Gündem Doktor Google

Doktor Google

15.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Google’ın deneme aşamasındaki servisi internet üzerinden bir doktorla chat yapmayı sağlayarak sağlık hizmetinde devrimi hedefliyor

Doktor Google

ABD merkezli internet devi Google, bilgisayar başından teşhis konulmasını sağlayacak bir proje gerçekleştiriyor. New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre insanların Google’da aramalar sonucunda bir doktorla video üzerinden konuşma imkânını sağlayacak bir servis şimdilik deneme aşamasında olsa da gelecek için umut vaat ediyor. Google’da “göz kızarması”, “karın ağrısı” gibi semptomlar aratıldığında çıkan sonuçlara bağlı olarak anında video üzerinden bir doktorla konuşulabilecek.
NYT’ye konuşan Amerikan Teletıp Birliği’nin (ATA) yöneticisi Jonathan Linkous, ABD’de bu yıl içerisinde 800 bin ila 1 milyon kişinin konsültasyonlarının internet üzerinden gerçekleştirileceğinin belirtti. Google adına açıklama yapan bir sözcüye göre, One Medical ve Scripps gibi medikal şirketlerle çalışan internet devi; projede yer alacak doktorların ‘gerekli eğitime sahip olacağını’ söyledi. Sözcü “Uykusuzluk ya da gıda zehirlenmesi gibi en temel sağlık bilgilerini internette aradığınızda en fazla yardımcı olabilecek bilgiyi sağlamak ana hedefimiz” dedi. Google hizmeti “Helpout” (Kendine yardım et) programları çerçevesinde verecek.

Yeni bir endüstri
ABD’de 2.8 milyar dolarlık bir pazara sahip olan sağlık hizmetlerinin teknoloji ayağı giderek büyük firmaların da ilgisini çekiyor. Apple da piyasaya sürdüğü yeni işletim sistemi iOS 8’de “HealthKit” adlı uygulamayla akıllı telefon kullanıcılarının attığı adımları, nabzını ve uyku saatlerini ölçüyor. Dünyaca ünlü Mayo Clinic hastaneleri de akıllı telefonlarda hayata geçebilecek sağlık uygulamaları için teknoloji firmalarıyla ortak proje yürütüyor.

Haberin Devamı

Çocuğunuzu mikroplardan koruyun

Acıbadem Fulya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Matben, alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının üşütmekten çok mikrobik bulaşmadan gerçekleştiğini belirterek anne-babalara, “Çocuğunuzu soğuktan değil mikroplardan koruyun“ uyarısında bulundu. Dr. Demet Matben şöyle konuştu:

Çözümü el yıkama
“Bulaşın en sık olduğu yerlerin başında okul, alışveriş merkezleri, toplu taşıma araçları, kapalı sistem havalandırma ve çocuklar için top havuzları geliyor. Korunmada el yıkama son derece basit ama son derece etkili bir yöntem. El yıkama mikropların mekanik olarak uzaklaşmasına neden olur. Anne-babalar, çocuklarına mutlaka el yıkama alışkanlığı kazandırmalıdır. Çocuklar öksürüp hapşırırken ağzını eli ile değil kolu veya kağıt mendil ile kapamalı. Arkadaşlarıyla çok yakın mesafeden konuşmamalı. Grip aşısı da hastalanma sıklığını azaltıyor.”