Diş Minelerimizi Nasıl Koruyabiliriz?

Diş mineleri vücudumuzdaki en güçlü dokudur. Dişlerimizdeki bu dış tabaka, dişlerimizi aşırı sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklerden dolayı oluşan günlük yıpranmalardan muhafaza etmeye yardımcı olur. Ayrıca diş mineleri dişlere zarar veren asit ve kimyasallara karşı da koruyucu kalkan görevi yapar.

Mine tabakası aşınmaya başladığında dişleriniz çürüklere karşı savunmasız kalır. Sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklere karşı daha fazla tepki göstermeye başlarsınız. Çünkü bu noktada besinlerdeki bileşenler, diş minelerinizdeki boşluklardan sinirlerinize iletiliyordur. Bazı basit alışkanlıklarla diş minelerinizin bozulmasını engelleyebilir ve inci beyazlığını koruyabilirsiniz. Ama önce erozyona neden olan sebepleri inceleyelim.

Haberin Devamı

Neler Erozyona Sebep Olur?

Dişlerinizin dış tabakasında oluşan erozyonun sorumluları olarak şunları sıralayabiliriz:

Fazla tüketilen şeker: Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamadığınızda ağızda biriken bakteriler, şekerden beslenerek diş minelerine zarar veren asitler üretir.

Fazla ekşi yemekler: İçlerinde çok fazla asit bulundurmasıyla diş minelerine zarar verir.

Ağız kuruluğu: Tükürük, ağzınızda biriken bakteri asitlerini ve kalan yemek artıklarını temizler, pH seviyenizi normal seviyeye getirir ve diş çürümelerini engeller. Alkolizm ya da aşırı alkol alımı da ağız kuruluğuna neden olarak diş minelerine ciddi zararlar verir.

Reflü hastalığı: Gastroözofageal reflü hastalığı, mide asitlerini ağız boşluğunuza kadar ulaştırarak diş minelerinize zarar verir.

Bulimia (yediklerini kusma hastalığı): Bu hastalığa sahip kişiler sıklıkla kusarlar. Mide asidinin dişlerle sık temasından dolayı bu hastalarda mine problemleri sıktır.

Aspirin ve C vitamini gibi içinde fazla oranda asit barındıran ilaç ve ek besinler de diş minelerine zarar verir.

Ayrıca dişleri çok sert fırçalamak ya da gıcırdatmak da bu nedenlere örnek olarak verilebilir.

Belirtileri Nelerdir?

Sıcak, soğuk ya da tatlı yiyecek veya içecek tükettiğinizde acı hissi oluşur.

Dişleriniz kırılganlaşır.

Dişlerinizin üzerinde yumuşak ve parlak bir doku oluşur.

Haberin Devamı

Dişlerde sararma meydana gelir.

Dişlerinizin üstünde ısırdığınız ve çiğnediğiniz yerleri gösteren oyuklar oluşur.

Diş Minelerinizi Nasıl Koruyabilirsiniz??

Düzenli olarak diş hekimiz ile yapacağınız diş bakımı ve alacağınız birtakım önlemler ile daha sağlıklı bir ağıza sahip olabilirsiniz. Daha sağlıklı dişlere ve sağlıklı bir ağza sahip olmak için:

Kola, meyve suyu gibi asit oranı yüksek yiyecek ve içecekleri fazla tüketmeyin. Asidik bir içecek tüketiyorsanız da bunu yemek zamanlarında yapın. Böylece diş minelerinizin işini kolaylaştırmış olursunuz.

Asitli bir gıdayı tükettikten hemen sonra ağzınızı su ile çalkalayın. Bu gıdaların içeriğindeki zararlı maddelerin dişlerinize yapışmasını önlemek için pipet kullanmayı düşünün. Bu içecekleri tüketirken ağız içinde çalkalamamaya dikkat edin. Ayrıca bu asitlerden kurtulmak için yemeğinizi bir bardak süt ya da bir parça peynirle tamamlayabilirsiniz.

Ksilitol (xylitol) içeren şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz. Ksilitol, ağzınızdaki asit miktarının azalmasına yardımcı olur. Ayrıca sakız çiğnemek daha fazla tükürük (anahtar minerallerle dişlerinize kuvvet verir) salgılamanıza yardımcı olur.

Haberin Devamı

Ağız kuruluğu için gün içerisinde bol bol su tüketin.

Yumuşak bir diş fırçası kullanın ve dişlerinizi çok sert fırçalamamaya gayret edin.

Asidik yiyecek ya da içecek tükettikten sonra dişlerinizi fırçalamak için en az 1 saat bekleyin. Çünkü bu gıdalardaki asit, diş minelerinizi yumuşatır ve daha korunmasız kalmasına neden olur.

Ağız gargarası kullanın ve içinde florür barındıran diş macunlarını tercih edin.

Bulimia, alkol bağımlılığı ve mide ekşimesi gibi rahatsızlıklarınız varsa bunlar için mutlaka tedavi görün.

Son olarak hangi ürünlerin dişlerinizi koruyabileceği ve diş hassasiyetinizi arttırmayacağı konusunda diş hekiminizden destek almayı unutmayın.

Diğer blog yazılarım için; https://www.onurozturk.com/blog/

İnstagram; https://www.instagram.com/dronurozturk/

Facebook; https://www.facebook.com/dtonurozturk/?ref=bookmarks

Twitter; https://twitter.com/ozturkonur