Adana Doç. Dr. Ökten: “İhmalin Sebebi Denetimsizliktir”

Doç. Dr. Ökten: “İhmalin Sebebi Denetimsizliktir”

27.08.2017 - 11:20 | Son Güncellenme:

Adana Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, önceki gün Adana Numune Eğitim Araştırma Hastanesi’nde yaşanan gaz skandalının denetimsizlik sonucu yaşandığını belirterek, hastanelere oksijen ve azot protoksit veren firmaların ciddi denetlenmesi gerektiğini söyledi.

Doç. Dr. Ökten: “İhmalin Sebebi Denetimsizliktir”

Doç. Dr. Ökten, yaptığı açıklamada, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde anestezi altındaki 7 hastanın oksijen saturasyonlarında düşme görülmesi ve gaz sisteminde farklı bir koku duyulması üzerine ameliyatların sonlandırılarak, hastaların yoğun bakıma alındığını hatırlatarak, “İhmallere fırsat verilmemeli, denetimler daha ciddi yapılmalıdır. Duman ve gaz dedektörleri devreye girmeseydi sonuç daha kötü olabilirdi. Çok şükür ucuz atlatıldı” dedi.

"Yoğun bakımların oksijen sisteminde bir sorun bulunmuyor"
Yapılan tetkiklerde 5 hastanın durumunun iyi olduğunun değerlendirildiğini bildiren Doç. Dr. Ökten, saturasyon düşüklüğü nedeniyle 2 hastanın tedavisinin yoğun bakımda sürdüğünü, bir hastanın ise hayati tehlikesinin devam ettiğini kaydetti. Doç. Dr. Ökten, "Hastalar yoğun bakımda tedavi görmekte iken, yoğun bakımda aynı kokunun hissedilmesi üzerine tüm hastalar için merkezi oksijen sistemi kapatılmıştır. Bunun üzerine ameliyathanede olaya maruz kalan ve yoğun bakımdaki diğer hastalardan durumları iyi olanlar servislere, diğer hastalar ise ildeki başka hastanelerin yoğun bakımlarına gönderilerek tedavilerine devam edilmektedir. Oksijen sisteminde meydana gelen bu olay üzerine savcılık ve AFAD tarafından gerekli incelemeler yapılmış ve araştırma amacıyla örnekler alınmıştır. Adana Tabip Odası olarak bugünkü değerlendirmemizde yoğun bakımların oksijen sisteminde bir sorun olmadığı bildirilmiştir" dedi.

"Azot gazına, hidrojen sülfür ve karbonmonoksit gazı karışmış"
Sağlık Bakanlığı müfettişleri tarafından yapılan inceleme sonucu AFAD tarafından yapılan gaz ölçümlerinde oksijen ve azot gazları içerisinde hidrojen sülfür ve karbonmonoksit gazı varlığı emareleri görüldüğünün tespit edildiğini vurgulayan Doç. Dr. Ökten, "Böylesine önemli, hayatı tehdit eden bir konuda ciddi bir denetimsizliğin olduğu aşikardır. Türk Tabipleri Birliği ve Adana Tabip Odası olarak Sağlık Bakanlığı ve savcıları olayın araştırılması ve hastanelere oksijen ve azot protoksit gibi gazları veren firmaları çok daha fazla ciddi denetlenmeleri konusunda göreve çağırıyoruz. Bu süreçte hayati tehlike atlatan hastalarımıza geçmiş olsun dileklerimizle, kamuoyuna duyururuz” diye konuştu.