Gündem Doğru bilinen yanlışlara dikkat

Doğru bilinen yanlışlara dikkat

28.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kalp hastalarının toplum içinde yayılan yanlış bilgilerle hareket etmesi yaşam kalitesini oldukça düşürüyor. Bitkisel çözümler ve yanlış beslenme önerileri hastalar için en büyük risk faktörleri olarak öne çıkıyor

Doğru bilinen yanlışlara dikkat

Toplumda kalp sağlığıyla ilgili kulaktan kulağa yayılan pek çok bilgi var. Birçoğu şehir efsanesinden ibaret olan bu bilgiler, hastaların yaşam kalitelerini düşürüyor. Komşudan duyulan ve arkadaştan alınan tavsiyeler, hastalıklar konusunda hassas olanların kafalarını karıştırabiliyor.

Haberin Devamı

Özellikle ilaç kullanımından kaçınanların başvurduğu bitkisel çözümler ve yanlış beslenme önerileri, kalp hastaları için büyük risk faktörleri. Uzmanlar, tedavinin her hastaya özel olduğunu hatırlatıp, tıbbi bilgilerin doktorlardan alınmasını tavsiye ediyor. Şişli Florence Nightingale Hastanesi Kardiyoloji Bölümünden Uzm. Dr. Özgür Kaplan, kalp sağlığının doğru bilinen 10 yanlışına dikkat çekti.

Doğru bilinen yanlışlara dikkat
Kış mevsiminde kriz riskini azaltacak önlemler

-Kışın ağır spordan kaçınılmalı ve özellikle dışarıda egzersiz yapılmamalı, ev veya kapalı bir spor salonu tercih edilmeli.

-Dışarı çıkarken vücudu sıcak tutacak giysiler giyilmeli.

-Soğuk ve rüzgarlı havalarda baş, boyun ve ağız örtülmeli.

Haberin Devamı

-Sigara içilmemeli ve alkol mümkün olduğunca az alınmalı. Tüketim miktarı erkeklerde günde iki kadehi, kadınlarda ise bir kadehi geçmemeli.

-Doktora danışılmadan bitkisel formüller ve ilaçlar kullanılmamalı.

-Sağlıklı, dengeli, az tuzlu ve enerji verici yiyecekler tüketilmeli.

-Kan basıncı dikkatle izlenmeli.

-Eğer soğuk havada herhangi bir yakınma olursa, mutlaka doktora başvurularak kontrolden geçilmeli.

Menopoz sonrası risk artıyor

1- Sadece sol göğüs ve sol kola yayılan ağrı, kalp krizi geçirildiğine işarettir. YANLIŞ!

Sadece sol göğüste ve sol kola yayılan ağrı değil; sağ göğüste, sırtta, karın bölgesinde ve çenedeki ağrılar da kalp krizinin işaretleri olabilir. Ayrıca yaşlılar, kronik böbrek ve diyabet hastaları ağrıyı tarif etmekte zorlanabilirler. Bu hastalarda yeni başlayan nefes darlığı, halsizlik ve aşırı terleme kalp krizi belirtisini akla getirmeli.

2- Antioksidan ilaçlar vitaminler koroner arter hastalığına karşı koruma sağlar. YANLIŞ!

Doğal antioksidan tüketimi fazla olan toplumlarda kalp damar hastalıklarının görülme oranının az olmasından dolayı bu tür desteklerin hastaları koruduğu söylenir. Bilimsel araştırmalar; ‘probucol’, ‘beta karoten’, C ve E vitamini gibi antioksidanların koroner ateroskleroz gelişimini engelleyebileceğine dair bilgiler verse de, bunlar küçük ölçekli çalışmalardır. Bitkisel ilaçlar, kalp hastalıklarına karşı koruma sağlamadığı gibi, organa zarar verebilir. Hastaların bu destekleri alarak kendi ilaçlarını bırakması çok tehlikeli.

Haberin Devamı

3-Tansiyon yükselince limon suyu ve sarımsak tüketmek gerekir. YANLIŞ!

Toplumdaki yaygın inanışın aksine, limon suyu içmenin ya da sarımsak yemenin kan basıncını düşürmede bir etkisi olmadığı birçok araştırmayla kanıtlandı.

4- Kalp hastalarına tereyağı ve yumurta zararlıdır. YANLIŞ!

Tereyağı ve yumurta, doğru ölçülerde tüketildiğinde kalp sağlığına katkıda bulunur. Bunun için beslenme planında yeterli oranda yer vermeye çalışın.

5-Kolesterol ve tansiyon ilacı kullanıyorum, istediğim gibi beslenebilirim. YANLIŞ!

Kalp sağlığı için en önemli ve ilk yapılması gereken şeyler; yaşam tarzı değişikliği, düzenli beslenme ve egzersiz. Hastanın ilaç kullanımının yanı sıra bu destekleri ihmal etmesi tedavisini zorlaştırır ve engeller.

6-Kalp damar hastalıkları erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülür. YANLIŞ!

Haberin Devamı

Kalp ve damar hastalıkları çoğunlukla erkeklerde görülse de kadınlarda ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alır.

Kadınları koroner kalp hastalıklarından östrojen hormonu korusa da, sigara içen, ailesel risk faktörleri bulunan, diyabetik ve hipertansif kadınlarda rahatsızlığa sık rastlanır. Menopozdan sonra ise kadınların riski erkeklerden daha hızlı bir artış gösterip, ileri yaşlarda erkeklerden daha riskli hale gelir.

7- Ailemde kalp hastalığı yok bende de olmaz. YANLIŞ!

Kalp hastalıklarının gelişmesinde en önemli nedenlerden biri, genetik yatkınlık. Ama ‘ailemde kalp hastalığı yok bende de olmaz’, yanlış bir düşünce şekli. Ailesinde koroner kalp hastalığı öyküsü olmasına rağmen egzersiz yapan, iyi beslenen, sigara içmeyen kişilerde kalp hastalığı görülmezken; genetik geçişi iyi olan kişilerin tam tersi yaşam biçimlerini benimsemesiyle kalp damar hastalığına yakalanma riskleri daha fazladır.

8- Kalp hastalarının cinsel ilişkiye girmesi tehlikeli olabilir. YANLIŞ!

Haberin Devamı

Kalp krizi geçirmiş, stent takılmış ve kalp yetmezliği çeken hastalar, cinsel ilişkide bulunabilirler. Ancak hastalıklarının derecesine, kalp damarlarının durumuna ve hekiminin önerisine göre cinsel yaşamlarını daha güvenli hale getirmeliler. Çünkü bu gruptaki her hasta, farklı değerlendirilir ve buna göre tavsiye alır. Hastanın durumu kardiyovasküler efor testiyle netleştirilebilir. Ayrıca bu grup hastalar cinsel gücü artıran ilaçları kullanmadan önce mutlaka kardiyologlarından gerekli izni almalı çünkü ilaçlar, kalp ilaçlarıyla etkileşime girip ölümcül sonuçlara yol açabilir.

9-Kalp hastaları spor yapmamalı. YANLIŞ!

Hastalar, doktorlarının önerisine göre spor yapabilir. Ancak yarışmalı ve ağır sporlardan kaçınılması gerekir. En yararlı kardiyovasküler egzersiz şekli, hızlı yürüyüş veya yavaş koşu. Faydaları, açık havada yapıldığında daha da fazla. Ancak egzersize başlamadan önce mutlaka efor veya egzersiz testi yapılmalı.

10-Koroner anjiografi ile kalp damarları açılır. YANLIŞ!

Koroner anjiografi, kalp damarlarını görüntüleme yöntemidir. Görüntüleme sonucuna göre hastalara ilaç tedavisi, aynı seansta balon veya stent uygulayarak damar açılması veya by-pass önerilir.

- BİTTİ -