Siyaset Dokunulmazlıklar sabah kalkıyor

Dokunulmazlıklar sabah kalkıyor

07.06.2016 - 22:11 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği öngören yasayı onayladı.

Dokunulmazlıklar sabah kalkıyor

Ak Parti’nin Meclis'e getirdiği dokunulmazlıkların kaldırılması teklifi, AKP ve MHP'lilerin tam kadro, CHP'den de 20 milletvekilinin desteği ile 376 milletvekilinin oyu ile kabul edilmişti. Değişiklik, 367’in altında oyla kabul edilse referanduma gidilecekti. 376 oyla kabul edilince gözler Cumhurbaşkanı’na çevrilmişti. Erdoğan, bu akşam yasayı onayladı. Yasanın yarın Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“6718 sayılı "Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Anayasanın 89 uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104’üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir.”

Anayasa değişikliğinin sabah Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor.

Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte yasa yürürlüğe girecek.

Son gün onayı

Cumhurbaşkanı'nın anayasa gereği onayına sunulan yasaları 15 günlük inceleme süresi bulunuyor. Erdoğan'ın, anayasal süre dolmadan bir gün önce yasayı onaylayarak Başbakanlığa göndermesi dikkat çekti.

14 GÜN BEKLEDİ

Haberin Devamı

Kanunu incelemek için 15 gün yasal süresi bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son günün bir önceki gününe kadar bir karar vermemiş olması muhalefetin tepkisine neden olmuştu.

152 vekile yargı yolu

Yapılan anayasa değişikliğine göre, toplamda 800 fezlekesi bulunan 152 milletvekili için yargılama yolu açılmış oldu. Kapsama giren fezlekelerle ilgili olarak TBMM'de 139 milletvekili hakkında 682 dosya bulunurken Adalet Bakanlığı'nda 57 milletvekili hakkında 118 fezleke yer alıyor. Adalet Bakanlığı'na ulaşan ve TBMM'de bekleyenlerle birlikte "dokunulmazlıklarının kaldırılması" istemiyle hakkında fezlekesi olan biri bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, 29'u AK Parti, 57'si CHP, 55'i HDP, 10'u MHP milletvekili olmak üzere toplam 152 milletvekili bulunuyor. Bakanlık ve TBMM'de bulunan dosyaların partilere göre dağılımına bakıldığında da HDP 511, CHP 211, AK Parti 50 ve MHP 23 fezlekeye sahip. Bağımsız Milletvekili Nazlıaka'nın ise 5 fezlekesi var.

15 gün içinde savcılıklara gidecek

Erdoğan'ın onayının ardından TBMM, 15 gün içerisinde, fezlekeleri ilgili savcılıklara gönderecek. Savcılıklar, fezlekelerin iddianameye dönüştürülmesi doğrultusunda soruşturmalara başlayacak. Soruşturmalar TCK ve CMK hükümleri uyarınca yürütülecek. Deliller toplanacak, ifadeler alınacak.

GÖZALTI VE TUTUKLAMADA SAVCILIK VE HAKİM TAKDİRİ

Haberin Devamı

CMK uyarınca gözaltı, arama, tutuklama gibi tedbir işlemleri uygulanıp uygulanmayacağına savcılıklar ve hakimlikler karar verecek. Soruşturma tamamlanınca milletvekillerinden hangisi hakkında iddianame hazırlanacağına yine ilgili savcılıklar karar verecek. Savcılıkların takipsizlik kararı verme yetkisi de bulunuyor.

Davalar, isnat edilen suçlara göre asliye ceza, ağır ceza gibi mahkemelerde görülecek. Davalar sonucunda yargılanan milletvekilleri hakkında mahkumiyet kararı verilebileceği gibi beraat kararları da verilebilecek. Mahkumiyet kararı verilen milletvekillerinin, Yargıtay veya İstinaf Mahkemesi'ne başvuru hakkı olacak. Yargıtay veya İstinaf mahkemesi kararı ya onayacak ya bozacak.

VEKİLLİK DÜŞECEK

Mahkumiyet kararı kesinleşen milletvekilinin kararı tüm bu aşamalardan sonra TBMM Genel Kurulu'nda okunursa o vekilin milletvekilliği düşecek.