4 kişi tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Şüpheliler serbest bırakıldı. Dink’in ölümünde ihmali olan kamu görevlileri hakkındaki soruşturmada flaş gelişme yaşandı.

Haberin Devamı

‘Örgüt suçlaması’

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında önceki gün Emniyet Genel Müdürlüğü(EGM) İstihbarat Daire Başkanlığı Eski Daire Başkan Yardımcısı Coşkun Çakar, İstanbul Eski İstihbarat Müdürü Ahmet İlhan Güler, Trabzon İstihbarat Eski Şube Müdürü Faruk Sarı, Polis Memuru Mehmet Ayhan, İstihbarat Daire Başkanlığı Eski C Şube Müdür Yardımcıları Bülent Demirel ve Osman Gülbel, Eski C-2 Büro Amiri Yılmaz Angın, EGM İstihbarat Dairesi Eski Teknik Şube Müdürü Yunus Yazar ve Polis Memuru Onur Karakaya hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

Bu isimlerden eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı C-2 Büro Amiri Yılmaz Angın, eski Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı, eski İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdür Yardımcısı Osman Gülbel ve polis memurları Mehmet Ayhan ve Onur Karakaya gözaltına alınarak dün adliyeye sevk edildi. Soruşturma savcısı tarafından ifadeleri alınmadan dosya üzerinden tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilen şüphelilerin “örgüt suçlamasıyla” mahkemeye sevki dikkat çekti.

Haberin Devamı

Ayrıca soruşturma kapsamında tutuklu olan 4 isim polis memuru Muhittin Zenit ve Özkan Mumcu ile eski Cizre Emniyet Müdürü Ercan Demir ve eski EGM İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek de, “Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçundan tekrar tutuklanmaları talebi ile mahkemeye sevk edildi. Öte yandan Dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler de savcılığa gelerek kendisi teslim oldu. Güler savcılık sorgusunun ardından serbest kaldı. Gözaltı kararı çıkarılan isimlerden dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Eski Daire Başkan Yardımcısı Coşkun Çakar’ın Dink’e yapılacak suikasti İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne ve İstihbarat birimlerine, “Ses getirecek eylem” şeklinde bildirdiği öldürüleceği konusunda detay vermediği iddia ediliyor.

Gözaltı kararı alınan diğer isim olan İstanbul Eski İstihbarat Müdürü Ahmet İlhan Güler, daha önce savcılığa verdiği ifadede cinayetten 6 gün önce Çakar’ın kendisini Ankara’ya çağırdığını ve kendisine “İstanbul’u terk et. İzmir’e git” dediğini iddia etti. Güler savcıya verdiği ifadenin ardından serbest bırakılmıştı.

Haberin Devamı

‘Rapor sunulmadı’

Geçtiğimiz Aralık ayında şüpheli sıfatıyla ifade veren Trabzon İstihbarat Eski Şube Müdürü Faruk Sarı ise tutuklanması talebi ile mahkemeye sevk edilmiş ancak mahkemede serbest bırakılmıştı. Sarı’nın Dink cinayetini önleme yükümlülüğü olduğu halde ihmalli davranışları sebebiyle Hrant Dink’in yaşama hakkını koruyamadığı belirtilmişti.

Gözaltı kararı çıkarılan İstihbarat Daire Başkanlığı Eski C Şube Müdür Yardımcıları Bülent Demirel ve Osman Gülbel ise dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in yardımcıları. Yılmazer savcılığa verdiği ifadededönemin Trabzon İl Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek imzasıyla İstihbarat Daire Başkanlığı’na gönderilen ve Dink’e yönelik eylem yapılacağı bilgisini içeren raporun kendisine sunulmadığını söylemişti.

‘Devletin gözü devamlı Hrant’ın üzerindeydi’
Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı Azınlıklar Masası Amiri Yılmaz Angın ise İçişleri Bakanlığı tarafından Dink cinayetinde emniyet personelinin kusur ve ihmalini belirlemesi için görevlendirilen müfettişlere verdiği ifadede Dink’in 1970’li yıllardan beri takip edildiğini söylemişti. Angın müfettişlere verdiği ifadede, “2006’da Ermenilere yönelik sadırılar olabileceği yönünde İstanbul İstihbarat’a ihbarlar ulaştı. Devletin gözü sürekli Hrant Dink’in üzerindeydi ama öldürüleceğini görmedi. Üstelik Trabzon Emniyet Müdürlüğü Dink cinayetini bütün detaylarıyla bilecek kadar istihbarata sahipti. Cinayetin azmettiricisi Erhan Tuncel’in verdiği onlarca bilgi ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü’ne, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne ulaştırılmıştı” demişti.