Dünya ‘Doğudan gelen canavar’ 55 can aldı

‘Doğudan gelen canavar’ 55 can aldı

03.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Avrupa’yı etkisi altına alan ve ‘doğudan gelen canavar’ olarak adlandırılan kar fırtınaları ve eksi 30 dereceleri aşan aşırı soğuklar 55 kişinin hayatına mal oldu.

‘Doğudan gelen canavar’ 55 can aldı

Sibirya üzerinden gelen ve Avrupa genelini etkisi altına alan aşırı soğuk hava ve kar yağışı kıta genelinde hayatı felce uğrattı. Bir çok ülkede kar fırtınası ve yoğun kar yağışı nedeniyle yollar kapandı, tren seferleri durduruldu, yüzlerce uçuş iptal edildi ve eğitime ara verildi. ‘Doğudan gelen canavar’ lakabı takılan Sibirya soğukları kıta genelinde 55 kişinin ölümüne neden oldu. Kara kış koşulları nedeniyle 21’i Polonya’da toplam 55 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin çoğu evsizlerdi.

Haberin Devamı

İngiltere, İskoçya, Galler, Hırvatistan ve İsveç’te, hava koşullarının hayati tehlike oluşturduğu ve acilen harekete geçilmesi anlamına gelen kırmızı, Fransa, İspanya, Belçika da turuncu ve Hollanda’da da sarı alarm verildi.

Sibirya ayısı

Slovakya’da yedi, Çek Cumhuriyeti’nde altı, Litvanya’da beş, Fransa’da dört, Sırbistan’da iki, İtalya, Slovenya, Romanya, İngiltere ve Hollanda’da birer kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. İngilizler, Sibirya soğuklarına “Doğudan gelen canavar”, İsveçliler “Kartopu”, Finlandiyalılar “Çarşamba” ve Hollandalılar ise “Sibirya ayısı” olarak tanımlıyor. İngiltere Meteoroloji Kurumundan yapılan açıklamada, hafta başından beri tüm adayı etkisi altına alan “Doğu Canavarı” adlı soğuk hava dalgasının bugün Atlantik Okyanusu’ndan gelen “Emma Fırtınası” ile birleştiği ve adada daha fazla kar ile kuvvetli rüzgarlara sebep olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Yaşlılar risk altında

Fransa’nın başkenti Paris’te 3 bin evsiz insan için acil barınaklar kuruldu. Dünya Sağlık Örgütü dondurucu soğuklardan en çok yoksulların, evsizlerin ve göçmenlerin etkilendiğini açıkladı. Açıklamada “Yaşlılar, çocuklar, kronik hastalıkları bulunan fiziksel ya da akıl sağlıkları sınırlı insanlar en büyük risk altında” denildi.

Günde yaklaşık 5 milyon kişinin kullandığı Londra metrosunda soğuk yüzünden aksamalar yaşandı. Birçok metro hattının sinyal kutuları don nedeniyle devre dışı kaldı. THY olumsuz hava koşulları nedeniyle önceki gün ve dün İngiltere uçuşlarını iptal etti. İngiltere’nin Edinburgh ve Dublin’e şehirlerine yapılacak olan 7 seferi iptal oldu. Yaşanan iptaller nedeniyle ülkelerine dönemeyen toplam 551 yolcu İstanbul’daki otellere yerleştirildi.

Avusturya genelinde eksi 14 derece seviyelerinde seyreden hava sıcaklıkları dün gece Vorarlberg eyaletinde eksi 32’ye düştü. Soğuk hava dalgası Almanya’yı da etkisine aldı. Almanya’nın kuzeyindeki Schleswig-Holstein eyaletinde yoğun kar yağışı sebebiyle bazı bölgelerde okullar tatil edildi.