Gündem Doktorlar bugün eylem yaptı

Doktorlar bugün eylem yaptı

19.04.2012 - 15:09 | Son Güncellenme:

Hasta yakınının saldırısı sonucu hayatını kaybeden Dr. Ersin Aslan olayından sonra sağlık çalışanları tüm yurtta eylem yaptı.

Doktorlar bugün eylem yaptı

KONYA

Haberin Devamı

KONYA’da Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi’nde görevli doktor ve sağlık personeli, sağlık çalışanlarına karşı şiddeti kınayan doktorlar, Dr. Arslan anısına da 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Meslektaşları adına konuşan Selçuklu Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Sarı, doktor ve sağlık çalışanlarının mesai kavramı gözetmeden çalıştığına dikkat çekti. Sağlık alanında gerçekleştirilen olumlu gelişmelere rağmen olumsuz durumlarla da karşılaştıklarını kaydeden Prof. Dr. Sarı, şunları söyledi:

"Önceki gün gerçekleşen bu acı olayların bir daha yaşanmamasını istiyoruz. Biz görevden yine kaçmayacağız, yine çok çalışmaya devam edeceğiz, halkın sağlığı için yine emek sarf edeceğiz. Ücret ve çalışma koşullarındaki olumsuzluklara rağmen toplumumuza hizmet vermeye devam edeceğiz. Biz üzerimize düşen görevi yapıyoruz, yetkililerin de üzerine düşeni gerçekleştirmesini istiyoruz. Bu vesile ile meslektaşımıza Allah’tan rahmet, kederli ailesi, yakınları ve mesai arkadaşlarına başsağlığı diliyoruz.”

Haberin Devamı

UŞAK

Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde toplanan, Tabip Odası, Eczacı Odası, Hemşireler Derneği, Türk- Sağlık Sen ve Uşak SES Şubesi üyesi 500’e yakın kişi, üzerinde ’Hepimizin Başı Sağolsun’ ve ’Biz Öldük’ yazılı iki çelengi anıta bıraktı. Bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan için bir dakikalık saygı duruşunda bulunan sağlıkçılar, İstiklal Marşı’nın ardından basın açıklaması yaptı. Uşak Tabip Odası Başkanı Dr. Sevgi Sağlam, basın açıklamasına "Benim çocuğum doktor olmasın" diyerek başladı. Dr. Sağlam, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemek için bakanlığın caydırıcı hukuki düzenlemeler getirmesi gerektiğini söyledi. Dr. Sağlam, "Sağlık hizmetlerinde sağlanan yüzde 76’lık vatandaş memnuniyeti, sağlık çalışanlarına aynı oranda yansımamıştır. Bugün ateş düştüğü yeri yakmıştır. Hepimizin yüreği yanmıştır. Sağlık çalışanları, hastanesine korku ile gidip gelmektedir. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete ’dur’ demek için tek yumruk olmalıyız. Günümüz sağlık sisteminde ve yaşanan olaylar karşısında benim çocuğumun doktor olmasını istemiyorum" dedi.

Basın açıklamasının ardından Atatürk Anıtı önünden alkışlı protesto ile yürüyüşe geçen sağlıkçılar, ’Hekime uzanan eller kırılsın’ sloganı atarak İsmetpaşa Caddesi’nden Belediye Meydanı’na kadar yürüdü.

Haberin Devamı

ANTALYA

SES Antalya Şube Başkanı Mustafa Kılınç, basın açıklamasını okumaya başlar başlamaz uyarı yapan polisler, yolun açılması için ilginç bir yönteme başvurdu. Hemen hepsi beyaz önlüğüyle gelen sağlıkçılara, "Ambulans geliyor, yolu açın" diye bağıran polis, bunda başarılı oldu. Yolu trafiğe açarak ambulansı bekleyen grup, yaklaşık 5 dakika boyunca eylemi durdurdu. Ambulansın gelmediğini görünce de yol kapatılarak eylem devam etti.

Şube Başkanı Kılınç, Hiç kimsenin hastanedeki cinayetleri cehalet ya da tepki diye izah edemeyeceğini söyleyerek, "Yıllardır sağlık ortamının vahşi bir şiddet ortamına dönüştüğünü, sorekli olarak saldırıya uğradığımızı, hekimlere, sağlık emekçilerine yönelik şiddetin artık dayanılmaz boyutlara geldiğini, can güvenliğimizin olmadığını söyledik. Yetkililer ise kulaklarını tıkadı. Sağlıkta dönüşüm programı uygulandıkça şiddet de artmaktadır" diye konuştu.

Haberin Devamı

Açıklamanın ardından grup, yaklaşık 1 saat boyunca trafiğe kapattığı Antalya-Kemer karayolunu trafiğe açarak eylemi bitirdi.

BALIKESİR

BALIKESİR Tabip Odası, bugün Balıkesir ve Atatürk devlet hastanelerinde düzenlediği iki eylemle, Dr. Ersin Arslan’ın Gaziantep’te hasta yakını 17 yaşındaki M.G. tarafından öldürülmesini protesto etti. Sağlık çalışanları, ’Şiddet varsa sağlık yok’ pankartıyla cinayeti lanetledi.

Atatürk ve Balıkesir devlet hastaneleri bahçelerinde toplanan sağlık çalışanları ellerinde ’Emeğini ve bilgisini fedakarca sunan Dr. Ersin Arslan’ın bıçaklanarak öldürülmesi kimin suçu?’, ’Hekimler tükendi, yeter artık’, ’Hedef tahtası olmak istemiyoruz’, ’Hekime şiddet hastaya zarar veriyor’, ’Şiddet varsa sağlık yok’ yazılı pankartlar taşıyarak cinayeti lanetledi. Eyleme, Balıkesir Tıp Fakültesi’nden bir grup öğrenci de katılıp, destek verdi.

Haberin Devamı

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Aydın Şavklı, Balıkesir Devlet Hastanesi bahçesinde yaptığı konuşmada, Türkiye’de hastaların sağlık hizmetinden memnuniyetinin arttığının söylendiğini belirterek, "2009 ve 2010 yıllarında hekime saldırı sayısı toplam 65 iken 2011’de 57 oldu. Neden acaba? Hizmetten memnun olan halkımız neden doktorlara saldırıyor? Çünkü televizyonlarda sağlık hizmetlerinin iyileştiği yolunda reklamlar yapılıyor. Ancak hasta hastaneye gittiğinde iyileşmeyi göremiyor, saldırıyor. Dr. Ersin Arslan’a yapılan saldırı da cehaletin sonucudur. Hekime, sağlık çalışanına yönelik şiddet, bu sağlık politikasının ve onun uygulayıcılarının eseridir. Şu anda Türkiye’nin doğru sağlık politikası için en acil ihtiyaç, hastaların sayı ve müşteri değil, insan; hekimlerin de robot veya köle değil, insan olduğunu kavramış yöneticilerdir" diye konuştu.

ANKARA

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi sağlık çalışanları, Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi’nde Göğüs Cerrahi Uzmanı Dr. Ersin Arslan’ın bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybetmesi nedeniyle protesto eylemi düzenledi.

TTB ve SES üyesi sağlık çalışanları, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplandı. Burada beyaz önlükler giyen ve yakalarında siyah kurdelelerle Dr. Arslan’ın fotoğrafını taşıyan sağlık çalışanları, ”Yastayız Sağlık Hizmeti Veremiyoruz”, Hekimlerin Tahammülü Kalmadı, Artık Yeter”, ”Hekime Yönelik Şiddete Hayır” yazılı dövizler taşıdı.

Ellerinde Dr. Arslan’ın ”Unutmayacağız, unutturmayacağız”, ”Katilini Biliyoruz” yazılarının bulunduğu fotoğraflarını da taşıyan sağlık çalışanları daha sonra alkışlar ve ıslıklar eşliğinde Sağlık Bakanlığı’na doğru yürüyüşe geçti.

Abdi İpekçi Parkı’nda grup adına basın açıklaması yapan SES Başkanı Çetin Erdolu, sağlık çalışanlarını hasta ve hasta yakınlarıyla karşı karşıya getiren açıklamalara öfkeli olduklarını söyledi.

Sağlıkta Dönüşüm Programı’nı eleştiren Erdolu, yaşanan olumsuz olayların sağlık hizmetinin ticarileştirilmesi sonucu olduğunu iddia etti.

Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Selçuk Atalay da sağlıkta şiddetin önlenmesine ilişkin bugüne kadar gerekli adımların atılmadığı ileri sürdü.

Şiddetin önlenmesi için 7 başlıkta topladıkları tedbirleri sıralayan Atalay, sağlıkta şiddet ile ilgili Meclis Araştırması başlatılmasına yönelik taleplerinin Sağlık Bakanlığı tarafından desteklenmesini istedi. Atalay, ayrıca TCK’ya ”Dr. Ersin Arslan Yasa maddesi önerisi”nin eklenmesi önerilerinin gündeme alınmasını talep etti.

Atalay’ın açıkladığı diğer talepler arasında saldırıya uğrayan sağlık çalışanlarının geride kalan yakınlarının geleceklerinin güvence altına alınması, Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) hattının sağlıkçılar ve hekimlere yönelik bir şiddet unsuru olarak kullanılmasına son verilmesi, sağlık kuruluşlarının çalışan sağlığı ve güvenliği yaklaşımıyla şiddet açısından risk değerlendirmeleri gibi talepler bulunuyor.

Bu arada, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de eyleme katılarak destek verdi. Tekin, yaşamını yitiren Arslan’ın ailesine ve meslektaşlarına başsağlığı diledi. Şiddete karşı Sağlık Bakanlığı’nın duyarlı olması gerektiğini belirten Tekin, zaman zaman iktidar ve bakanların adeta sağlık çalışanlarını ve hekimleri hedef gösteren demeçleri olduğunu savundu.

TTB ve SES üyesi sağlık çalışanları, daha sonra olaysız şekilde dağıldı.

Yazarlar