Teknoloji Diyabet hastalarına SağlıkMetre uygulaması

Diyabet hastalarına SağlıkMetre uygulaması

24.09.2014 - 14:11 | Son Güncellenme:

İstanbul Üniversitesi ve Turkcell'in gerçekleştirdiği SağlıkMetre şeker hastalarına ilaç gibi geldi. 100 diyabet hastası üzerinde deneme yapılan sistemde yüzde 41 başarı sağlandı.

Diyabet hastalarına SağlıkMetre uygulaması

Turkcell, geliştirdiği mobil sağlık cihazı ‘SağlıkMetre’yle kronik hastalıklarla mücadeleyi kolaylaştırmayı hedefliyor. Tamamen Türk mühendislerinin geliştirdiği ve Türkiye’de üretimi yapılan cihazla, kronik hastaların her yerde 7 gün 24 saat doktor kontrolü altında olması sağlanıyor

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ile yapılan çalışmada klinik başarısı ispat edilen Turkcell SağlıkMetre, bireysel kullanıma da açıldı. Cihaza, 24 saat medikal destek merkezi hizmeti de dahil ayda 49 TL ödeyerek sahip olunabilecek.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, SağlıkMetre’nin milyonlarca kronik hastanın hayatına dokunacak bir inovasyon olduğunu söyledi. Turkcell mühendislerinin imzasını taşıyan SağlıkMetre’nin önemli bir çözüm olduğunu belirterek, “Hastaların yaşam kalitesine olumlu etkisi, sosyal güvenlik sistemindeki yükü azaltma potansiyeli, bakım ve diğer operasyonel maliyetlerin düşürülmesi açısından katkılar sunuyor. SağlıkMetre Turkcell için ilk basamaktı. Bundan sonra da Turkcell’in teknolojisi gerek sağlık, gerekse sağlıklı yaşam alanlarında insanımıza fayda sağlamak için çalışmaya devam edecek” dedi.

Haberin Devamı

Maliyeti 13 milyar TL

İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Güloğlu ise, Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 22 milyon kişinin bir veya birden fazla kronik hastalık taşıdığını ve Türkiye’de hasta sayısı 8 milyona ulaşan diyabetin yıllık maliyetinin 13 milyar TL’yi bulduğunu kaydetti.

Kronik hastalık tedavisinin bir ekip işi olduğunu belirten Güloğlu, şunları söyledi: “İnovatif bir teknoloji iyi bir ekibin kullanımına sunulduğunda, takip işi kolaylaşır, hasta açısından tedavi daha başarılı şekilde sağlanır.

Turkcell’le gerçekleştirdiğimiz bu çalışmada inovatif çözümlerin sağlık sistemindeki yükün azaltılması, hasta bakım ve diğer operasyonel maliyetlerin düşürülmesi ve hastaların yaşam kalitesinin artırılması açısından ülke ekonomisine büyük katkı sağlayabileceğini gösterdi. Bu alanda yeni işbirliklerini arzuluyoruz.”

Verilere anında erişim imkânı

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrin Bölümü Bilim Dalı Başkanı ve SağlıkMetre projesinin koordinatörü Prof. Dr. İlhan Satman da, araştırmaları kapsamında bir yıl süreyle toplam 200 diyabet hastasını takip ettiklerini belirterek, “SağlıkMetre kullanımının kan şekeri, tansiyon değerleri ve kan yağları üzerine olumlu etkileri görüldü.

Haberin Devamı

Bu araştırma, gelişen teknolojinin desteğiyle hasta verilerinin anlık olarak takip edilmesi ve değerlendirilmesi sayesinde yeni veya ek ilaç tedavisine gerek kalmaksızın başarılı sonuçlar alınabildiğini gösterdi” dedi.

Beş hastalık kapsamı içinde

- Cihaz, diyabet, aritmi, tansiyon, astım ve Koah olmak üzere 5 farklı kronik hastalığa teknolojiyle takip imkanı veriyor.

- Sim kart sayesinde her yaştan kronik hastanın ölçümlerini tek bir tuşa basarak doktoruna otomatik olarak iletmesine imkân tanıyor.

- SağlıkMetre aynı zamanda iki ayrı hastanın tek bir cihaz üzerinde takip edilebilmesini de sağlıyor.

- Hasta yakınları, hastalarının tüm ölçümlerini uzaktan takip edebiliyor.