Ekonomi Döviz sıkıntısı yok ‘ruble kredi’ yolda

Döviz sıkıntısı yok ‘ruble kredi’ yolda

22.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, bankaların döviz talebi noktasında bir olumsuzluk olmadığını, bunun da piyasayı rahatlattığını açıkladı.

Döviz sıkıntısı yok  ‘ruble kredi’ yolda

Bireylerin kredilerde dövizle borçlanmasının yasaklanması için alınan kararın ne kadar doğru olduğunun bu dönemde anlaşıldığına işaret eden Akben, bankaların döviz kredilerini herkese vermediğini, döviz kredisi alacakların ya ihracatçı ya da turizm gibi bir takım döviz kazandırıcı faaliyetlerde bulunan firmalar olması gerektiğini anlattı.

Akben, gelecek dönemde gerek Rusya, gerek Çin, gerekse diğer ülkelerle yapılacak olan yerel para birimi cinsinden ticaret anlaşmalarının uygulamaya konmasının son derece önemli olduğunu, bunlar dışında başka ülkelerle de ticarette yerel paraların kullanılmasının önemli olduğunu söyledi. Akben, bankaların turizme yönelik ruble üzerinden kredi verebileceğini belirterek, “Biz bu konuyu bankalarla görüştük. Onlar şimdi bu alanda bir çalışma yapıyorlar” dedi.

Sendikasyon sürdü

BDDK Başkanı Akben, “Eğer bu konuda da bir açılım sağlanırsa, ki zaten Rus turist ruble verir, eğer kredi de ruble olursa kendi içinde bir ticaret oluşmuş olacak” diye konuştu. Bu noktada, ticarette dolar ve euro dışında başka para birimlerini kullanmanın reel sektör ve vatandaş tarafından da yaygınlaşmasının önemli olduğu vurgulandı.

15 Temmuz sonrası bankaların sendikasyon kredilerinin yenilenme oranının yüzde 95 seviyesinde seyrettiğini kaydeden Akben, otomatik BES (bireysel emeklilik) sisteminden toplanacak paranın bankalara mevduat/katılım fonu olarak aktarılmasıyla ilgili olarak da şöyle devam etti: “Orada belli bir orandaki hatırı sayılır tutarın bankalara mevduat ve katılım fonu olarak yatırılması konusunda bir mutabakat var. O tasarrufları olumlu yönde etkileyecek ve o paraların krediye kayması açısından da önemli bir katkı sağlayacak.”