Siyaset Donanma’ya 6 yeni ‘Reis’ Geliyor!

Donanma’ya 6 yeni ‘Reis’ Geliyor!

23.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Deniz Kuvvetleri’nin gücüne güç katacak, “dev canavar” olarak tanımlanan Yeni Tip Denizaltı’ya ilk kaynak bu hafta yapılıyor.

Donanma’ya 6 yeni ‘Reis’ Geliyor

Milli Savunma Bakanlığı himayesinde cuma gerçekleştirilecek ilk kaynak töreniyle birlikte proje hızlanacak.

Haberin Devamı

Piri Reis, 2020’de hazır

Yeni Tip Denizaltı Projesi’nde ilk kaynak, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’nin katılacağı törenle yapılacak. Reis sınıfı yeni tip denizaltılar, yüksek yerlilik oranıyla Gölcük Tersanesi’nde üretilecek. Alman Thyssen-Krupp Marine Systems Ortak Girişim Grubu’nun (TKMS) ana yükleniciliğindeki proje kapsamında Türkiye, denizaltı üretiminde yeni teknolojileri bünyesine katacak. Aselsan, Havelsan, Milsoft, STM A.Ş., Koç Bilgi ve Savunma, TÜBİTAK, Meteksan Savunma, IDS, AYESAŞ’ın geliştireceği milli sistemler sayesinde Türkiye’nin yeni denizaltısı azami yerlilikle üretilmiş olacak. Bugün ilk kaynağı yapılacak Piri Reis yeni yerli tip denizaltının 2018 sonunda denize indirilmesi ve 2020’de seyrüsefer için hazır hale gelmesi bekleniyor. 2.7 milyar dolarlık proje kapsamında kalan 5 denizaltı da her yıl 1 tane olmak üzere 2025’e kadar tamamlanacak. Türkiye, 2030’lu yıllara yeni tip 6 denizaltıyla birlikte dünyanın sayılı güçlü donanmalarından biri olarak girmiş olacak.

Haberin Devamı

Yeni Tip Denizaltılar, Hidrojen Yakıt Hücresi Teknolojisi ile geliştirilen Havadan Bağımsız Tahrik Sistemine sahip olacak. Bu özellikleri sayesinde su sathına çıkmaksızın 15 gün kesintisiz denizaltında harekat icra edebilecek. Yakıt ikmaline gerek olmaksızın okyanus aşarak Amerika’ya gidip geri gelebilecek. Sessiz seyir yapma kabiliyetiyle de Reis sınıfı denizaltılar Türk Deniz Kuvvetleri’nin muharebe etkinliğine önemli katkı sağlayacak. Yeni tip denizaltılar, uluslararası literatüre, Type-214TN (Turkish Navy) olarak girecek.

Reis sıralaması

İlk denizaltı Piri Reis’in ardından, diğer denizaltıların Hızır Reis, Murat Reis, Aydın Reis, Seydi Ali Reis ve Selman Reis olarak adlandırılmaları bekleniyor. Yeni tip denizaltılar, 66 metre boyunda ve 13 metre yüksekliğinde olacak. Su üstü deplasmanı bin 845, su altı deplasmanı ise 2 bin 13 ton olacak. Ayrıca proje kapsamında elde edilecek bilgi birikimi ve teknolojik kabiliyetin, tamamen “milli” denizaltı programımın başlangıcına öncülük etmesi bekleniyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, milli denizaltı için 2030’a işaret ediyor.

Haberin Devamı

'Oyunu bozan Türkiye’dir'

Bakan Canikli, Türkiye’ye uygulanan ambargoları milli imkanların arttırılmasıyla aşacaklarını söyledi. Amerika’nın PYD’ye yaptığı yüksek miktardaki silah yardımına dikkati çeken Canikli, “Hazırlıklarımızı da tedbirlerimizi de bu terör örgütlerinin sahip olduğu silahların bir gün Türkiye’ye yöneleceği ihtimali üzerine kuruyoruz ve oturtuyoruz. Tedbirleri ona göre alıyoruz. Ve Allah’ın izniyle büyük bölümünü kendi yüzde 100 yerli savunma teknolojimizle gerçekleştiriyoruz. Eğer bize ambargo uygulayarak Türkiye’yi zor durumda bırakma hesabı yapanlar varsa böyle bir hesap içinde hiç olmasınlar, böyle bir hesaba girmesinler. Bugüne kadar bu hesaplar şaştı, bunu görüyoruz. Yoksa bölgede siyasi dizayn yapılmış olacaktı. Türkiye de dahil olmak üzere, Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkenin coğrafyası değişmiş olacaktı. Ama oyunları, hesapları beklediği gibi olmadı. Hesapları, oyunu bozan Türkiye’dir, Türk milletidir” dedi.