Çocuk Sağlığı Doğuştan kalp hastalıkları

Doğuştan kalp hastalıkları

29.05.2013 - 14:29 | Son Güncellenme:

Kalp rahatsızlığının daha anne karnındayken meydana gelebileceğini söyleyen Prof. Dr. Serdar Günaydın, “Hamilelik sırasında yapılan tetkiklerle bebekte doğuştan kalp hastalığı veya ritim bozukluğu olup olmadığı anlaşılabilir” diyor

Doğuştan kalp hastalıkları

Kalp rahatsızlıklarının nedenleri arasında; yaş, genetik faktörler, yaşam tarzı ve beslenme olsa da bazen yeni doğan bebeklerde de bu tip rahatsızlıklar görülebiliyor. Özel Medline Eskişehir Hastanesi’nden Prof. Dr. Serdar Günaydın, bebeklerde doğuştan kalp rahatsızlığı görebileceğini belirterek aileleri uyarıyor:

Haberin Devamı

“Çocuklardaki kalp hastalıklarının çoğunluğu doğuştandır ve bunlara genellikle doğumdan sonra tanı konulur. Tüm doğumsal hastalıkların yaklaşık 10’da 1’ini oluşturan doğumsal kalp hastalıkları, her bin doğumun 2-6’sında görülür. Doğuştan kalp hastalığı, kalpte doğum sırasında bulunan yapısal bir bozukluktur ve genellikle hamileliğin erken evrelerinde organların gelişmeye başladığı dönemde oluşur.

Hamilelik sırasında yapılan tetkiklerle bebekte doğuştan kalp hastalığı veya ritim bozukluğu olup olmadığı anlaşılabilir. Annede veya ailenin diğer bireylerinde doğuştan kalp hastalığı bulunması, annenin hamilelikte kızamıkçık gibi bazı enfeksiyonları geçirmesi, şeker hastalığının bulunması veya bazı ilaçları kullanmış olması, kadın hastalıkları ve doğum hekimlerinin önerdiği durumlarda anne karnındaki bebeğin kalp hastalığı yönünden etkilenip etkilenmediği araştırılmalı.

Haberin Devamı

Hastalık belirtileri nedir?

Ciddi kalp hastalıkları, genellikle doğumdan sonraki ilk birkaç ay içinde belirti verir. Bazı bebeklerde doğumdan hemen sonra morarma veya düşük kan basıncı görülebilir. Bazı çocuklardaysa solunum sıkıntısı, beslenme güçlükleri veya kilo alamama görülür. Belirtilerin bir kısmı ebeveynler tarafından fark edilebilse de çoğu zaman bebeği takip eden çocuk doktorunun dikkatini çeker. Bazı bebeklerdeyse bu belirtiler olmadan doktorun duyduğu üfürüm nedeniyle kalp hastalığı araştırılır. Büyük çocuklarda bulgular bayılma, göğüs ağrısı, çarpıntı, yaşıtlarına göre çabuk yorulma şeklinde olabilir.

Üfürüm nedir?

Kalp dinlendiğinde kapakların kapanma sesi net olarak duyulur. Kalpte bu seslerin dışında üfleme şeklinde farklı bir sesin bulunmasına üfürüm denir. Şiddetli üfürümler bir kalp hastalığının belirtisi olabilir fakat çocuklarda duyulan bütün üfürümler her zaman kalp hastalığına bağlı değildir.

Çocuklarda görülen kalp hastalıkları için ne tip tedaviler uygulanır?

Çocuklarda doğumsal kalp hastalıklarının bazılarında tedaviye gerek olmadan hastalığın doğal seyri izlenir, hiç tedavi gerekmez. Büyük delikler, önemli kapak ve damar darlıkları, önemli kapak hastalıkları gibi bazı durumlardaysa ameliyat gerektirebilir.

Haberin Devamı

Morarmayla giden kompleks doğumsal hastalıklarda tek operasyon veya değişen zamanlarda aşamalı operasyonlar gerekebilir. Kalp nakli çok seyrek başvurulan bir tedavi olup kalp kasının tamamen bozulduğu hastalıklarda ve bazı kompleks doğumsal hastalıklarda başvurulan bir tedavidir.”

Yazarlar