Gündem Domuz gribi bir lobi çalışması iddiası

Domuz gribi bir lobi çalışması iddiası

30.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı, domuz gribi (H1N1) virüsü taşıdığı laboratuvarlarca doğrulanan 33 kişinin hayatını kaybettiğini açıklarken, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Akdur, domuz gribi salgını olmadığını savundu.

Domuz gribi bir lobi çalışması iddiası


Milliyet’e konuşan Akdur, “Domuz gribi yakın tıp tarihinin en büyük skandalı ve en kötü senaryosudur. Hiç kimse korkmasın salgın yok. Domuz gribi, kısa sürede büyük kârlar elde etmek isteyen sağlık sanayinin halkla ilişkiler (PR) çalışmasının bir ürünü. Korkutarak aşı satmak istiyorlar. Bu üründe, sanayinin emrinde çalışan sözde bilim insanlarının yanı sıra, birçok bilim insanının safiyane katkısı da var” dedi.
Akdur, şunları kaydetti:
“Grip (Influenza), tarihte dünya çapında salgınlar yaparak milyonlarca ölüme neden olmuş bir hastalık. Grip, hangi tip Influenza virüsü ile oluşursa oluşsun insanlarda paçavra hastalığını oluşturur. Bu nedenle de hasta açısından hastalığın hangi tip virüsle oluştuğunun çok önemi yok.

Domuzlardan geçmiyor
Grip virüslerinin, tıpta zoonotik dediğimiz hayvanlardan insana geçen, daha sonra da insanlar arasında yayılan türlerinin öldürücülüğü daha yüksektir. Domuz gribi gerçek bir domuz gribi bile değil. Yani insanlara domuzlardan geçmiş değil. Sıradan bir virüs ile oluşan ve insandan insana bulaşan bu virüse, kasıtlı olarak domuz gribi adını verdiler. ‘Nereden çıkardınız?’ diye sıkıştırınca da, ‘virüsün genlerinde domuz geni var’ gerekçesine sığındılar. Domuz gribi denilen şey hem gerçek bir domuz gribi değil hem de zaten öldürücülüğü diğer griplerden daha az.
Türkiye’de her sene 200-300 bin insan grip geçiriyor ve bunlardan 2 bin 500 ile 3 bin civarı ölüyor. Bunun içinden 30’u domuz gribindenmiş, 300’ü domuz gribi olsa hiçbir önemi yok.”