Estetik Cerrahiyi Kim Yapar?

-Nefes alamıyorum, bu nedenle KBB doktoruna mı burnumu yaptırmam lazım?

-Estetik ameliyat olacağım Plastik Cerrah’a mı ameliyat olmam lazım?

-Nefes de alamıyorum, sizinle birlikte KBB doktoru da ameliyata giriyor mu?

-Nefes ameliyatı sırasında estetik de olacağım Plastik cerrah da ameliyata giriyormu?

Yukarıdaki soruları sizler çok soruyorsunuz. Bizim cerrahi branşlar arasındaki tartışma ise biraz daha detaylı.

Genel Cerrah meme estetiği ve karın estetiği; KBB, burun estetiği ve yüz estetiği; Göz doktoru göz estetiği; kadındoğumcu, genital estetiği yapabilir mi? Yoksa hepsini Estetik Cerrahi uzmanı mı yapar?

Haberin Devamı

Konuyu fazla dağıtmadan Türkiye’nin en çok talep edilen ameliyatı, burun estetiği, üzerindeki tartışmalara değinmek istiyorum.

-Estetik ameliyatları sadece ve sadece Estetik Cerrahi Uzmanı yapar. KBB, estetik ameliyat yapamaz. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanlarının azımsanmayacak bir kısmı böyle düşünüyor.

-Plastik cerrahların bir kısmı, diğer cerrahların da konusuyla ilgili olan organın estetik amaliyatını yapmasına, gerekli eğitimi aldıktan sonra ve gerekli özeni gösterdikleri taktirde nasıl karşı çıkabiliriz ki diyor.

-KBB hekimleri arasında “Estetik rinoplasti” Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahların işidir diyen de oluyor ama yanılmıyorsam oldukça azınlıkta.

-Kulak, burun, boğaz hastalıkları uzmanı olarak, burun bizim işimiz, estetiğini de bal gibi yaparız diyenler çoğunlukta.

KBB ve Plastik cerahinin eğitim sürelerine, cerrahi prensip farklılıklarına girip konuyu dağıtmak ve aşırı bir taraf olmak niyetim yok. Yeni uzman olduğumda Estetik “Rinoplasti bizim işimiz kardeşim size ne oluyor” diyordum. Zamanla bu fikrim büyük oranda yumuşadı. Burun estetiği temel pratiğimi oluşturduğu için hem dünyayı hem de ülkemde olanları takip edebiliyorum. Yurtdışı kongrelerde, rekabet ve politikadan bağımsız toplantılar yapabiliyoruz ve birbirimizden çok şey öğreniyoruz.. 20-30 farklı ülkeden gelen konuşmacıların ne uzmanı olduğu pek konuşulmuyor. Sadece burun estetiği konuşuluyor. Farklı disiplinlerin, aynı ameliyata farklı yaklaştığı bir sürü konu oluyor. Flep greft gibi yumuşak doku konseptleri KBB cilerin ilgisini çekerken; burun fizyolojisi, endoksopik muayene ve tedavileri Plastik Cerrahların ilgisini çekiyor. Bilgi paylaşımı kuşkusuz kaliteyi artırıyor.

Haberin Devamı

-Estetik ameliyat özel hastande yapılan, devletin karşılamadığı bir ameliyat olduğu için ciddi bir rekabet söz konusu

-Cerrahi branşların sadece kendilerine ait konular olduğu gibi bir çok kesişme alanları mevcut. El cerrahisini ortopedi de yapıyor. Hipospadiası ürolog da yapıyor...

Kanun koyucular hiç bir ülkede keskin sınırlar çizmemişlerdir. Bir göz doktoru, apandisit ameliyatı yapar ve hasta ölürse, o doktor yetkin olmadığı bir konuda tedavi yaptığı için ceza alabilir ancak cerrahi branşların bir çok ortak alanı vardır ve ortak alanlarda bir kanuni düzenleme yoktur. Hukuki açıdan, KBB doktoru da estetik rinoplasti yapabilir, Plastik Cerrahta.

-Hukuki tartışmalar en çok dernek ve uzmanlık isimleri üzerinde çıkıyor. Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi derneği, bir patalogun, yada pratisyen hekimin 1-2 aylık kurslar alıp MEDİKAL ESTETİK UZMANLIĞI sertifikasıyla, botoks dolgu, saç ekimi gibi işlemler yapabilmesi konusuyla ciddi olarak mücadele etmektedir. 5-6 yıllık zorlu bir eğitim sonucunda uzmanlık belgesini alabilen Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanları, haklarına tecavüz edildiğini düşünüyor. Aynı şekilde, Kulak burun boğaz hastalıkları hekimlerinin, Fasiyal Plastik Cerrahi adında bir dernek kurmasına, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi derneği karşı çıkıyor. Türkiye’ de Fasiyal Plastik Cerrahi uzmanlığı eğitimi verilmiyor ve Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi derneği, medial estetik Uzmanı yada fasiyal plastik cerrahi uzmanı ünvanlarını şikayet ediyor.

Haberin Devamı

Tüm bu hak korunması ve haksız rekabet oluşmaması için yapılan başvurular branşlar arasında gerginlik yaratsa da, bir ameliyatı geliştirmek için bilgi alış verişinde bulunmak, gerektiğinde ameliyata birlikte girmek ve diğer branşların da görüşüne başvurmak işimizin kalitesini artıracak ve hastanın tedavisine katkıda bulunacaktır. Kanama gibi bir komplikasyonda endoskopiye daha hakim olan KBB hekimini çağırmak, doku beslenme problemleri ve cilt nekrozlarında Plastik Cerraha danışmak, hastaların faydasına olacak yaklaşımlardır.

-Bu kadar hararetli tartışmalar olurken, hastaların çoğu neye bakıyor?

-Elbette SONUCA.

Dr. Barış Çakır

www.bariscakir.com