Gündem Direksiyon sınavında nelere dikkat etmeli

Direksiyon sınavında nelere dikkat etmeli

23.04.2018 - 20:27 | Son Güncellenme:

Direksiyon sınavını geçmek, ehliyet almak isteyenler için önemli bir gerekliliktir. Bu sınavda heyecanlanan adaylar çoğunlukla başarısız olur. Ancak yalnızca sakin olmak da yeterli değildir. Direksiyon sınavında nelere dikkat etmeniz gerektiğini yazımızda açıklıyoruz…

Direksiyon sınavında nelere dikkat etmeli

Direksiyon sınavına giriş her sürücü adayının doğrudan gerçekleştirebildiği bir durum değildir. Direksiyon sınavı için öncelikle yapılan yazılı sınavdan 70 puan ve üstünde bir dereceye sahip olmak gerekmektedir. Ancak 70 puana ulaşmış veya bu puanı geçmiş sürücü adaylarının girmesine izin verilen direksiyon sınavı birkaç aşamadan oluşmaktadır.

Haberin Devamı

Direksiyon sınavının içeriği

Direksiyon sınavı başlangıcında sürücü adaylarına sorulan ilk sorular, kullanacakları araçların teknik özellikleriyle ilgilidir. Aracın kaputunun açılması, hidrolik yağlarının nerede bulunduğu ve haznelere verilen isimlerden başlayan sorular aracın bagajında bulunması gereken aparatlarla devam eder.

Direksiyon sınavında otomobilin içine geçildiğindeyse araç kontol panelinin kullanımıyla alakalı birkaç soru sorulmaktadır.

Direksiyon sınavı sürüş kısmında ilk olarak sürücü adayının otomobile yerleşme şekli değerlendirilir. Sürücü adayının koltuğu ayarlama zamanı, kemerini takması ve aynalara yaptığı kontroller denetleme kurulu tarafından incelenir.

Direksiyon sınavında sürücü adayının kalkışı ve manevraları sırasında kullandığı sinyaller büyük önem arz etmektedir. Parkurun bulunulan tarafında hız limitlerine uyulması gerekmekte; daha önceden belirlenen bir noktada “geri L” hareketi, başka noktalarda ise geri geri gitme ve paralel park etme hareketlerinin gerçekleştirilmesi istenmektedir.

Haberin Devamı

Hareketleri yapabilme durumu ve şekline göre puanlamalar yapılmaktadır. Direksiyon sınavında aracı parkurun herhangi bir yerinde 2 defa stop ettirmek, istemsizce durdurmak, sınavın başarısız olmasına neden olmaktadır.

Direksiyon sınavlarının ortalama süresi 35 dakikadır. Bu süre içerisinde parkuru tamamlayamayan adayların sınavları başarısız sayılmaktadır. Her bir sürücü adayının sınavından sonra 5 dakika kadar bir ara verilmekte ve ardından diğer aday sınava alınmaktadır.

Ehliyet türüne göre direksiyon sınavı içerikleri

Direksiyon sınavına “M”, “A1”, “A2”, “A” ve “B1” sınıflarında ehliyet almak için girmiş adaylardan kask ve dizlik takmaları ve yelek giymeleri istenerek trafikteki davranışları incelenmekte, motorsikleti kullanırken dengesini sağlama yeteneği kontrol edilmektedir.

Direksiyon sınavını “B”, “C1”, “C”, “D1”, “D”, “BE”, “C1E”, “CE”, “D1E”, “DE” ve “F” sınıfı araçlar için yapacak sürücü adayları yokuşta kalkış, geri geri park etme, sinyal kullanma ve araca hakimiyet gibi kıstaslar göz önüne alınarak değerlendirilmektedirler.

Haberin Devamı