Ekonomi Disiplinli ve sürprizli bütçe

Disiplinli ve sürprizli bütçe

16.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2017 bütçesinin 47.4 milyar lira açık verdiğini bildirerek, “Orta Vadeli Program’da (OVP) revize edilen rakamdan 14.3 milyar lira daha olumlu. 2017’de vergi gelirleri tahsilatı 2016’ya göre yüzde 16.8 arttı” dedi.

Disiplinli ve sürprizli bütçe

2017 merkezi yönetim bütçe gerçekleşmelerine ilişkin basın toplantısı düzenleyen Ağbal, “Uygulamaya koyduğumuz makro finansal düzenlemeler ile başlattığımız mali destekler sayesinde Türkiye ekonomisi çok hızlı bir şekilde toparlanma kaydetti” dedi.

Haberin Devamı

‘Kararlılıkla sürecek’

Ağbal, geçen yılın üç çeyreğinde Türkiye ekonomisinin ortalama yüzde 7.4 büyüdüğünü ifade ederek, Türkiye’nin bu performansıyla OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomi olduğunu kaydetti. Cuma günü TESK’te katıldığı toplantıda 2017 bütçe rakamlarıyla ilgili olarak Ağbal, “Yılın başında ‘Türkiye ekonomisi şöyle oldu, böyle oldu, mali disiplin ortadan kalktı’ diyenlere pazartesi bir sürprizimiz var. Türkiye ekonomisinin güçlü olduğu kadar, kamu maliyesinin de hala güçlü olduğunu ortaya koyan bir performans sergileyeceğiz” demişti.

Dün geçen yılın bütçe uygulama sonuçlarını açıklayan Ağbal, “2017’de bütçe giderleri 677.7 milyar lira, faiz hariç giderler 621 milyar lira, faiz giderleri 56.7 milyar lira, bütçe gelirleri 630.3 milyar lira, vergi gelirleri 536 milyar lira, en önemlisi yıl sonu itibarıyla oluşan bütçe açığı 47.4 milyar lira ve yılın tamamında oluşan faiz dışı fazla ise 9.3 milyar lira. 2017 bütçe rakamlarına göre, gerek bütçenin dengesi, gerekse oluşan kompozisyon itibarıyla kamu maliyesi açısından mali disiplinin kararlılıkla sürdürüldüğünü ortaya çıkaran bir tablo” dedi.

Haberin Devamı

Geçen yılın başı bütçe açığını 47 milyar lira öngördüklerini anımsatan Ağbal, “En son açıkladığımız Orta Vadeli Program’da özellikle artan harcamalar nedeniyle yıl sonu bütçe açığını 61.7 milyar lira olarak revize etmiştik. O rakamı esas alırsak bütçe açığında yaklaşık 14.3 milyar lira daha olumlu bir bütçe performansı oluşmuş oldu. Merkezi yönetim bütçesi itibarıyla hedef bütçe açığını gerçekleştirmiş durumdayız” diye konuştu.

Gönüllü ödemede rekor

Ağbal, Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi dairelerinin 2016’da cari yıl içinde tahakkuk ettirdiği vergilerle tahsilatların oranının yüzde 87 olduğunu belirterek, “2016’da her 100 liralık vergi tahakkukunun 87 lirasını vatandaş kendisi gönüllü olarak ödedi. 2017’de bu oran, yüzde 94’e çıktı. Bu son derece önemli” diye konuştu.

Geçen yıl sektörel vergi indirimleri yaptıklarını ve imalat sektörüne dönük vergi teşvikleri getirdiklerini belirten Ağbal, “7 milyar liralık vergiden bu dönemde vazgeçtik. 2017 sonu eniden yapılandırmadan toplanan gelir 28.2 milyar liraya çıktı. Bu kapsamda 2017’de 14.5 milyar lira tahsilat yaptık” dedi.

Haberin Devamı

Taşeronda ihale masrafı bitecek

Taşeron işçilerin kadroya alınmasının bütçeye getireceği yükü değerlendiren Ağbal, taşeron işçiler için daha önceden firmalara ödeme yapıldığına dikkat çekerek, “Sadece bu arkadaşların kamuya geçişleriyle beraber kendilerine maaşlarını ödeyeceğiz. O açıdan bakıldığında ihale sürecinin getirdiği ilave maliyetlerden geleceğe dönük olarak kurtulmuş olduk” dedi.


Yazarlar