Gündem Dolar ve Avro fiyatları ne kadar oldu? (13 Ekim 2015)

Dolar ve Avro fiyatları ne kadar oldu? (13 Ekim 2015)

10.10.2015 - 23:42 | Son Güncellenme:

Serbest piyasada dolar 2,9350, euro 3,34 liradan güne başladı. Dolar ve Avro gün içinde iniş ve çıkışlar yaşadı. 13 Ekim 2015 tarihli Dolar ve Avro fiyatları ne kadar oldu? Fed iyimserliğinin devamı ile dolar TL karşısında bir haftada yüzde 5'e yakın değer kaybetti.

Dolar ve Avro fiyatları ne kadar oldu (13 Ekim 2015)

İstanbul Kapalıçarşı'da 2,9320 liradan alınan dolar 2,9350 liradan, 3,3360 liradan alınan euro ise 3,34 liradan satılıyor. Önceki kapanışta dolar 2,9250 liradan, euro ise 3,33 liradan satılmıştı. Peki Dolar ve euro güne nasıl başladı? İşte o ayrıntılar...

Haberin Devamı

ABD tarım dışı istihdam verisi ardından Fed'in faiz artırımının gelecek yıla kalacağı beklentileri ile hafta boyunca gelişmekte olan piyasalara girişler artarken iyimserlik dün akşam açıklanan Fed tutanakları ile devam etti ve TL'nin dolar karşısındaki bir haftalık değer kazancı yüzde 4.7'ye ulaştı.

Cuma günü ABD tarım dışı istihdam verisi öncesi 3.0250 civarında olan dolar/TL, bu sabah 20 Ağustos'ta gördüğü 2.89'a kadar geriledi. Gün boyunca dar bantta hareket eden dolar/TL 2,91'in üzerini gördü. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Dolar endeksi 95 seviyesinin altında, dolar/TL 2.90'ın altında haftayı tamamlarsa gelecek hafta dolar/TL'de 2.85 seviyesine doğru aşağı yönün devam ettiğini görebiliriz. Aksi halde izlenecek ilk seviye 2.9240 olacaktır" dedi.

Haberin Devamı

DOLAR AVRO FİTAYLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Piyasalar önümüzdeki günlerde ABD verilerinin yanı sıra başlayan bilanço dönemini ve Çin piyasalarını izlemeye devam edecek. Fed, ABD ekonomisinin Eylül ayında bir faiz artışına yakın olduğunu düşünse de, yetkililer küresel ekonomik yavaşlamanın ABD'yi olumsuz etkilemeyeceğinden emin olmak istiyor.

Kur öğleden sonra kademeli olarak düşerek 2,92'nin altını gördü. Bankacılar Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi ardından gelişmekte olan piyasalarda görülen iyimserlikle dolar/TL'nin sert gerilediğini dolayısıyla kâr realizasyonunun da normal olduğunu belirtiyor. Bankacılar ABD'de başlayan bilanço sezonu ile Çin piyasalarının önümüzdeki günlerde yakından izleneceğini belirtiyor.
Fed'in faiz artırımında bu yılı pas geçebileceği beklentisiyle hızlanan yabancı girişine paralel gelişmekte olan ülke para birimleri ile birlikte TL de değer kazanırken, Cuma günü ABD tarım dışı istihdam verisi öncesi 3.0250 civarında olan dolar/TL, dün 2.92'nin altına inmişti.
BORSA İstanbul 78 BİN ÜZERİNDE
Çin borsasının tatil nedeniyle kapalı olduğu haftada küresel piyasalardaki olumlu havanın etkisiyle Borsa İstanbul 100 Endeksi (BIST 100) iki günlük rallinin ardından dün 78 bin puanın üzerine çıktı.
Endeks saat 17.00 itibarıyla dünkü kapanışının yüzde 0.50 üzerine çıktı. Borsa İstanbul günü ise hafif kayıpla yüzde 0.04 düşerek 78.661 puandan tamamladı.
TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, geçen hafta gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında yükselmesine ilişkin, "Ekim ayında görülen 'Dolar sat - Gelişmekte olan ülke para birimi al' işlemi, aslında gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerindeki bir iyileşme ya da temel bir nedene bağlı değil. FX piyasasında öyle bir dolar lehine aşırı pozisyonlanma vardı ki dönüşü de bu kadar sert oldu" dedi.
Gelişen ülke para birimleri, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımı ikilemi, Çin ekonomisindeki yavaşlama, Avrupa'daki ekonomik toparlanmanın henüz istenilen seviyeye ulaşamaması ve jeopolitik sorunlar gibi nedenlerle yıl başından bu yana baskı altında kalmış, bu durum ülke piyasalarında da sert düşüşler görülmesine yol açmıştı.
Söz konusu sorunlar henüz çözülememesine rağmen, gelişmekte olan ülke para birimlerinin geçen hafta dolar karşısında güç kazanması ise dikkati çekti.
Özellikle beklentileri karşılamayan ABD tarım dışı istihdam verisi sonrasında gelişen ülke para piyasalarında alımlar yoğunlaşırken, doların gelişen ülke para birimleri karşısındaki düşüşü ise belirginleşti.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, gelişmekte olan ülke para birimlerine ekim ayında iki ana temayla para girişleri olduğunu belirterek, Türk Lirası'nın da bu süreçte dolara karşı güçlendiğini ifade etti.
Söz konusu temalardan birinin Fed'in faiz artırımının, küresel ekonominin görünümünün kötüye giderken 2016 yılına erteleneceği ve Avrupa Merkez Bankası ile Japonya Merkez Bankası'nda ek parasal genişleme beklentileri olduğunu aktaran Ökte, "İkincisi ve daha önemli gördüğüm tema ise bütün yıl her güçlenme evresinde dolara karşı daha çok açığa satılan gelişmekte olan ülke para birimlerindeki pozisyonların son yıllarda görmediğimiz seviyelere gelmesi" diye konuştu.
"DOLAR LEHİNE AŞIRI POZİSYON ALINDI"
Işık Ökte, ekim ayında görülen "Dolar sat - Gelişmekte olan ülke para birimi al" işleminin, aslında gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerindeki bir iyileşme ya da temel bir nedene bağlı olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:
"FX piyasasında öyle bir dolar lehine aşırı pozisyonlanma vardı ki dönüşü de bu kadar sert oldu. Örneğin, TL'nin içinde bulunduğu gruptan Endonezya Rupi'si dolara karşı ekim ayında yüzde 9,5 değer kazanıyor. Bu yılın dolara karşı en çok değer kaybeden para birimi olan Brezilya Real'i yüzde 6,6 değer kazanırken, Rusya Ruble'si yüzde 6,7 ralli ediyor. TL, beraber işlem gördüğü para birimlerinden ekim ayındaki rallide negatif ayrışıyor diyebiliriz. TL, dolara karşı ekim ayında yüzde 4 değer kazanıyor."
"SEÇİM SONRASI DOLAR BEKLENTİM..."
Işık Ökte, gelişmekte olan ülke para birimleri bazında uzun vadeli bir trend değişimi olmasını ve dolara karşı değer kazanma sürecine girilmesini, şu andaki temellerle imkansız gördüğünü ifade etti.
Uzun vadeli yatırımcının adresinin, yine dolar olacağını düşündüğünü dile getiren Ökte, şöyle devam etti:
"Ancak kısa vadede, TL'nin dolara karşı 2,86 seviyesine güçleneceği ve seçimler sonrası, güçlü bir hükümet kurulması ile 2,78-2,80 seviyelerinin test edilebileceği bir çeyrek içinde olabiliriz. Seçimler öncesi kısa vadeli işlem yapacaklara kademeli olarak TL'ye karşı dolarda alım yapmaları öneriririm.
Örneğin 100 dolarlık uzun vadeli pozisyon almak istiyorum. 20 dolarını 50 günlük ortalama 2,94'ten aldım. Dolar satılırken, 20 dolarını ikinci destek 2,9079'a yazdım; bunu da cuma sabahı aldım. 20 dolar daha kritik destek 2,8645'e yazdım, alım bekliyorum. Dolarda bu tip kademeli alım yapılması ve bir anda 100 doların tümünün açılmaması doğru olacaktır kanısındayım. Seçimler öncesi beklentim; dolar/TL'de 2,78-2,80 bandının aşağı kırılmamasıdır."