Gündem Dolar kuru fiyatları bugün kaç liradan işlem görüyor?

Dolar kuru fiyatları bugün kaç liradan işlem görüyor?

08.12.2016 - 14:04 | Son Güncellenme:

Dolar fiyatlarında dalgalanmalar sürerken yatırımcının gözü bugün açıklanması beklenen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararları ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısında olacak. Peki dolar kuru fiyatları bugün kaç liradan işlem görüyor?

Dolar kuru fiyatları bugün kaç liradan işlem görüyor

Geçtiğimiz hafta rekor kıran dolar bu hafta adeta çakıldı. 18 Kasım`dan bu yana en düşük seviyesi olan 3.3406`yı gören dolar/TL, şu dakikalarda 3.36 seviyesinden işlem görüyor. Dolar önceki gün Merkez Bankası açıklamaları ve boz doları kampanyalarının etkisiyle yaklaşık 9 kuruşluk düşüşle 3.44 seviyesine gerilemesinin ardından dün 3.40 liranın altına düştü. İçeride vatandaş ve kurumlardan gelen yoğun satış ve gelişmekte olan ülke para birimlerindeki toparlanmanın etkisiyle dolar yeni güne de düşüşle başladı. Dolar 3.35'in de altına inerek 3.3406 ile 18 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Haberin Devamı

Uzmanlar geçen cuma toplanan Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) kararlarının doların seyrinde etkili olacağını belirtti. Kur şu dakikalarda 3.36 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/TL ise 3.63'ten işlemde.

Analistler, bugün yurt dışında Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararları ve ECB Başkanı Mario Draghi'nin açıklamaları ile ABD'den gelecek olan işsizlik başvurularının takip edileceğini, yurt içinde ise saat 15.00'te açıklanması beklenen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararlarının fiyatlar üzerinde belirleyici olacağını kaydetti.

Teknik açıdan dolar/TL'nin 3.3520 seviyesinin destek konumunda olduğuna değinen analistler, olası yükselişlerde ise 3.4100 seviyesinin ise direnç olarak öne çıkabileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Dolar/TL siyasilerin “TL’ye dön” çağrısı ve gelişmekte olan piyasalardaki olumlu havaya paralel düşüşünü sürdürerek 3.40’ın altında iki haftanın en düşük seviyelerine gerilerken, piyasada gözler bugün açıklanması beklenen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararları ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısında olacak. Başbakan Binali Yıldırım EKK sonuçlarını açıklamak için saat 15:00’te basın toplantısı düzenleyecek.

Dün saat 1650’de 3.4178/3.4190 seviyesinde olan dolar/TL , bugün 13:42’te 3.3614/3.3628 seviyesinde. Euro/TL ise saat 13:44’te 3.6309/3.6319 seviyesinde.

Borsa İstanbul saat 13:44’te 76.238 puanla yüzde 0.27 primli.

‘YOĞUN DÖVİZ SATIMI GELDİ’

ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, dolar/TL’nin hızlı bir şekilde 3.60 seviyelerine kadar yükselmesinin düzeltme hareketini de beraberinde getirdiğini söyleyerek, “Yabancıların TL’de açılan kısa pozisyonlarını kapatmaya başlamasının yanı sıra bireysel ve kamu dahil kurumsal bazı yerel yatırımcılardan da yoğun döviz satımı gözlendi. Gelişmekte olan piyasalardaki toparlanma da gevşemede etkili oldu” dedi.

Uslu, “Cuma günkü EKK sonrasında bugün açıklanacak olan tedbirlerin ne ölçüde somut olacağı, kurun düşüş hareketini sürdürüp sürdürmeyeceği açısından önemli olacak. Dolar/TL’de 3.35 seviyesi ana destek olarak izlenebilir” dedi.

Haberin Devamı

Uslu, Çin’den gelen ticaret verilerinin piyasadaki risk iştahının artmasına katkı yaptığını, Almanya ve İngiltere’de verilerin beklentiden kötü gelmesinin ABD tahvillerinde alıma, dolayısıyla da faizlerde düşüşe neden olduğunu, bu durumun da gelişmekte olan ülke piyasalarını olumlu etkilediğini söyledi.

‘TÜM NAKİTLER TL’YE ÇEVİRİLDİ’

Son olarak Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na ait 262.7 milyon dolar ve 31.3 milyon euronun dün itibarıyla TL’ye çevrildiği duyuruldu. Geçen hafta ise Borsa İstanbul tüm nakdi varlıklarını TL’ye çevirme kararı almıştı.

ABD’de Cumhuriyetçi Donald Trump’ın sürpriz şekilde seçimleri kazanmasının ardından doların 13.5 yılın zirvesine tırmanmasıyla TL dahil gelişmekte olan piyasa para birimleri genelinde ciddi değer kaybı görüldü. Ancak içeride yüksek faiz karşıtı açıklamalar, başkanlık sistemine yönelik gelişmeler, güvenlik endişeleri gibi unsurlar TL’nin negatif ayrışmasına neden oldu.

Bu çerçevede Cuma günü kurun tarihi zirve olan 3.60’a kadar yükselmesiyle ABD seçimlerinden bu yana TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 12’yi buldu. Yılbaşından bu yana ise yüzde 19’a ulaştı. Öte yandan TL’de dün dolar karşısında yüzde 1.8’lik değer kazancı görüldü. Kapalıçarşı’da gram altın 128 TL, çeyrek altın 211 TL, yarım altın 422 TL, tam altın ise 839 TL seviyelerinden işlem görüyor.