Ekonomi DİSK: Taksim Meydanı birilerinin icazetiyle alınmadı

DİSK: Taksim Meydanı birilerinin icazetiyle alınmadı

30.04.2012 - 14:54 | Son Güncellenme:

DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, "1 Mayıs Taksim Meydanı birilerinin icazetiyle alınmadı, birilerinin icazetiyle de elinden alınamaz bunu da herkesin bilmesi gerekiyor"

DİSK: Taksim Meydanı birilerinin icazetiyle alınmadı

Küresel Sendika Federasyonları, 1 Mayıs hazırlıkları ve Türkiye'de işçi haklarına ilişkin görüşleri paylaşmak üzere Devrimci İşçi Senikaları Konfederasyonu'nda (DİSK) bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu (IMF), Uluslararası Gıda Tarım ve Turizm İşçileri Federasyonu (IUF), Uluslararası Taşımacılık Federasyonu (ITF) ve Almanya Sendikalar Birliği (DGB) temsilcileri katıldı.

Haberin Devamı

12 EYLÜL YASALARINI BİLE KABUL ETTİRECEK NOKTAYA GETİRDİLER

Toplantıda söz alan DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, 1 Mayıs'ta taleplerini güçlü bir şekilde dile getirmek istediklerini söyleyerek, "Çünkü, geçmiş dönemlerden çok daha fazla bugün hak kaybı içeren bir takım çalımalar önümüze çıkarılmış durumda sendikal yasalarla ilgili, bize 12 Eylül yasalarını bile kabul ettirecek noktaya getirdiler bugün yapmış oldukları çalışmalarla. Biz onu 30 yıldır reddediyoruz. Ama bugün getirdikleri yasal düzenleme bizi 12 Eylül'ün yasalarından daha kötü bir noktaya taşıyacak. O açıdan biz bunu kesinlikle kabul etmiyoruz ki, muhtemeldir ki, bugn sermaye örgütleri yüzde 5 baraj olsun diye Başbakan'ı ve AKP'yi bir baskı altına almış durumdalar, onu da geçiremeyecekler. Yüzde 1'i, 2'yi, 3'ü bile sermayeye kabul ettirememiş durumdalar çekecekler onu muhtemelen. Ve muhtemelen Haziran'da yapılacak ILO Kongresi'nde de tekrar Türkiye'yi hak etmediği bir yere kara listeye tekrar aldıracaklar. Esnek çalışma ve ulusal istihdam stratejisiyle ilgili 3. dünya ülkelerinde gözükmeyen şeyler belki de bugün Türkiye'de uygulanmaya çalışılacak" diye konuştu.

Haberin Devamı

ADRES ŞAŞIRANLAR OLDU

1 Mayıs'ta herkesle bir arada olmak istediklerini kaydeden Serdaroğlu, "Ama maalesef adres şaşıranlar oldu. Maalesef gizli güçler bir takım insanları aldı, çekti kendi yanlarına, 'Bsna muhalefet edecek ortamların içerisinde bulunmayacaksınız' diye alındı, götürüldü başka yerlere. Türkiye'de 3 tane sorun sayın denilse, işsizliktir, yoksulluktur, Kürt sorunudur. Bunların hiç birisinin inkar edilme şansı yok" dedi. Serdaroğlu, Küba'dan sonra dünyanın en güçlü 1 Mayıs'ının Türkiye'de olduğunu ve Küba'dan daha güçlü bir 1 Mayıs'ı gerçekleştirmek istediklerini aktararak, "O adres şaşıran birilerine de 1 Mayıs'ın yeri Taksim'dir ve Taksim'de bir araya gelen insanlar da mücadele anlayışını ortaya koyan insanlardır diyerek, terar adresleri tarif etmek istiyoruz" diye konuştu. Serdaroğlu, 2012 1 Mayıs'ının, 1977 1 Mayıs'ında öldürülenlerin faillerinin çıkarılması ve yargılanması öznesini taşıyacağını da ifade etti.

Haberin Devamı

DEVLETİN MÜDAHALE ETMEDİĞİ 1 MAYIS'IN NASIL KUTLANMASI GEREKTİĞİNİ GÖSTERDİK

Serdaroğlu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun 1 Mayıs'a yönelik sözlerinin hatırlatılması üzerine de şunları söyledi: "Sayın Valimizin böyle bir şey söylemesi bizi de şaşırttı. Biz Tertip Komitesi olarak kendisiyle görüşmemizden önce yaptı böyle bir açıklamayı. Bİr talihsiz açıklama olarak değerlendiriyoruz ki, kendisiyle yaptığımız görüşmede de nasıl bir organizasyon içinde olunması gerektiğini, hassasiyetlerin mutlaka ortaklaştırılması gerektiğini biz kendilerine de ifade ettik. Orada elbette hoş olmayan görüntler olmasını istemiyoruz. Ama şunu iddialı söylüyoruz, Türkiye'de 1 Mayıslarla veya toplumsal olaylarla ilgili provokatif davranışların içerisinde tamamen devlet vardır. Devletin olmadığı hiç bir yerde provokasyon olmaz, olay da olmaz, biz 2 senedir bunu kanıtladık. 2 senedir biz devletin müdahale etmediği bir 1 Mayıs'ın nasıl kutlanması gerektiğini dosta düşmana gösterdik. Bu dönemde alandaki anıtla ilgili bir takım rahatsızlıkların olduğunu söylediler. Biz, gereken uyarıları arkadaşlara yapıyoruz. Toplumun kutsal değerleri elbette bizim de hassasiyetlerimiz içerisindedir, onlara dikkat ettirmeye çalışıyoruz. Bu dönemde yaşanmış o küçük olumsuzlukların yaşanmamasına çaba sarfedeceğiz. Ama 1 Mayıs Taksim Meydanı birilerinin icazetiyle alınmadı, birilerinin icazetiyle de elinden alınamaz bunu da herkesin bilmesi gerekiyor"

Haberin Devamı

TESLİM OLMAYAN HERKESE AÇIK

1 Mayıs Tertip Komitesi'ni DİSK, KESK, Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Türkiye Mimar Mühendis Odaları (TMMOB) olmak üzere dört ana emek ve meslek örgütünden oluşturduklarını söyleyen Serdaroğlu, "Türk-İş'in içinde 10 tane mücadeleci sendikadan oluşan Sendikal Güç Birliği de bizim bu dörtlü yapımızla birlikte mücadeleyi yürütüyor" dedi. Serdaroğlu, Şişli, Dolmabahçe ve Tepebaşı olmak üzere 3 koldan Taksim'e yürüneceğini anlatarak, "500 binleri aşan bir sayıyla birlikte gücümüzü göstermek istiyoruz. Burası, teslim olmayan, bağımsızlığını kaybetmeyen herkese açık" diye konuştu.

Haberin Devamı

4 YIL ÖNCE NELER OLDUĞUNU BİLİYORUZ

Toplantıda Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu (IMF) adına konuşan Kristyne Peter de, dünya genelindeki işçilerin Taksim Meydanı'nda kutlanan 1 Mayıs'tan haberdar olduklarını aktararak, tüm dünyada yarın işçilerin meydanlarda olacağını söyledi. Yarın işçilerin sendikaya üye olma özgürlüğü, adil ücret hakkı ve güvenli bir iş yerinde çalışma şartlarının sağlanması için meydanlarda olacağına işaret eden Peter, "Türkiye'de ise dinamik ve gelişmiş bir ekonomisi olan Avrupa Birliği'ne (AB) aday olan bu ülkede insan hakları ve sendikal haklar konusunda bir kriz olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu. Uluslararası Taşımacılık Federasyonu (ITF) adına söz alan Mac Urata ise, "4 yıl önce Taksim Meydanı'nda neler olduğunu dünya sendikaları iyi biliyor" dedi. Urata, ayrıca Türkiye'de tutuklu olan sendika üyelerine ilişkin Küresel Sendika Federasyonları adına hükümete ve Başbakan Erdoğan'a mektup yazdıklarını aktararak, "Ancak hükümet tenezül edip, mektuba yanıt vermedi" diye konuştu.