Ekonomi Dolara ve enflasyona karşı tedbire devam!

Dolara ve enflasyona karşı tedbire devam!

01.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

2017 gıda enflasyon tahmini yüzde 7’den yüzde 9’a, 2017 enflasyon tahmini yüzde 6.5’ten yüzde 8’e çıktı.

Dolara ve enflasyona  karşı tedbire devam

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, enflasyon konusunda likidite önlemlerine devam edeceklerini belirterek, enflasonun çift haneye çıkmasının ciddi bir risk olduğunu kaydetti. Bankanın piyasaya yönelik adımları için “Beklentileri yönetmek açısından bugün itibarıyla yeterli olduğunu düşünüyoruz” diyen Çetinkaya, S&P’nin Türkiye raporu için de “Aceleci bir karar olduğu kanaatindeyiz” yorumu yaptı.

Murat Çetinkaya, 2017’nin ilk enflasyon raporunu dün açıkladı. Çetinkaya, “Enflasyonun, 2017 sonunda orta noktası yüzde 8 olmak üzere yüzde 6.6 ile yüzde 9.4, 2018 sonunda ise orta noktası yüzde 6 olmak üzere yüzde 4.2 ile yüzde 7.8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2019 yılında yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz” dedi.

Ilımlı toparlanma

ABD seçimleri sonrasında küresel ekonomiye ilişkin belirsizliklerin artarak devam ettiğine işaret eden Çetinkaya, Türkiye’nin döviz kuru ve piyasa faizlerinde diğer gelişmekte olan ülkelerden olumsuz ayrıştığını bildirdi. Çetinkaya, makro ihtiyati politikalar, likidite tedbirleri ve kamu teşvikleri sayesinde son aylarda kredi kullanımında toparlanma eğilimi olduğunu belirterek, kredi büyümesindeki ılımlı artışın devam ettiğini kaydetti. Çetinkaya, “Mevcut göstergeler dördüncü çeyrekte ana eğilimde ılımlı bir toparlanmaya işaret etmekte” dedi.

Ellerindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceklerini belirten Çetinkaya, “Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeleri yakından izleyerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapabileceğiz. Ayrıca döviz piyasasında iktisadi temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi halinde likidite araçları ile gerekli tedbirleri alacağız” dedi.

Haberin Devamı

Enflasyonda çift hane riski

Merkez Bankası’nın son dönemde kullandığı tüm araçların, kullanılmaya devam edeceğini belirten Çetinkaya, “Gelişmelere göre ilave sıkılaştırmaya ihtiyacı olabilir” şeklinde konuştu. Çetinkaya, ilk 6 ayda enflasyonun çift hanelere çıkması beklentisi olup olmadığının sorulması üzerine, “Çift hane elbette önemli bir risk, buna karşı mutlaka elimizdeki tüm araçları kullanacağız” dişe konuştu.

Geç likidite penceresi, çoklu faiz yapısı gibi adımların etkisinin sorulması üzerine Çetinkaya, “Bunların biz beklentileri yönetmek açısından bugün itibarıyla yeterli olduğunu düşünüyoruz ancak sıkı duruş korunacak, ihtiyaç olursa ilave adımlar da atılabilir” dedi. Parasal sıkılaştırmayı, likidite araçlarıyla destekleyerek hayata geçirdiklerini kaydeden Çetinkaya, “Bu kısa zamanda bile olumlu etki ve sinyalleri görmeye başladığımızı söyleyebilirim. Ayrıca piyasalarda oluşabilecek aşırı oynaklıklara da ihtiyaç olduğunda elimizdeki tüm araçlarla tepki vermeye devam ediyor olacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

S&P raporu aceleci karar

Çetinkaya, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye yönelik yaklaşımlarının sorulması üzerine, “Raporlarını çok detaylı bir biçimde inceliyoruz. Reyting şirketleri ile diğer ilgili kamu otoriterinde olduğu gibi Merkez Bankası da temasta. Özellikle S&P’nin raporunda Merkez Bankasının para politikası kararları ve çerçevesine atıflar bulunduğunu biliyoruz.

Bu değerlendirmelere katıldığımızı söyleyemem. Bu tür kararlar verilmeden önce, şokun niteliğinin iyi ayrıştırılması, ana trendlerin bir süre izlenmesi ve politika tedbirlerinin olası etkilerinin, teknik bir analizle değerlendirilmesi gerekir. Özellikle S&P’nin raporunu okuduğumuzda ve zamanlamayı dikkate aldığımızda, biz bu üçünün de yapılmadığını görüyoruz. Bu yönüyle aceleci bir karar olduğu kanaatindeyiz” dedi. Merkez Bankası’nın etkin ve dinamik bir duruş sergilediğini anlatan Çetinkaya, “Attığımız adımlarla ilgili olarak ödünleşimleri dikkate alıyoruz” dedi.