Ekonomi ‘Doğu Akdeniz’de doğalgazın ortak olduğu görüşündeyiz’

‘Doğu Akdeniz’de doğalgazın ortak olduğu görüşündeyiz’

15.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, adada doğal gazla ilgili gerginlik yerine işbirliğine ihtiyaç olduğunu söyledi. Bu konunun gerginlik vesilesi olmaya devam ettiğini belirten Akıncı, İsrail’de ve Kıbrıs’ta tespit edilen doğal gaz bölgeleri olduğunu kaydetti.

‘Doğu Akdeniz’de doğalgazın ortak olduğu görüşündeyiz’

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) tarafından düzenlenen ‘Güncel Gelişmeler Işığında Kıbrıs Görüşmelerinin Geleceği ve Türkiye İçin Çıkarımlar’ konulu toplantıda konuşan Akıncı, Kıbrıslı Türkler olarak adanın geleceğinde siyasal hak bakımından ortaklaşmayı önerdikleri kadar, ekonomik getiriler anlamında da ortaklaşma istediklerini dile getirerek, “Kıbrıs’ın doğal gazının ortak olduğu görüşündeyiz” dedi.

Haberin Devamı

‘Doğu Akdeniz’de doğalgazın ortak olduğu görüşündeyiz’

En pratik güzergah

Türkiye’den KKTC’ye gelen yıllık 75 milyon metreküp suyun da ortak kullanılabileceğini ifade eden Akıncı, güneye de bu sudan yararlanma fırsatı verebileceklerini kaydetti. Doğal gazın Avrupa’ya ulaşması için Türkiye’nin en kısa, en ucuz ve en pratik güzergah olacağının da altını çizen Akıncı, “Tabi bunu yapmak isterseniz en mantıklısıdır. Yapmak istemezseniz İsrail, Güney Kıbrıs, Yunanistan, İtalya diye başka güzergahlar kurarsınız. AB de bunun projesini destekler.

Daha pratik yollar varken buna kaynak ayırır ve bunun gerçekleştirilmesi için Akdeniz yerine daha derin Ege sularından bu borunun geçirilmesi planlanır” diye konuştu. Akıncı, aynı durumun elektrik konusunda da geçerli olduğunu belirterek, enerji kaynaklarının taşınmasında Türkiye’yi tecrit eden formüller üzerinde çalışıldığını vurguladı.

Haberin Devamı

Akıncı, “Taşınmaz Mal Komisyonu’naa şu ana kadar 6 bin civarında başvuru yapıldı, yüzde 10’unu sonuçlandırdık” dedi.

82. vilayete ihtiyaç yok

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs meselesinin çözümünde Türkiye’ye entegrasyonun düşünülüp düşünülmeyeceğine yönelik soruya da şu yanıtı verdi: “İki seçenek ne Türkiye’nin, ne Kıbrıs Türklerinin gündeminde yok. Bir, biz Kıbrıs Türkleri olarak her şeyden önce Güney Kıbrıs’ın üniter yapısı içinde azınlık olmak istemiyoruz. Aynı şekilde Türkiye’nin 82. vilayeti olmak da istemeyiz. Bunu samimi olarak söylüyorum. Türkiye’nin de 82. vilayete ihtiyacı yok. Yeni dertlere de gerek yok.”