Siyaset Dışişleri’nde atama rüzgârı

Dışişleri’nde atama rüzgârı

14.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanlığı’nda bazı büyükelçiliklere ve daimi temsilciliklere atamalar yapıldı. Bu kapsamda Moskova, Londra, Atina gibi önemli merkezlerin büyükelçileri de değişti. Erdoğan’ın başdanışmanı Göktaş da Vatikan büyükelçisi oldu

Dışişleri’nde atama rüzgârı

Dışişleri Bakanlığı’nda, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesinden sonra ilk kapsamlı büyükelçiler ataması yapıldı. Moskova, Londra, Atina, AB ve Avrupa Konseyi gibi önemli merkezlere yeni isimler atandı.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, bazı büyükelçileri arayarak yeni görev yerlerini tebliğ ettiği öğrenildi. Çavuşoğlu, önceki gece bazı büyükelçileri telefonla aradı ve yeni görev yerlerini tebliğ ederek, “hayırlı olsun” dileklerini iletti.

Buna göre, eski müsteşar yardımcılarından Cihad Erginay Türkiye’nin Madrid Büyükelçiliği’ne, Kaan Esener Türkiye’nin Avrupa Konseyi Nezdindeki Daimi Temsilciliği’ne, Mehmet Kemal Bozay Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) Nezdindeki Daimi Temsilciliği’ne, Murat Ateş Brezilya Büyükelçiliği’ne, Ümit Yardım Viyana Büyükelçiliği’ne atandı. Türkiye’nin AB Nezdindeki Daimi Büyükülçeliği, Faruk Kaymakçı’nın bakan yardımcısı olması üzerine boşalmıştı.

Yapılan diğer bazı atamalar şöyle: Murat Başçeri Lefkoşa, Songül Uzan Podgorica (Karadağ), Vural Altay Buenos Aires (Arjantin), Tuğrul Biltekin Juba (Güney Sudan), Serhat Akser Libya, İnci Ersoy Paraguay, Yonca Özçeri Abidjan (Fildişi Sahili), Onur Özçeri Kotonu(Benin), Lale Ülker Lizbon (Portekiz), Yağmur Güldere Kiev (Ukrayna), Kerim Uras Ottowa (Kanada), Fazlı Çorman Oslo (Norveç), Murat Onar Bamako (Mali), Sadık Arslan BM Cenevre, Alp Ay Luanda (Angola), Özlem Ulueren Akra (Gana), Yaprak Alp Adis Ababa (Etiyopya), Kerem Alp Kampala (Uganda), Gökhan Turan Vilnius (Litvanya), Çağrı Sokar Kosova, Ali Rıza Özcoşkun Lima (Peru).

Haberin Devamı

Çavuşoğlu’nun ataması yönünde karar alınanan büyükelçileri, tebliğ için aramaya devam ettiği belirtildi. Atamalar, kararnamenin Resmi Gazete’de yayımlamasıyla resmi nitelik kazanacak.

Vatikan’a Göktaş

Cumhurbaşkanı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş ise Türkiye’nin Vatikan Büyükelçiği’ne atandı. Gazeteci-yazar, ilahiyatçı, dinler tarihçisi, Vatikan uzmanı, çevirmen olarak tanınan Göktaş, Erdoğan’ın ekibinde yaklaşık 8 yıl boyunca Basın Başdanışmanı olarak görev yapıyordu. Göktaş, bir süre önce İtalya’da Devlet Nişanı almıştı.

Ümit Yalçın Londra’ya

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesinden önce Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı olarak görev yapan Büyükelçi Ümit Yalçın, Londra Büyükelçiliği görevine getirildi. Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği görevine ise Kıbrıs ve kıta sahanlığı ihtilafı konusunda uzmanlığı olan, Dışişleri Bakanlığı’nın eski sözcülerinden Büyükelçi Burak Özügergin atandı. Prag Büyükelçiliği’ne Mustafa Pulat, Canberra (Avusturalya) Büyükelçiliği’ne Korhan Karakoç, Bükreş Büyükelçiliği’ne Füsun Aramaz getirildi.

Haberin Devamı

Moskova’ya Samsar

NATO Daimi Temsilciliği’ne, Afganistan deneyimi olan Basat Öztürk atandı. Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürü Mehmet Samsar Moskova Büyükelçisi, Kafkasya Orta Asya Rusya ve Doğu Avrupa Genel Müdürü Şefik Vural Altay Buenos Aires Büyükelçiliği görevine getirildi.