Diyet, İnsanın Kendine Yakışanı Yemesidir

Biz diyetisyenler hep söyleriz; “diyet kişiye özeldir” diye. Sibel Can’ın yaptığı, bir spor hocasının anlattığı, televizyondan duyduğunuz, aktardan aldığınız, Google’dan bulduğunuz, kitaptan okuduğunuz veya diyetisyenin arkadaşınıza verdiği bir diyet listesini alıp da “bunu ben de yapayım” diyerek -zayıflasanız bile- doğru ve sağlıklı beslenmiş olmazsınız. Belki sizin kan kolesterol değeriniz yüksek, ona göre beslenmeniz gerekecek, belki arkadaşınızın kan şekeri yüksek ve diyeti ona göre, belki Google’dan bulduğunuz diyet sizin kilonuza uygun değil ve metabolizmanızı mahvedecek…

Haberin Devamı

Zaten dikkat edin hiçbir hazır bulduğunuz “bilmem ne diyeti” size tam olarak uymuyordur. İçinde ya sevmediğiniz yiyecekler vardır, ya saatleri ve öğün aralıkları yaşam tarzınıza göre değildir, ya hayatınızda hiç duymadığınız-yemediğiniz ve bulmanızın mümkün olmadığı bazı yiyecekler içeriyordur, ya ihtiyacınızdan daha az yiyecek yazıyordur, ya uzun süre uygulamanızın mümkün olmadığı bir programdır veya bunun gibi şeyler…

Kaldı ki elinizde bir diyet listesi olmasıyla bu iş bitmez. Hedefinize ulaşana kadar ve ulaşılan hedefi korurken görüştüğünüz, gerekli zamanlarda yanlışlarınızı düzelten, sizi motive eden, diyetinizde gerekli değişiklikleri yapan, düzenli takiplerinizi yaparak doğru zamanda gidişatı kontrol altına alabilen bir uzmana ihtiyacınız var; ki bu kişi de diyetisyeniniz olacaktır. Hedeflenen ağırlık ve kan değerlerine ulaşmak bir ekip işidir. Maalesef henüz hiçbir diyetisyenin elinde sihirli değnek yok. İşin yarısı size, yarısı diyetisyeninize düşüyor.

Bu kadar yakın ilişkide olacağınız, belki aylarca her hafta görüşeceğiniz ve gösterdiği yolları izleyeceğiniz kişiyle enerjinizin uyumlu olması da son derece önemli. Yani diyetiniz size özel olduğu gibi, diyetisyeniniz de size özel olmalıdır ki, başarılı bir ekip olabilin ve hedefe sorunsuzca ulaşabilin. Örneğin, kimisi aşırı otoriter bir uzmanla çalışarak başarılı olur, kimisi daha esnek kuralları olan birisiyle daha kolay uyumlu ilerler. Onun için bu işe başlamadan önce kendi kişilik yapınızı değerlendirin ve sonrasında diyetisyeninizi bulma yolunda ilerleyin.

Haberin Devamı

Geçici Diyetler Değil, Uygulanabilir Sağlıklı Beslenme Programları

Diyelim ki; okulu ikinci öğretim olan, yıllardır sabahları 10-11’de uyanan bir öğrenci var ve diyetine göre saat 7’de uyanıp ilk öğününü yemesi gerekiyor.

Gece saat 02:00-03:00’e kadar çalışan bir iş adamı var ve son öğünü diyetine göre saat 20:00’de.

Hayatı boyunca yumurta yememiş ve yumurtayı asla sevmeyen bir kişi var ama diyetinde ısrarla her gün yumurta ve yumurtalı yiyecekler var.

Normalde haftanın birkaç günü tatlı yemeden geçiremeyen bir tatlısever var ve diyeti sırasında asla tatlı bir şeyler yemesine izin yok.

Yıllardır toplum içinde ve aile içinde alışılageldiği şekilde, günlük olarak tükettiği en temel yiyecek ekmek olan bir birey var ve elinde ekmeğin tamemen yasak olduğu, ekmek yerine pasta(!) yemesini söyleyen bir liste var.

Maddi durumu pek de iyi olmayan bir ev hanımı var ve diyetinde hergün avokado, kırmızı et, istakoz, brüksel lahanası vb. yiyecekler var...

Haberin Devamı

Örnekler artırılabilir. Peki, sizce bu kişiler diyetlerine ne kadar süre devam edebilirler? Hayatlarında önemli yer tutan alışkanlıklarını aniden terkedebilirler mi?

Cevaplar tabi ki hayır. Önemli olan olaya geçici bir diyet gözüyle bakmak yerine, sağlıklı yaşam ve beslenme programını her bireyin yaşam tarzına birer birer entegre etmektir ki, hayat boyu alışkanlık haline getirmek daha kolay ve uygulanabilir olsun.

Başarılı ve sonuna kadar gidip hedefe ulaşan bir diyet programı uygulanabilir olandır. Uygulanabilir bir diyet ise, size ve hayat tarzınıza maksimum derecede uyacak şekilde planmış olan diyettir.

Kendiniz için büyük bir iyilik yapın... Bırakın diyet listeniz yaşınıza, cinsiyetinize, yaşam tarzınıza, mesleğinize, aktivite derecenize, fiziksel ve kişisel özelliklerinize, maddi durumunuza, hedeflerinize ve sağlık durumunuza uygun şekilde size özel olsun. Ve bunu size, pozitif enerjinizin uyduğu beslenme ve diyet uzmanınız, yani diyetisyeniniz planlasın.

Siz bunu hak ediyorsunuz.

- Dyt. Melda DEMİRÖZ ELMAS

Web: http://www.diyetisyenmelda.com/

Facebook: https://www.facebook.com/dyt.melda

Instagram: https://instagram.com/diyetisyenmelda/