Ankara Donanma Komutanlığı'ndaki Darbe Girişimi Davası

Donanma Komutanlığı'ndaki Darbe Girişimi Davası

07.06.2018 - 20:23 | Son Güncellenme:

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 87 sanığın yargılandığı davaya devam edildi

Donanma Komutanlığındaki Darbe Girişimi Davası

KOCAELİ (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 52'si tutuklu, 12'si firari 87 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Haberin Devamı

Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Kocaeli Kapalı Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda yapılan duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatları ve yakınları katıldı.

Davaya Başbakanlık adına müdahil olan avukat Halit Çokan ve Abdullah Yörük duruşmada hazır bulundu. Duruşmayı bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar da izledi.

Duruşmada, darbe girişimi sırasında Cengiz Topel Deniz Hava Ana Üs Komutanlığı Haber Merkezi'nde görevli olan astsubay Sinan Ünal, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Deniz Hava Ana Üs Komutanlığındaki eylemlere ilişkin tanıklık yaptı.

"Normalde haber merkezine gelen tüm mesajlar Levent üsteğmene ve Deniz Hava Kontrol Kısım Amiri Albay Asım Beşli'ye gönderilirdi" diyen Ünal, darbe girişimi akşamı farklı işlemin uygulandığını ifade ederek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Vardiya amiri, sıkıyönetim mesajını Deniz Hava Ana Üs Komutan Tuğamiral Tezcan Kızılelma'ya arz etmemizi istedi. Normalde komutana mesajı biz götürmeyiz. O sırada Harekat Komutanı Deniz Kurmay Albay tutuklu sanık O¨mer Faruk Gülbahçe gelerek, 'mesajı komutana ben götürürüm' dedi. Gülbahçe ile birlikte komutanın odasına gittik. Ben dışarıda bekledim. Çünkü komutan mesajı görünce geri alırım normalde. Kızılelma'nın emir astsubayı tutuklu sanık İsmail Kara bana, 'Sen bekleme, git. Biz sana haber veririz' dedi. Bir süre sonra silahlı olarak emir astsubayı ile bizim olduğumuz yere gelen Tezcan Kızılelma, sıkıyönetim mesajını kimlerin gördüğünü sordu. 'Ben, nöbetçi subayı ve vardiya amiri gördü' dedim. Kızılelma, 'bundan sonra gelen mesajları direk bana getireceksiniz' diye emir verdi."

Sinan Ünal, Genelkurmay Başkanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 2 sıkıyönetim mesajı geldiğini ifade ederek, "Mesajlar 'Harekat Yıldırım' koduyla geldiği için 10 dakikada işlem yapılması gerekiyordu, bu nedenle mesajları okumadım." dedi.

- Tanık Behzat Anıl Dikmenli

Darbe girişimi sırasında Deniz Hava Ana Üs Komutanlığı'nda üsteğmen rütbesiyle Karargah Nöbetçi Subayı olan tanık Behzat Anıl Dikmenli da ifadesinde, akşam saatlerinde, Genelkurmay'dan haberleşme sistemi J-Chat üzerinden uçuş yasağı emri geldiğini ve kule tarafından bunun teyit edildiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Darbe girişimi ve sıkıyönetim mesajını televizyondan öğrendiklerini aktaran Dikmenli, daha sonra birliğe giriş ve çıkışların Üs Komutanı Tezcan Kızılelma tarafından yasaklandığını kaydetti.

Kızılelma'nın emriyle askerlerin silahlandığını anlatan Dikmenli, albay Ömer Faruk Gülbahçe'nin birliğin emniyeti için personel çağırdığını duyduğunu belirtti.

- Tanık Hakan Ofluoğlu

O akşam Deniz Hava Ana Üs Komutanlığı 301 Filo Bakım Komutanı olarak görev yapan Binbaşı Hakan Ofluoğlu, saat 23.30 sıralarında davanın tutuklu sanığı Albay Bülent Yakın'ın kendisini aradığını, üssün güvenliğini sağlayacak kadar personeli çağırıp, birliğe gelmesini istediğini söyledi.

Ülke genelinde bir darbe girişiminin yaşanması üzerine albay Yakın'ın "Arkadaşlarım hep emekli oldu. Bugünleri de mi görecektim?" diye üzüntüsünü ifade ettiğini anlatan Ofluoğlu, "Personel çok tedirgindi. Neler olduğunu sorguluyorduk. Bülent Yakın albay, personele karşı konuşma yaparak, 'Birliğin güvenliği için buradayız. Başka bir şey için değil' dedi" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Tanık Ofluoğlu, uçaklara bakım ve yakıt ikmalinin yapılmasının tedbir amaçlı olduğunu, darbeye destek amaçlı yapıldığını düşünmediğini belirtti.

Mahkeme heyeti, diğer tanıkların dinlenilmesi için duruşmayı yarına erteledi.

- İddianameden

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in 1 numaralı şüpheli olduğu iddianamede, eski Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı Kurmay Başkanı Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık, eski Güney Grup Görevi Komutanı Tuğamiral Nazmi Ekici, eski Sahil Güvenlik Komutanlığı Harekat Başkanı Süleyman Yarayan, eski Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay, eski Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma, eski Genelkurmay Konsept Teşkilat ve Harbe Hazırlık Daire Başkanı Gürel Kaynak, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Muharrem Aslan, eski Harp Filosu Komutanlığı Kurmay Başkanı Murat Erdem ile Donanma Komutanlığında görevli askerlerin "mahrem abileri" konumundaki 18 sivil ve 1 asker öğretmenin de aralarında yer aldığı 87 sanık bulunuyor.

Haberin Devamı

İddianamede, terör örgütü elebaşı Gülen hakkında, "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs", "silahlı örgüt kurma veya yönetmek" ve "silahla birden fazla kişiyle birlikte yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 19 yıldan 36 yıl altı aya kadar hapis cezası isteniyor.

Şüpheli askerlerle irtibatlı olan, onları darbe toplantılarına götüren ve kaçtıkları dönemde saklayan, Donanma Komutanlığında görevli askerlerin "mahrem abileri" konumundaki 18'i sivil, 1'i asker öğretmen ile Donanma Komutanlığında darbe girişimini yönettiği belirtilen tutuklu sanıklar Hakan Üstem, Hayrettin İmren, Ömer Faruk Harmancık, Nazmi Ekici, Süleyman Yarayan, Tezcan Kızılelma, Gürel Kaynak, Muharrem Aslan ve Murat Erdem ile firari sanık Ayhan Bay hakkında ağırlaştırılmış müebbet ile 19 yıldan 36 yıl altışar aya kadar hapis cezası istenen iddianamede, diğer sanıkların ise ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl 6 aydan yirmi dokuzar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.