Genel Sağlık Domuz gribi ekmekten de bulaşabilir!

Domuz gribi ekmekten de bulaşabilir!

08.01.2010 - 12:40 | Son Güncellenme:

Domuz gribi ya da diğer virüsler, en fazla tüketilen gıda maddelerinden biri olan ancak sofraya ulaşıncaya kadar pek çok kişinin dokunabildiği ekmekten de bulaşabiliyor.

Domuz gribi ekmekten de bulaşabilir

Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı ve Tarım İl Müdürlüğü Denetleme Şube Müdürü Razaman Çelebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkemizde gıda sağlığı ve hijyene yeteri kadar dikkat edildiğini söyleyebilmenin zor olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

İlgili mevzuatlar çerçevesinde tüm iş yerlerinde gerekli denetimlerin yapıldığını ancak tam bir gıda güvenliği ve sağlığı için vatandaşların da duyarlılığına ihtiyaç duyulduğunu anlatan Çelebi, "Bu konuda halkımızdan daha fazla duyarlılık bekliyoruz" dedi.

Çelebi, Tarım İl Müdürlükleri ve ilgili şube müdürlüklerinin milyonların yaşadığı bir kentte tüm gıda sağlığı ve hijyenini tek başına tam olarak kontrol etmesinin mümkün olmadığını, bu işin layıkıyla yapılabilmesi için vatandaşın aktif katkısına ihtiyaç duyulduğunu anlattı.

Türkiye’de, özellikle de Konya’da ekmeğin önemli ve en fazla tüketilen gıda maddelerinin başında geldiğini vurgulayan Çelebi, şunları kaydetti: "Madem en fazla tükettiğimiz gıda maddelerinin başında ekmek geliyor, o zaman ekmeğin sağlıklı bir şekilde sofralarımıza ulaşması için gayret içinde olmalıyız. Poşet içinde, son derece sağlıklı ekmek satan firmalar var. Ancak ambalajlı ekmek tüketimi alışkanlığının çeşitli nedenlerle yaygınlaşmaması nedeniyle, bu sorun bir türlü temelden çözülemiyor. Bu konuda Karatay Belediyesinin, kendi fırınlarında üretilen tüm ekmeklerin poşetlenmesiyle ilgili bir projesi oldu. Ancak, üretilen ekmek miktarı Avrupa ülkelerine göre çok fazla olduğu için bu kapasitede paketleme makinesi temin edilemedi. Şu an Konya’da, yurt dışından bulunabilen en büyük makineyle poşetleme işlemi yapılıyor, bu bile yeterli gelmiyor."

Haberin Devamı

Çelebi, ekmeğin fırınlardan eldivenle vatandaşa teslim edilmesi, fırında ya da marketlerde ekmeğe vatandaşın dokunmasına izin verilmemesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

-EKMEK ALIRKEN DİKKAT-

Domuz gribi virüsünün bulaşmaması için ellerin sürekli yıkanması, ıslak mendil ya da jelle temizlenmesine özel gösterildiğini, bu konudaki hassasiyetin dikkate değer olduğunu anlatan Çelebi, "Sadece bu da değil, selamlaşılırken öpüşülmemeye bile dikkat edilirken, pek çok kişi, tazeliğini kontrol etmek adına dokunulan ekmeği hiç düşünmeden yiyebiliyor. Domuz gribi ya da diğer virüsler, sizden başka kişilerin de dokunduğu ekmekten de bulaşabiliyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

-EKMEĞİ NEREDEN ALACAĞIZ?-

Çelebi, hasta edici virüs veya mikroplarla karşılaşmamak için, ekmeğe dokundurmayıp eldivenle müşteriye kendisi veren yerlerin tercih edilmesi, ekmek yaptığı hamurlu eliyle para alışverişi yapan satış noktalarından uzak durulması gerektiğini, vatandaşların bilinçli tercihi durumunda kısa süre içinde tüm esnafın bu uygulamaya geçmek zorunda kalacağını sözlerine ekledi.

Yazarlar