Siyaset Dokunulmazlığım var

Dokunulmazlığım var

13.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı dava kapsamında dün Bakırköy 38. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıktı.

Dokunulmazlığım var

Edirne Cezaevi’nden getirilen Demirtaş, duruşmada kimlik tespiti sırasında katibin ‘adres’ sorusuna, “Edirne’de oturuyorum” yanıtını verdi. Demirtaş, telefon numarası sorulunca da, ‘Dışarı da kaldı’ dedi. Demirtaş duruşmada yaptığı savunmasında ise şunları kaydetti:
Yüce divan talebi
“Bu davada tutuksuz olarak yargılandığım halde tutukluluk şartlarında yargılamam yapılmamaktadır. 14 aydır ilk kez hâkim karşısına çıkıyorum. Hakkımda açılan 20’den fazla dava dosyasında tek bir defa hâkim karşısında savunma yapma şansı buluyorum. İddianamenin okunamayacağı ve hakkımda suçlama yapılamayacağına ilişkin 2 temel itirazım vardır. Bunlardan birincisi dokunulmazlığımızın usulüne aykırı olarak kaldırıldığı ve halen dokunulmazlığımızın devam ettiği yönündeki iddiamızdır. İkincisi ise Anayasa’nın 83/1 maddesinde düzenlenen mutlak dokunulmazlık dediğimiz sorumsuzluk düzenlemesidir. Milletvekilinin dokunulmazlığı Meclis kararıyla kaldırılır. Bu konu Meclis iç tüzüğünde ifade edilmiştir. Bizim dokunulmazlıklarımız içtüzüğe aykırı olarak kaldırıldığı için Anayasa aykırıdır. Benim halen Başbakan Binali Yıldırım kadar dokunulmazlığım var. Size hakaret etsem hakkımda bir işlem yapamazsınız. Sadece fezleke hazırlayıp Meclis’e gönderirsiniz. Buradan kaçmaya çalışsam hiç kimse bana dokunamaz. Davanın durdurulmasını talep ediyorum. MİT müsteşarının yargılandığı gibi yüce divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi’nde yargılanmamız gerekir. Konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşımanızı talep ediyorum.”
Duruşma ertelendi
Mahkeme, Anayasa’ya aykırılık hususundaki taleplerin değerlendirilmesi için duruşmayı 17 Mayıs’a erteledi. Duruşmada, şikâyetçi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı avukatı Ferah Yıldız ve Abdülsamet Aydın temsil ederken, HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, HDP ve CHP Milletvekilleri ile çok sayıda izleyici de duruşmaya katıldı. Kemalbay, çıkışta yaptığı açıklamada, “Hepimiz oldukça heyecanlandık çünkü 1 yıl 4 ay sonra ilk kez Selahattin Başkanı görebildik. Morali sağlığı güçlü ve yerinde” dedi.