Ekonomi Döviz borcuna formül yolda

Döviz borcuna formül yolda

21.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

2013 yılında bireylerin döviz borçlanmasının yasaklandığını hatırlatan BDDK Başkanı Akben şirketlerde de döviz borçlanmalarını kontrol altında tutacak bir mekanizma üzerinde çalıştıklarını söyledi

Döviz borcuna formül yolda

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, bireylerde olduğu gibi şirketlerde de döviz borçlanmalarını kontrol altında tutacak bir mekanizma üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda konuşan Akben, 2013’ten önce bireylerin konut ve araba almak için bankalardan dövizle borçlandığını, döviz kuru artığında da dövizzedeler oluştuğunu hatırlatarak 2013’te bireylerin döviz borçlanmasının yasaklandığını anımsattı. AA’nın haberine göre Akben, daha sonra şu değerlendirmede bulundu:

Yeni çalışma...

“Bugün bankalarımız ihracat, turizm, döviz geliri olmayanlar döviz kredisi veya dövize endeksli kredi kullandığında elbette ki dikkat ediyorlar.

Kuruluşlarımız da kendilerinin döviz geliri yoksa bunun karşılığında bankalardan döviz kredisi alma gibi bir çaba içerisine girmiyorlar ama bunu biz daha düzenli hale getirelim. Bunları aynen bireylerde olduğu gibi döviz borçlanmalarını kontrol altında tutacak bir mekanizma üzerinde çalışıyoruz.”

Haberin Devamı

Akben, bankaların mevduat ve öz kaynak tarafında büyüme sağlayamadıkları için yurt dışından sendikasyon kredileri benzeri kredilerle kaynak oluşturmaya çalıştığını belirterek, şunları kaydetti:

“Bankalarda yabancı para net genel pozisyon dediğimiz bir olay var. Bankalar kendi öz kaynaklarını yüzde 20’si artı eksi tutarında döviz konusunda, döviz açığı veya döviz fazlası pozisyonunda kalamıyorlar. Şimdi Merkez Bankamızla birlikte, Hazinemizle birlikte bir çalışma yürütüyoruz. Bu kontrolün şirketlerimiz için de geçerli olması için çalışma başlattık.”

Bankalarımız AB standardında

Bugüne kadar kurum olarak düzenleme alanında yaptıkları işin geçmiş çalışmaların tamamına bedel olduğunu vurgulayan Akben, şunları kaydetti:

“Basel standartları dediğimiz, dünyada bütün bankaların erişmek için çaba sarf ettiği bu standartları Türkiye bankacılığı, geçen sene martta yakaladı. Amerika dahil, Avrupa’nın birçok ülkesinin aynı standartlara daha tam kavuşamadığı ortamda tam uyumlu bir bankacılık sektörüne sahip olduk.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girme macerasında bankacılık sektörü, Avrupa Birliği standartlarını sağladı ve Avrupa Komisyonu tarafından da Türk bankacılık sistemi eşdeğer ülke statüsüne kavuşmuş ve bu komisyon tarafından da onaylanmış durumda.”