Ekonomi Dolara dizgin

Dolara dizgin

31.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Şimşek’in Londra temasları ve Merkez Bankası’nın hamleleri doların ateşini aldı. TL pozitif ayrışırken dolar/TL 4.44’e kadar geriledi.

Dolara dizgin

Merkez Bankası’nın son dönemde attığı adımlar ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in Londra’da yabancı yatırımcılarla yaptığı toplantıların güven tazelemesiyle dolar/TL’de düşüş dün de devam ederken, Türk Lirası benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrıştı.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Londra’daki temaslarının çok verimli geçtiğini belirterek, yatırımcıların Türkiye’ye ilgisinin büyük olduğunu söyledi.

Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, geçtiğimiz günlerde İstanbul ve Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi. Twitter hesabından Londra temasları hakkında bilgi veren Şimşek, görüşmelerinin çok verimli geçtiğini, yatırımcıların ilgisinin büyük olduğunu bildirdi. Şimşek, yatırımcılara, “Politika setimizi güçlendirdik. Ekonomide yeniden dengelenme süreci başladı. Enflasyon ve cari açıkla mücadele en önemli öncelik. Seçim sonrası yapısal reformları daha da hızlandıracağız” mesajı verdiklerini aktardı.

Gözler enflasyonda

Reuters’a göre Londra’daki yatırımcılar Merkez Bankası’nın enflasyonun kötü gelmesi halinde faizleri tekrar artırmaya hazırlıklı olduğuna dikkat çekti. Bu kapsamda mayıs enflasyon verilerinin de önemi de arttı.

Haberin Devamı

Piyasalarda beklentilerin üzerinde bir enflasyon verisi 7 Haziran’daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında yeni bir sıkılaştırma beklentisini de kuvvetlendirebilir.

MOODY’S’TEN RİSK UYARISI

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, gelişen ülkelerdeki finansal piyasalarda devam eden türbülansın yayılması, yüksek petrol fiyatlarının tüketim talebine zarar vermesi, ABD ve Çin arasındaki ticari gerilimlerin yeniden artmasının büyüme üzerinde risk ortaya çıkardığını açıkladı.

Moody’s, “Küresel Makro Görünüm: 2018-2019” raporunun mayıs ayı güncellemesini yayımladı.

Raporda, Türkiye’nin 2017’de yüzde 7.4 büyüdüğü hatırlatılarak, büyüme tahmininin 2018 için yüzde 4’ten yüzde 2.5’e, 2019 için de yüzde 3.5’ten yüzde 2’ye revize edildiği belirtildi.

Daha önce konjonktürel faktörler, mali ve parasal teşviklerin azalması sonucu ekonominin yavaşlamasının beklendiğine işaret edilen raporda, ticari bankalar için yabancı para zorunlu karşılıklarda azalma da dahil olmak üzere yeni teşvik tedbirlerinin açıklanmasına karşın finansal durumun önemli ölçüde sıkıştığı kaydedildi.

‘İstikrar artar’

Dün sabah 4.5350 civarında olan ancak Türkiye hakkında değerlendirmeler içeren Moody’s raporu sonrası sınırlı yukarı hareket eden dolar/TL, gün içinde 18 Mayıs’tan bu yana en düşük seviye olan 4.4477’ye kadar geriledi.

Haberin Devamı

Böylece benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışan TL’nin dolar karşısındaki günlük değer kazancı bir ara yüzde 2’yi aştı. Merkez Bankası’nın 23 Mayıs’taki 300 baz puanlık faiz artırım kararı öncesi kur 4.9290 ile tarihi zirveyi test etmişti.

SEB gelişmekte olan piyasalar stratejisti Per Hammarlund, Reuters’a yaptığı açıklamada, “ABD tahvil getirilerindeki düşüş TL için önemli ancak TL’nin istikrar kazanmasında Türkiye’ye özgü faktörler de etkili. Önümüzdeki günlerde TL’nin daha fazla istikrar kazanacağını ve güçleneceğini düşünüyorum” yorumunda bulundu.