Diyet çılgınlığı nereye gidiyor?

Yaz ayları yaklaşırken her yerde farklı diyet önerileriyle karşılaşıyoruz. Medya da bu işe alet oluyor ya da algıyı bu şekilde yönetmek işlerine geliyor.

Sağlıkla ilgili eğitimi olmadığı halde, diyet ve sağlıklı yaşam önerileri veren sözde uzmanlar gün geçtikçe artıyor. Bu konuda PR firmaları da hiç boş durmuyor.

Bu durumda da medyanın etik, güvenilir ve objektif habercilik anlayışının gözden geçirilmesi gerekiyor. Çünkü ortalık bilgi kirliliği içerisinde kayboluyor.

Unutulan önemli bir nokta ise, sağlığın kişiye özel olduğu ve genel geçer reçetelerin insan hayatını tehlikeye sokabildiği.

Haberin Devamı

Dünyadan Bir Örnek

Gazeteciliğe başladığım günden bu yana medya ile ilgili kitaplar okurum, gazetecilerle görüşür, röportajlar yaparım. Çünkü bu meslek tecrübelerle gelişiyor.

Geçtiğimiz günlerde ABD televizyon tarihinin en çok izlenen talk show programlarından birisinin yapımcısı ve sunucusu olan Oprah Winfrey’in, “Artık Biliyorum” isimli kitabını okudum. Kitapta gazeteciliğe ilk başladığı günlerde yaşadığı zorluklardan, sağlıklı yaşam ile ilgili verilen önerilere kadar uzanan çok farklı anıları yer alıyor. Köşe yazılarından derlenen kitapta bazı cümlelerin altını çizmekten kendimi alamadım.

Gazetecinin Ruhunda Var

Pırıltılı hayatların arkasındaki gizemli kapıların aralanmasını sağlayan bu kitap sayesinde bir gazetecinin neler başarabileceğini de görmüş oldum. Oprah, röportajlarında konuya nasıl bir bakış açısı ile yaklaştığını şu cümle ile anlatıyor: “Başkalarının hikayelerini anlatmaya, deneyimlerindeki doğruları bulup bunlardan başkalarını bilgilendirecek, onlara ilham verecek veya işlerine yarayacak bir ders çıkartmaya hep bir merak duymuşumdur.”

Dünyada Diyetlerle İlgili Merak Edilenler

Gazetecilerin sık sık düştüğü hatalara kendisinin de düştüğünü anlatan Oprah, özellikle diyetlerle ilgili uyarıda bulunuyor. Sağlıklı yaşam adı altında moda diyetlerle ilgili söylediği şu cümleler ise çok önemli, “Diyet ordusuna yazıldım; Beverly Hills, Atkins, Scarsdale, kabak çorbası ve hatta muz, sosisli sandviç ve yumurta diyetlerini uyguladım. Bu diyetlerin her biriyle kaslarımı güçsüzleştirdiğimi, metabolizmamı yavaşlattığımı ve kendimi daha fazla kilo almaya yatkın hale getirdiğimi o zamanlar bilmiyordum.”

Haberin Devamı

Günümüz Dünyasının Dayatması

Diyetler medyanın her mevsim gözde konusudur. Çünkü insanlarda genç ve güzel kalmanın size biçilen değer ile aynı olduğu algısı yerleştirilir. Sağlıklı olmak için yapılacakların yerine genç kalmak için bilinmeyen yöntemler bile denenebilir. Bu konuda da Oprah, “Bize sürekli genç, canlı ve seksi değilsek önemsiz olduğumuzu söyleyen gençlik takıntılı bir kültürde yaşadığımız kesin. Ama ben bu kadar bozuk bir gerçeklik algısını kabul etmiyorum” diyor.

Sağlık haberciliğinde uzmanlaşmanın önemini her zaman vurguladığımda farklı tepkilerle karşılaşırım. Çünkü, gazeteciliğin gün geçtikçe zorlaştığı, reklamlarla eşdeğer tutulan sağlık haberlerinin önüne geçilmeyeceğini söyleyenler oluyor. Onlara yine Oprah’ın bir cümlesi ile cevap vereceğim.

“Engelleri oldukları gibi görürseniz, gitmek istediğiniz yere uzanan yolda inancınızı kaybetmezsiniz.”

Haberin Devamı