Gündem Dışişleri'nde 'çok özel' merkeze alma

Dışişleri'nde 'çok özel' merkeze alma

27.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanlığı’nda; eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bakanlık döneminde özel kalem müdürlüğünü yapan Türkiye’nin Zagreb Büyükelçisi Ahmet Tuta’nın merkeze çekilmesinde uygulanan yasal prosedür dikkat çekti. Daha önce Davutuoğlu’nun bakanlığı döneminde özel kalem müdürü ve özel müşaviri olarak görev yapan Gürcan Balık, görevden alınarak gözaltına alınmış, daha sonra da tutuklanmıştı.

Dışişlerinde çok özel merkeze alma

Resmi Gazete’nin 26 Ağustos tarihli sayısında büyükelçiliklere ilişkin atama kararnamesi yayınlandı. Büyükelçi, atamaları Bakanlar Kurulu kararı ile yapılıyor. Büyükelçi atamaları, 657 sayılı yasa çerçevesinde yapıldı.

Ancak bir büyükelçi için ayrı bir Bakanlar Kurulu kararnamesi yayınlandı.

Bu özel kararname ile Zagreb Büyükelçisi Ahmet Tuta merkeze alındı.

Resmi Gazete’de, Tuta’nın 2451 sayılı yasanın ikinci maddesi çerçevesinde merkeze çekildiği hükmü yer aldı.

2451 sayılı yasanın 2. Maddesindeki hüküm şöyle:
“Dışişleri Bakanı, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, Başbakanın ve Devlet Başkanının şifahi muvafakatlarını almak kaydıyle, dışişleri memurlarını, dış teşkilattan merkeze, merkezden dış teşkilata, dış teşkilatta bir memleketten diğer bir memlekete daimi görevle gönderebilir. Bunlarla ilgili kararname derhal Başbakanlığa gönderilir.”

Zagreb Büyükelçisi Tuta, istisnai bir biçimde görevden alındı.

Tuta, Dışişleri Bakanlığı döneminde Ahmet Davutoğlu’nun bir dönem özel kalem müdürlüğünü yapmıştı. Davutoğlu’nun eski özel kalem müdürü ve özel müşaviri Gürcan Balık ise FETÖ soruşturması çerçevesinde gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.