Ekonomi Doğu Akdeniz’in yıldızı İzmir

Doğu Akdeniz’in yıldızı İzmir

19.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmir Enternasyonal Fuarı, kapılarını 86’ncı kez açtı. 27 Ağustos’a kadar sürecek etkinliklerde İzmir’in ticaret ve eğlencedeki önemine vurgu yapılacak

Doğu Akdeniz’in yıldızı İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından 18-27 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen 86. İzmir Enternasyonal Fuarı 10 gün sürecek etkinliklerle ticaret, kültür, sanat ve eğlencenin merkezi olacak. Teması inovasyon-enerji, partner ülkesi Rusya Federasyonu, onur konuğu ili Muğla olan İzmir Enternasyonal Fuarı, düzenlenen coşkulu törenle kapılarını 86. kez ziyaretçilere açtı.

Haberin Devamı

‘Rakip değiliz’

Rusya’nın partner ülke olarak yer aldığı 86. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) kapsamında 26 ülkeden 15’i bakan düzeyindeki konukların katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye ve Rusya birbirini tamamlama kabiliyeti en yüksek olan iki ülke, birbirinin asla rakibi değil” dedi.

Rusya’nın fuara partner ülke olması için ısrarcı olduğunu belirten Zeybekci, “Rusya ve Türkiye birbirinin kaderidir. Engelleme ile kaybettiğimiz zamanı bir an önce unutmak istiyorum. Boşuna zaman kaybettik” diye konuştu.

‘Yasaklar bitiyor’

Zeybekci, “Rusya ile aramızda bazı ufak tefek problemler yok değil, var. Bunların çözümüyle ilgili bugünkü yaptığımız

Doğu Akdeniz’in yıldızı İzmir
görüşmelerde artık kati olarak bir fikir birliğine varmış durumdayız. İnşallah bunları da çok hızlı bir şekilde çözeceğiz. Şu anda aramızdaki problemleri, engelleri, yasakları inşallah 20 Ekim’e kadar sonlandırmak istiyoruz. Domates, iki ülke arasındaki ticaretin sembol ismi. Onunla ilgili de inşallah çok yakın bir zamanda olumlu sonuçlar alacağız” dedi.

Haberin Devamı

Zeybekci, “Gümrük Birliği’nin güncellenmesi bizim için olmazsa olmaz değildir. Türkiye şu andaki ekonomisiyle dış ticaret hacmiyle Gümrük Birliği güncellenmeden bu haliyle tüm dünyayla ticaret yapar halde” dedi.

Avrasya Birliği...

Zeybekci, “Avrupa Birliği ile olan gümrük birliği anlaşmasından ayrılmadık ama Avrasya Gümrük Birliği’yle de bir serbest ticaret anlaşmasını gerçekleştirmek, birliğe üye olmak istiyoruz. İlk temasları bu sene içinde başlatabileceğimizi düşünüyoruz. Milli paralarla ticareti hedefliyoruz, bunu yaparsak kur dalgalarında ekonomilerimizin etkilenmesini dışlamış oluruz” diye konuştu.

‘300 kişiyle’ Rus çıkarması

Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türkiye ve Rusya’nın çok iyi ticari ortak olduğunu belirterek, “Bütün alanlarda işbirliğimizi geliştiriyoruz” dedi. 86. İEF’de Rusya Federasyonu’na ‘partner ülke’ statüsü verildiği için teşekkür eden Novak, “Sayın Putin’in isteği üzerine 300’den fazla üyesi olan bir heyetle buraya geldik” diye konuştu. Novak, “İşbirliğimiz zor dönemden geçti. O zorlukları aşabildiğimizi söyleyebiliriz. Rusya’nın İzmir’deki fuara partner ülke olması da çok güzel bir imkan yaratmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

100 milyar dolar hedefi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ege İhracatçı Birlikleri ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonunda “Ticari ve Ekonomik İşbirliğinde Yeni Dönem” başlığıyla İzmir’de düzenlenen Türkiye - Rusya İş Forumu’nun açılış oturumunda, Türkiye ile Rusya arasındaki dış ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini belirterek, İzmir’de düzenlenen iş forumunun yeni dönemin temellerinin atılması anlamında son derece önemli olduğunu bildirdi.

‘Katılım arttı çıta yükseldi’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da bu yıl fuara Rusya’nın partner ülke olarak katılmasıyla çıtanın biraz daha yükseldiğini, yerli ve yabancı firmaların ciddi katılım gösterdiğini belirtti. Kocaoğlu, “Fuarımızın eğlence, kültür, sanat boyutu var. Hem konuklarımız, hem de İzmirliler doyasıya eğlenecek. Bu çınar koskoca bir çınardır” diye konuştu.