Trabzon Dkib Heyeti, Sarp Sınır Kapısı'nda İncelemede Bulundu

Dkib Heyeti, Sarp Sınır Kapısı'nda İncelemede Bulundu

08.11.2017 - 18:57 | Son Güncellenme:

DKİB Başkanı Gürdoğan: "Önümüzdeki dönemde uluslararası ticaretin Asya coğrafyasına yoğunlaşacak olmasından dolayı, Sarp Sınır Kapısı yoğunluğu büyük oranda artacak. Kapının bütün altyapısı ile bu ticaret hacmine uygun hale getirilmesi ihracatımıza da büyük katkı yapacaktır"

Dkib Heyeti, Sarp Sınır Kapısında İncelemede Bulundu

TRABZON (AA) - Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, gelecek dönemde uluslararası ticaretin Asya coğrafyasına yoğunlaşacak olmasından dolayı Sarp Sınır Kapısı'nda yoğunluğun büyük oranda artacağını belirterek, kapının bütün altyapısı ile bu ticaret hacmine uygun hale getirilmesinin ihracata da büyük katkı yapacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin en yoğun yaya ve araç giriş çıkışlarının gerçekleştirildiği, Avrasya ile Orta Asya coğrafyasına hitap eden Sarp Sınır Kapısı'nda devam eden alt ve üst yapı çalışmalarını yerinde incelediklerini belirtti.

Sarp Sınır Kapısı'nda gümrük sahası ile giriş çıkış yapacak yolcu ve peron alanlarının en işlevsel şekilde tamamlanmasını istediklerini anlatan Gürdoğan, gümrük sahasındaki araç ve veterinerlik kontrol binalarının deniz dolgusu ile deniz tarafına çekilmesi gerektiğini vurguladı.

Gürdoğan, binanın denize sıfır olması nedeniyle yaşanabilecek risklerden dolayı denizin dolgu tahkimatının yapılarak binaların korunaklı hale getirilmesi gerektiğine işaret ederek, deniz dolgusu sayesinde de araçlar için park alanları oluşturulması ile kapının çok daha işlevsel hale geleceğine dikkati çekti.

Haberin Devamı

Özellikle yurda giriş noktasında bulunan Artvin Sarp Veteriner Sınır Kontrol Noktası Müdürlüğü binasının, giriş kapısında büyük engel teşkil edeceğini düşündüklerini ve bu endişelerini yetkililere aktardıklarını kaydeden Gürdoğan, şöyle devam etti:

"Bu binanın, deniz tarafında yapılacak dolgu ile buraya aktarılması veya çıkış noktalarındaki boş alanlara taşınması, kapının çok daha işlevsel olmasını sağlayacaktır. Önümüzdeki dönemde uluslararası ticaretin Asya coğrafyasına yoğunlaşacak olmasından dolayı, Sarp Sınır Kapısı yoğunluğu büyük oranda artacak. Kapının bütün altyapısı ile bu ticaret hacmine uygun halde getirilmesi ihracatımıza da büyük katkı yapacaktır. Modern İpek Yolu olarak tabir edilen ve Çin Halk Cumhuriyeti'nden başlayan 'Bir Kuşak Bir Yol Projesi' hinterlandında bulunan Sarp Sınır Kapımızda ileriki dönemlerde yaşanacak yoğunluğun azaltılması amacıyla altyapının işlevsel olarak yapılmasının yanında, ikinci alternatif kapı olarak da Muratlı Kapısı'nın ülkemiz ve Gürcistan tarafında bir an önce yapımına başlanması gerekmektedir."

Gürdoğan, Sarp Sınır Kapısı'ndaki çalışmanın tamamlanmasının, yıllardır gerek yayaların geçişinde, gerekse ihraç yüklü ve boş dönüş yapan taşıtların saatlerce kuyruklarda beklemelerinin yol açtığı mağduriyeti ortadan kaldıracağına inandığını belirtti.

Haberin Devamı

Çalışmanın bir an önce tamamlanması konusunda zaman zaman yetkilileri ziyaret ettiklerini ve kapıda yaptıkları incelemelerde tespitleri Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'ye intikal ettireceklerini belirten Gürdoğan, bunda da en önemli amacın kapının çok daha geniş ve hızlı şekilde işleyen bir yapıya kavuşmasını sağlamak olduğunu kaydetti.

Gürdoğan, kapıdaki çalışmanın gelecek yıl haziran ya da temmuz aylarında tamamlanmasının planlandığını, kapının yeni halinin bölge ihracatçılarının ve iş adamlarının rahat nefes almasını sağlayacağını ifade etti.