Dünya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: YPG/PKK Suriye için de tehlike

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: YPG/PKK Suriye için de tehlike

19.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, YPG/PKK’nın sadece Türkiye için değil, Suriye’nin geleceği için de tehlike olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: YPG/PKK Suriye için de tehlike

Münih’te 54. Uluslararası Güvenlik Konferansı kapsamında “Körfez’in Genişlemesi” konulu tartışma platformuna katılan Çavuşoğlu, Türkiye’nin Kürtlere karşı mücadele ettiği şeklindeki açıklamaların doğru olmadığına dikkati çekerek, Türkiye’nin sadece PKK, PYD/YPG, DEAŞ, El Kaide ve El Nusra gibi terör örgütlerine karşı mücadele ettiğini vurguladı. Geçen yıl da Suriye konusunda konuştuklarını, o günden bu yana bir gelişme sağlanamadığını söyleyen Çavuşoğlu, Türkiye’nin güney sınırlarında tehlike yaratan YPG/PKK Suriye’nin geleceği için de tehlike olduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, Astana, Soçi ve Cenevre’de yapılan görüşmeler ve ortak çabalar sonucunda Suriye’de durumun biraz daha düzeldiğini, DEAŞ’a karşı da başarıların sağlandığını belirterek, “Yine de Irak’ta ya da Suriye’de DEAŞ’ı tümüyle yendik diyemeyiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Büyük hata’

Aynı zamanda Suriye’deki siyasi yapılanma ve seçimlerin nasıl yapılacağı konularını da görüştüklerini ifade eden Çavuşoğlu, yine de teröre karşı mücadele eden koalisyon ülkeleri arasında henüz doğru bir stratejinin bulunmadığını, ABD ve İran gibi birbirleriyle sorunları olan ülkelerin de DEAŞ’a karşı mücadele ettiklerini söyledi.

“Bir terör örgütünü yenmek için DEAŞ gibi, bir başka terör örgütünü seçmek büyük bir hata” diyen Çavuşoğlu, bunun önceki ve şimdiki ABD yönetimlerinin de bir hatası olduğunu ifade etti. Suriye’de farklı ajandaları olan birçok ülkenin bulunduğuna dikkati çeken ve bu nedenle müzakereleri sürdürmeleri gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, “Rex Tillerson’un son ziyaretinden sonra bazı anlaşmalar sağladık. Umarım Amerika yerine getirir, bu kez sözünde durur” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Oturumda ilk konuşmacı olarak yer alan Çavuşoğlu, Öncelikle Türkler Kürtlere karşı diye kullandığınız terminolojiye itiraz etmek istiyorum. Biz ne Türkiyedeki, ne İranda, ne Irakta, ne Suriye Kürtlere karşı değiliz. 350 bin Suriyeli Kürt insanımız aslına bakarsanız YPG tarafından zorla yerlerinden edilmiştir ve hiçbiri yerlerine henüz dönememiştir. Biz PKKya, Pejaka, YPGye, IŞİDe, El-Kaideye, El-Nusraya karşıyız. Yani tüm terör örgütlerine karşıyız diyerek sözlerine başladı.

‘Saçma sapan iddia’

Çavuşoğlu, panelin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Türkiye’yi eşit bir ortak olarak görmeyi herkesin öğrenmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, “Türkiye tehditlere veya baskılara boyun eğen bir ülke değildir” dedi.

Çavuşoğlu, Suriye’de Beşşar Esed rejimine bağlı SANA haber ajansının, TSK’nın Özgür Suriye Ordusu ile başlattığı Zeytin Dalı Harekatı’nı karalamak için Afrin’in Mezyene köyünde kimyasal silah kullandığı iddialarını “saçma sapan bir şey” olarak tanımladı. Çavuşoğlu, şunları kaydetti: “Kimyasal saldırı diye bir şey yok. Burada hiç gündeme bile gelmedi. Basında yer aldı, saçma sapan bir şey. Biz kimyasal silaha da nükleer silaha da karşıyız. Kimyasal silahların önlenmesiyle ilgili kurumun başında da Büyükelçimiz Ahmet Üzümcü var. Ayrıca Suriye’de rejim tarafından kullanılan kimyasal silahlar ile ilgili toplanan delillerin bu işin merkezi olan Lahey’e ulaşması konusunda da uçak bile tahsis ediyoruz. Biz bu kadar kararlıyız. Hiç burada ciddi böyle bir şey gündeme gelmedi.”