Ekonomi Dolar 2.90 TL civarı seyrini sürdürüyor

Dolar 2.90 TL civarı seyrini sürdürüyor

30.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Artan küresel risk iştahına rağmen İstanbul Atatürk havalimanında önceki gece meydana gelen terör saldırısı küresel iyimserliğin piyasalara yansımaları sınırlandırdı.

Dolar 2.90 TL civarı  seyrini sürdürüyor

Dolar/TL Brexit sonrası sert kayıpların ardından ABD Merkez Bankası (Fed) faiz artışlarının önümüzdeki yıla öteleneceği beklentilerinin kuvvetlenmesiyle 2.90’ın hemen altında işlem görüyor.

TL dün dolar karşısında yüzde 0.4 civarı değer kazancı ile yüzde 2’e yakın değer kazanan bazı gelişmekte olan para birimlerinden negatif ayrıştı. Reuters’a bilgi veren bankacılar Brexit sonrası Fed’in 2016 yılını faiz artırmadan pas geçebileceğine ilişkin kuvvetlenen inanışlar ve İngiltere’nin AB’den çıkmasının teknik manada engellerle karşılaşabileceği yönündeki haberlerin gelişmekte olan piyasalara ilişkin iyimserliği tetiklediğini söylediler.

Rusya etkisi
Geçen hafta 24 Mayıs’tan beri en yüksek seviye olan 3.0015’e kadar yükselen dolar/TL önceki günü 2.90’ın hemen altında tamamlamıştı. Kur dün ise sınırlı da olsa düşüşünü sürdürerek 2.8921 seviyesinde işlem gördü.

Vakıfbank tarafından yayımlanan günlük bültende “Fed’in faiz artırımının en erken aralıkta yapılacağı beklentisi, yüksek getiri sağlayan Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere giriş olmasını sağlıyor” görüşüne yer verildi.

Öte yandan Türkiye’nin Rusya ve İsrail ile ilişkilerinin normalleşebileceği beklentisinin ve lokal döviz satışları da son dönemde kurdaki kayıpları sınırlayan ya da düşüşleri hızlandıran nedenler olarak ön plana çıkıyor. BIST-100 endeksi ise dün yüzde 0.28 düşüşle 76711 puandan günü tamamladı.

Bankada 5 ayda 14 milyar TL kâr

Bankacılık sektörünün Ocak - Mayıs döneminde net kârı geçen yıl aynı döneme göre yüzde 27 artarak 13.9 milyar lira oldu.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun aylık verilerine göre Mayıs sonunda sektörün aktif büyüklüğü yüzde 11 artışla 2.41 trilyon lira olurken, krediler de aynı dönemde yüzde 10 artarak 1.51 trilyon liraya ulaştı. Sektörün sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 15.45, takipteki alacaklar oranı da yüzde 3.35 olarak gerçekleşti. Bu oranlar geçen sene mayıs sonu itibariyle sırasıyla yüzde 15.31 ve yüzde 2.88 olarak gerçekleşmişti.