Sağlık yaşam ve sürekli diyet kavramını ayırt etmek önemli. Bu konuda neler düşünüyorsunuz?

Sağlıklı yaşam hayat boyu sürdürülmesi gereken bir alışkanlık ve bir yaşam biçimi olmalıdır. Belirli aralıklarla diyet yapıp istenilen kiloya ulaştıktan sonra insanlarda ‘’artık her şeyi istediğim kadar yiyebilirim’’ algısı oluşuyor ve bu çok yanlış. Amaç ideal kiloya ulaştıktan sonra bu kiloyu korumak olmalı. Peki bu nasıl mümkün olacak derseniz. Öncelikle kilo kaybetme süreciniz davranış değişikliği sağlanacak sürede olmalı. Ben 1 ayda 10 kilo vermek istiyorum diyen danışanlarıma şunu söylüyorum: ‘’Varsayalım 1 ayda 10 kilo verdiniz peki bu kadar kısa sürede bunu kalıcı olmasını sağlayacak davranış değişiklikleri oluştu mu?’’ , ‘’Bunu yaşam biçimi haline getirebildiniz mi?’’. Bu sorulara cevabınız evet değilse sürekli diyet yapma kısır döngüsüne girmiş olabilirsiniz. Bir süre sonra kendinizi kilo veremediğinize inandırıp vazgeçmeniz çok olası. Bu sebeple bir uzman yardımıyla gerekli sağlık kontrolleriniz yapıldıktan sonra sürdürülebilir alışkanlıklar kazanacağınız bir programa başlamak için geç kalmayın.

Haberin Devamı

Özellikle son zamanlarda hızlı kilo verdiren kürler çok revaçta. Sizin bu konuya bakış açınızı öğrenebilir miyiz?

Sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. Belirli bir süre tek tip beslenerek kaybedilen kiloların hem mutlaka geri dönüşü oluyor hem de verdiğinizin daha fazlasını geri alıyorsunuz. Detokslar için de aynı şeyi düşünüyorum. Sadece 1 hafta boyunca antioksidan besinlerle beslenip mucize beklememek gerek. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı ve düzenli egzersizin yerini hiçbir kür ve şok diyet tutamaz.Daha önce bunları deneyip başarısız olmuş birçok danışanım var.Bu deneyimlerin sonucunu gördükten sonra karar verip diyetisyene başvuruyorlar.

Yaza kadar fit olmak için nasıl beslenmeliyiz?

Öncelikle uzun süre aç kalmaktan kaçınmak gerekiyor. Kahvaltı günün en önemli öğünü siz sabah uyanıyorsunuz ama kahvaltı yaparak metabolizmanızı da uyandırmanız gerekiyor. Öğünleriniz arasında 2-3 saatlik aralıklar olmalı. Örnek bir öğün saati planlaması şu şekilde olabilir;

Haberin Devamı

Kahvaltı 07.30-08.00 Ara Öğün 10.00-10.30

Öğle Yemeği 12.30- 13.00 Ara Öğün 14.30-15.30

Akşam Yemeği 18.00-19.00 Ara Öğün 21.00-21.30

Öğleden sonra kişinin günlük yaşam temposuna göre 2 ara öğün de yapılabilir.

Her bireyin kendi yaşına, boyuna, cinsiyetine ve özellikle sağlık durumuna göre tüketmesi gereken besin grupları miktarı farklıdır. Ama genel önerilerim şu şekilde; her gün mutlaka 3-4 porsiyon süt ve süt ürünü tüketmeye çalışın ve mümkünse yarım yağlı olanları tercih edin, ekmek tercihi tam buğday, çavdar,kepek gibi çeşitlerden yana olması hem posa içeriği hem de daha uzun süre tok tutması açısından önemli, et grubu tüketilirken haftada 2 gün kırmızı et ve diğer günlerde balık ve tavuk tüketmeye özen gösterilmeli.Omega-3 yağ asitlerinin zengin kaynağı olan balık haftada 2 kere menünüzde olsun. Günde 5 porsiyon sebze-meyve tüketmeyi de ihmal etmemek gerek. Ceviz, badem, fındık, fıstık gibi kuruyemişleri de porsiyon miktarlarına dikkat ederek tüketin. Örneğin 1 porsiyon ceviz 2 adet, 1 porsiyon badem 5-6 adet gibi. Günde 2-2,5 litre su içmek beslenme programınızı düzenlemek kadar önemli lütfen su içmeyi alışkanlık haline getirin.

Haberin Devamı

Kişiler psikolojik sıkıntılar yaşarken bedenlerinde ciddi değişimler olabiliyor. Bu durumda lang="TR-TR" style="margin: 0px; padding: 0px; user-select: text; -webkit-user-drag: none; -webkit-tap-highlight-color: transparent; font-weight: bold; font-size: 13.5pt; font-family: Calibri, sans-serif; line-height: 22px;"> motivasyon dengesini nasıl sağlıyorsunuz? Danışanlarınız ile arkadaş gibi mi destek oluyorsunuz, profesyonelce yaklaşmayı mı uygun görüyorsunuz?

Danışanlarımın diyet boyunca stresten ve baskıdan uzak bir süreç geçirmeleri genelde sonuçların daha verimli olmasını sağlıyor. Sözünü ettiğim stres; ‘’Acaba bu hafta ne kadar kilo verdim?’’, ‘’Ne kadar sürede aç kilo vereceğim?’’gibi kendi kendilerine yarattıkları stres de olabiliyorken aile veya sosyal çevrenin yaklaşımlarının etkisiyle oluşan stres de olabiliyor. İnsanlar bazen diyet yapan bireylere karşı çok acımasız söylemlerde bulunabiliyorlar ve danışanlarımla bunlarla nasıl baş edebilecekleri üzerine de konuşuyoruz elbette. Diyet yapmak; kişinin mutlu olması, tadını çıkarması gereken bir süreç olmalı. Bir de kişilerin kendi isteğiyle bu kararı vermesi çok önemli birileri sizden zayıflamanızı istiyor veya bekliyor diye diyete başlarsınız çok yol kat edemezsiniz. Bu kararı kendi başına verip sadece kendi için diyet yapmaya başlayan danışanlarımla diyet sürecimiz her zaman mutlu bitiyor. Her danışanımın motive olma şekli farklı bazen sadece bir uzman yaklaşımı etkili olurken bazen ise arkadaş gibi destek olmak daha etkili oluyor. Bazen kişinin diyetle ilgili motivasyonundan veya stresten daha farklı sorunları veya yaşadığı farklı durumlar oluyor bu noktada mutlaka psikolog desteği almalarını öneriyorum.

Okurlarımıza online diyet ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Online diyet kişilerin bir uzmanla bire bir görüşmeye vakitleri olmadığında veya farklı bir şehirdeki uzmandan destek almak istediklerinde başvurduğumuz bir yöntem. Örneğin diyeti devam eden bir danışanım şehir değiştirdiğinde bu sayede süreci devam ettirebiliyoruz. Sadece başka şehirde değil başka ülkede yaşayan ve online diyet takibi yaptığım danışanlarım da oluyor. lang="TR-TR" style="margin: 0px; padding: 0px; user-select: text; -webkit-user-drag: none; -webkit-tap-highlight-color: transparent; font-size: 13.5pt; font-family: Calibri, sans-serif; line-height: 22px;">tediğim önemli bir nokta da; programa başlamadan önce mutlaka bir doktor kontrolünden geçip, gerekli kan tetkikleri yapılmalı. Vitamin veya mineral eksiklikleri varsa bir hekim kontrolünde bunun tedavisine başlanmalı.

Yaza sağlıklı ve formda bir vücutla girmek istiyorsanız hareket etmek için çok uygun bir zaman. En başta da söylediğim gibi yaza 1 ay kala mucizeler aramak yerine şimdiden kolları sıvayın ve bugün kendiniz için sağlıklı hayata merhaba dediğiniz gün olsun. Sağlıkla ve sevgiyle kalın.