Gündem Doğu'da Sibirya soğukları

Doğu'da Sibirya soğukları

12.12.2017 - 08:37 | Son Güncellenme:

Sibirya soğuklarının yaşandığı Doğu Anadolu buz kesti.

Doğuda Sibirya soğukları

Doğu Anadolu Bölgesi, Sibirya üzerinden gelen yüksek basıncın etkisi altına girdi, dondurucu soğuklar hayatı durma noktasına getirdi. Ardahan'ın Göle ilçesine bağlı Yavuzlar köyü, sıfırın atlında 26.3 derece ile Türkiye'nin en soğuk yerleşim birimi oldu. Termometreler, yine sıfırın altında olmak üzere Erzurum'da gece saatlerinde 25 gündüz ise 8 dereceyi gösterdi.
Erzurum kent merkezinde zaman zaman kar yağışı etkili olurken, bazı araçların akaryakıt depoları dondu. Diğer taraftan kırağıyla birlikte kartpostallık görüntüler de ortaya çıktı.
Meteoroloji uzmanları, Sibirya soğuklarının gelecek günlerde de devam edeceğini bildirdi. Uzmanlar, bölge genelinde sabahın ilk saatlerinde ve gece saatlerinde buzlanma ve don olayı ile birlikte yer yer pus ve sis beklendiğini belirtti. Meteoroloji, buzlanma ve don ile görüş mesafesinde azalmanın ulaşımda aksamalara neden olacağını belirterek, yetkilileri ve vatandaşları dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyardı.

Haberin Devamı

Doğuda Sibirya soğukları

Ağrı buz kesti, araçlar çalışmadı

Ağrı’da hayat adeta durma noktasına geldi. Soğuklar nedeniyle çok sayıda araç çalışmadı.
Ağrı’da kar yağışının ardından etkili olan soğuk hava hayatı olumsuz etkiliyor. Soğuklar nedeniyle çok sayıda araç çalışmazken, camlar buz tuttu. Vatandaşlar, sabah saatlerinde araçlarının buz tutan camlarını çözmekte güçlük çekti. Çok sayıda iş yerinin camları buzla kaplanırken, vatandaşlar yürümekte zorlandı. Çatı katlarında buz sarkıtları oluştu, sebze pazarında bulunan barakaların camları da tamamen buz tuttu. Araçlar ve motosikletlerin üzeri battaniyelerle kapatıldı.
Dondurucu soğuklardan hayvanlar da olumsuz etkilendi. Eski Van Caddesi’nde bir köpeğin ağaç altında ısınmaya çalışması yürek burktu. Soğuktan korunmak için ağacın dibine giren köpeğin kafası ve sırtının kar ve buzla kaplandığı görüldü.
Otoparkta bulunan aracını çalıştırmaya gelen vatandaşlardan Savaş Turan, aracının camlarının buz tuttuğunu ve yarım saattir çalıştıramadığını söyledi. Turan, "Son 2 haftadır havalar çok soğuk, geceleri hava sıcaklığı eksi 20 dereceyi buluyor. Araçlarımızı çalıştırmakta güçlük çekiyoruz. Buz tutan aracımın camlarını temizlemeye çalışıyorum, yarım saat arabayı çalıştırdıktan sonra anca gidebiliyoruz. Memleketimizin hali bu yapacak bir şey yok.
Vatandaşlar, Ağrı’da havaların gittikçe soğuyacağını söyledi.
Öte yandan, soğuk hava nedeniyle ağaçlarda oluşan kırağı kartpostallık görüntüler ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Yüksekovada araçların yakıt depoları dondu

HAKKARİ'nin Yüksekova ilçesinde, etkili olan soğuk hava hayatı olumsuz yönde etkilerken, bazı araçların depolarındaki yakıtın donmasına neden oldu.

Yüksekovada geçen hafta etkili olan kar yağışı, yerini soğuk havaya bıraktı. En düşük hava sıcaklığının gace sıfırın altında 24 dereceye kadar düştüğü ilçede bazı araçların depolarındaki yakıtın dondu. Sabah araçlarını çalıştıramayanlar büyük sıkıntı çekti. Tehlikeli olmasına rağmen araçlarını altında ateş yakarak yakıt deposunu ısıtmaya çalışanlar, bu yöntemin tehlikeli olduğunu bildiklerini ancak, başka çarelerinin olmadığını söyledi.

Haberin Devamı