Gündem Diyarbakır'da olaylı gece... 17 yaşındaki genç yaşamını yitirdi

Diyarbakır'da olaylı gece... 17 yaşındaki genç yaşamını yitirdi

17.12.2014 - 10:31 | Son Güncellenme:

Diyarbakır’ da dün gece yaşanan olaylar sırasında açılan ateş sonucu 17 yaşındaki Kadir Çakmak hayatını kaybetti. O anlar kameralara yansıdı. Suç duyurusunda bulunmaya hazırlanan Kadir Çakmak'ın ailesi, "Bunu da iyi bilsinler şehit oldu evladımız, yıkılmadık, yıkılmayacağız da. İnsan haklarına kadar çıkacağız" dedi.

Diyarbakırda olaylı gece... 17 yaşındaki genç yaşamını yitirdi

Sur ilçesinde düzenlenen izinsiz gösteride güvenlik güçlerine silah ve el yapımı patlayıcı ile saldıran gruba müdahale edildi. Çıkan olaylarda bir kişi yaşamını yitirdi, bir polis yaralandı.
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde dün gece saatlerinde Yoğurt Pazarı civarında gece saatlerinde eylem yapan bir gruba polis müdahale etti. Alınan bilgilere göre ilçedeki Müdahale sırasında duvarın arkasında olan 17 yaşındaki Kadir Çakmak, termal kameralara da yansıyan görüntülerde duvarın arkasına gizlendi. Karanlıkta, termal kameralarda görüntülendiğinden habersiz 17 yaşındaki genç elindeki tüfekle duvarın kıyısına gelip nişan aldı.

Haberin Devamı

Tam o sırada açılan ateş sonucu vurularak yaşamını yitirdi. Diyarbakır'da yaşananlar kameralara saniye saniye yansıdı. Cenazesi Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Çakmak'ın otopsi yapılması için savcının beklendiği öğrenildi.

Diyarbakırda olaylı gece... 17 yaşındaki genç yaşamını yitirdi

POLİSE ATEŞ AÇTI
Diyarbakır Valiliği, olaylara ilişkin kamera görüntülerine basın kuruluşlarına dağıtıp, yazılı açıklama yaptı. Görüntülerde ölen Kadir Çakmak olduğu iddia edilen kişinin elindeki uzun namlulu silahla polise açtığı ve açılan ateşte de vurularak yere düştüğü görülüyor. Diyarbakır Valiliği’nden yapılan açıkamada, merkez Sur İlçesi’nde silahlı gruplar tarafından güvenlik güçlerine yönelik uzun ve kısa numlulu silahlar, el yapımı patlayıcılarla saldırı eylemi gerçekleştirildiği ve Çakmak’ın öldüğü ve 1 güvenlik görevlisinin yaralandığı belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi:

Haberin Devamı

"16.12.2014 günü saat 22.00 sıralarında ilimiz Sur bölgesinde başlayan yasadışı eylemler esnasında, eylemci şahıslar tarafından, görevli güvenlik güçlerimize yönelik olarak saldırı eylemleri gerçekleştirilmiştir. Devam eden yasadışı gösteriler esnasında, 17.12.2014 günü saat 00.30 sıralarında, Savaş Mahallesi Yenikapı Sokak, Göçmen Sokak, Köprülü Sokak ile Fatih Paşa Mahallesi Paşa Hamamı Sokak, Büklüm Sokak, Mıyırdıa Murgasyan Sokak içerisinde saldırı eylemini gerçekleştiren gruba yönelik yapılan müdahale sonucunda ağır yaralanan 1997 doğumlu Kadir Çakmak isimli şahıs, kaldırıldığı Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetmiştir. Şahsın ölümü ile ilgili net bilgiler Cumhuriyet Savcısı tarafından yapılacak olan otopsi doğrultusunda hazırlanacak rapor sonrası netlik kazanacaktır. Eyleme müdahale eden güvenlik güçlerimizden bir görevli, sol göz alt kısmından ve burnundan yaralanmış olup, personelin hayatı tehlikesi bulunmamaktadır."

OLAY YERİNDE BULUNANLAR
Açıklamada, saldırı eyleminin gerçekleştirildiği olay yeri ve çevresinde yapılan çalışmalarda, 9 mm çapında MKE yapımı 20 boş kovan, 7.65 mm çapında MKE yapımı 4 boş kovan, 1 av tüfeği kartuşu, 2 av tüfeği kartuş tıpası, 5 mermi gömleği parçası, 1 deforme mermi çekirdeği, 8 mermi çekirdeği nüve parçası, 1 alev gizleyen olarak tabir edilen metal parça, 1 plastik kabza parçası, 4 lateks eldiven, 2 kan lekeli ıslak mendil, 6 farklı yerde kan numunesi, 3 PVC plastik boru içerisine hazırlanmış patlamamış (El yapımı patlayıcı) EYP, 1 teneke kutuya hazırlanmış patlamamış EYP, çok sayıda patlamış EYP parçaları ele geçirildiği belitildi. Ele geçen malzemelerin incelemel yapılmak üzere muhafaza altına alındığı ve olay yerinde görevli 3 ekip aracında isabet ve sekme izleri olduğu tespit edildiği kaydedildi. Açıklamada, olaya ilişkin olarak çok yönlü soruşturulmaya devam edildiği ifade edildi. Öldürülen Kadir Çakmak’a Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi’nde otopsi yapılacağı belirtildi. Hastane önünde toplanan Çakmak’ın yakınları da cenazeyi almak için bekleyişini sürdürüyor.

Haberin Devamı

Emniyetten açıklama
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Sur ilçesindeki yasa dışı gösteriler esnasında güvenlik güçlerine saldırıldığı belirtildi. Savaş Mahallesi'ndeki Yenikapı, Göçmen ve Köprülü sokak ile Fatih Paşa Mahallesi'ndeki Paşa Hamamı, Büklüm ve Mıgırdiç Margosyan sokakta polise saldıran gruba müdahale edildiği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi: "Bu sırada ağır yaralanan A.Ç (17) kaldırıldığı Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybetmiştir. Şahsın ölümü ile ilgili net bilgiler savcı tarafından yapılacak otopsi doğrultusunda hazırlanacak rapor sonrası netlik kazanacaktır." Açıklamada, eyleme müdahale eden güvenlik güçlerinden birinin yaralandığı ve hayati tehlikesinin bulunmadığı bildirildi.
Olay yerinde değişik çapta MKE yapımı 24 boş kovan, av tüfeği kartuşu, 2 av tüfeği kartuş tıpası, 5 mermi gömleği parçası, 1 deforme mermi çekirdeği, 8 mermi çekirdeği parçası, 1 "alev gizleyen" olarak tabir edilen metal parça, 4 eldiven, 2 kan lekeli mendil ve patlamamış 4 el yapımı patlayıcının ele geçirildiği kaydedilen açıklamada, 3 polis aracında isabet ve sekme izleri olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

BABA ÇAKMAK: SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIM

Haberin Devamı

Diyarbakır’da dün gece çıkan olaylarda vurularak öldürülen Abdulkadir Çakmak’ın babası Murat Çakmak, cenazeyi almak için morg önünde beklerken gazetecilere açıklama yaptı. Oğlunun orta okulu bitirmediğini ve çalışmadığını söyleyen Murat Çakmak, dün akşam bulunduğu internet kafeden arkadaşlarına sigara almaya çıktığını, sonra da polislerin ateş açtığını söyledi.

İnşaat işçisi Murat Çakmak, olaylara ilişkin sadece kendisine anlatılanları bildiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Arkadaşlarının anlattığına göre polisler oğlumu vurduktan sonra araç ile getirip morga bırakıyorlar. Ondan sonra ben evdeydim kapı çalındı. Balkondan baktım iki çocuk, ’Abdulkadir öldürüldü’ dedi. Ondan sonra aşağı indim, çocuklara ’Yalan konuşmayın’ diye kızdım, ’Hayır Abdulkadir’i öldürdüler’ dediler. Taksi ile hastaneye geldim, polislerin olduğu yere gittim, baktım çocuğun elbiseleri kan içindeydi. Morga gittim morgda baktım, kendisiydi."

Oğlunun öldürülmesiyle ilgili suç duyurusunda bulanacağını ve sonuna kadar olayın takipçisi olacağını belirten Murat Çakmak, şöyle devam etti:

"Nereye kadar olursa gideceğim, bu çıkacak ortaya. Olayın olduğu yerde kamera görüntüleri varmış, olayın olduğu yer otoparktır. Oranın kamerası var onu da polisler toplatmışlar. Ben polislerle konuştuğumda olayın nerede olduğunu sorduğumda bana bilmediklerini ve karakola gidip sormamı istediler. Bundan 4 ay önce Bingöl’de benim yanımda çalışıyordu. Ondan sonra annem tek kaldığı için annemin yanında kalıyordu daha onu götürmedim işe benim evim ayrı onları evi ayrıydı o yüzden anneme bakıyordu."

Abdulkadir Çakmak’ın halası Nurten Çayır Erdoğan, bir insanı öldürmenin bu kadar basit olmaması gerektiğini savundu. Hükümete tepki gösteren Nurten Çayır, "Bunu da iyi bilsinler şehit oldu evladımız, yıkılmadık, yıkılmayacağız da. Suç duyurusunda bulunacağız, insan haklarına kadar çıkacağız" dedi.