Gündem Diyabet ilacında Parkinson riski

Diyabet ilacında Parkinson riski

08.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünya’da en fazla kullanılan ilaçlardan biri olan metformin etken maddeli Tip 2 diyabet ilacının, uzun süre kullanıldığında demans ve Parkinson hastalığı gibi hastalıklara neden olduğu iddiası tartışma yarattı.

Diyabet ilacında Parkinson riski

Tayvan’da yaklaşık 9 bin 300 hastayı 12 yıla kadar takip eden bir çalışma neticesinde Taipei Tıp Üniversitesi’nden Yi-Chun Kuan isimli bilim insanı metformin kullananların Parkinson ve demans yani bunama riskini iki katından fazla olduğunu ortaya koydu.

Haberin Devamı

Farmakoloji uzmanı Prof. Dr. Cankat Tulunay bu ilacın uzun yıllardır kullanıldığını belirterek, “Diyabet için piyasada farklı etken maddeli birçok ilaç var ama en etkilisi bu. Bu ilaç ishal, bulantı, halsizlik, B12 eksikliği, karın ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, nefes darlığı, kramp, uykusuzluk, bel ve adale ağrıları gibi sık görülen yan etkileri vardır. Uzun süreli kullanımında da Parkinson hastalığına yakalanma ihtimaliniz artar” dedi.

‘Kabul etmiyoruz’

Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. M. Temel Yılmaz ise, “Alzaimer ve Parkinson yapar diye konuşuluyor ama bilimsel olarak kanıtlanmış, kabul edilmiş bir şey yok. 40 yıldır en çok kullandığımız ilaçlardan bir tanesi. Böyle münferit araştırmalar oluyor ama bununla ilişkili olarak bilimsel veri yok. Ben de hastalarıma bu ilacı yazıyorum. Bilinen iki önemli yan etkisi var. B12 vitamininde düşüklüğe ve sindirim sisteminde şişkinliğe neden olması” diye konuştu.

Haberin Devamı

İlacın uzun vadede kullanımında Parkinson veya Alzheimer gibi yan etkiler yaratmadığını dile getiren İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları öğretim üyesi Prof. Dr. Volkan Demirhan Yumuk da, “Çok eski bir ilaç. Yan etkisi olsa bilirim. Kullanmam ve bu ilaç piyasada olmaz” dedi.

Yazarlar