Cerrahi Sanatı Kursuna Hazırlık

Ofise doğru yürüyorum. Casual giyinmişim tabi, ameliyatımı bitirmişim, oradan da hasta bakmaya gidiyorum. Bilgisayar çantam omuzuma takılı. Tüm hasta fotoğrafları bu bilgisayarın içinde. Bu nedenle, sürekli yanımda gezdiriyorum. Elimde de bir poşet var. Acaba unuttuğum birşey varmı diye poşeti açıp ve içindekileri gözden geçirmek istedim. Ama poşeti açarken, amacımı unutup, kendime şöyle 1 metre uzaktan bakıverdim. Ben bir plastik cerrahım. Bir plastik cerrahın, bu poşettekilerle ne işi var. Bir arkadaşımla karşılaşsam ve bana o poşette ne var dese, ne derim. Genel cerrah arkadaşım Hakan, bu soruyu gerçekten sormuş gibi heyecanlandım. Göstersem, yok yahu en iyisi ayakkabı falan derim, şimdi göstersem, bütün hikayeyi anlatmam lazım. Hikayeyi baştan anlatsam bile muhtemelen “Lan oğlum bırak ne işin var antin kuntin işlerle” diyecek kesin. En iyisi ayakkabı demek.

Haberin Devamı

Cerrahi Sanatı Kursuna Hazırlık

Poşetin içinde burnu olmayan bir kadın, bir erkek mask’ı, monster heykel çamuru, modelaj kalemleri, bir tane bitmiş burun heykeli, bir tane bilgisayarlı tomogrofi den elde edilmiş 3 boyutlu maksilla nın 3d printer çıktısı vardı. Onun üzerinde de burun kıkırdak ve kemikleri modelleri oluşturulmuş. Bana hakverdiniz değilmi?

Madem poşetin içinde neler olduğunu öğrendiniz o zaman kısaca hikayeyi anlatayım. Aralık ayında Plastik Cerrahide 10. Yılımı dolduruyorum. Bu 10 yıllık süreçte bazı köşe taşlarından bahsedeceğim.

Güzel burun nedir sorusu hikayenin başlangıcı oldu. En güzel kıkırdak anatomi nasıldı. Cemal Cingin'in burun heykel kursu broşürünü göreli 10 yıl oldu. Isparta güzel sanatlar bölüme gidip heykel yapmayı öğrendim. Biraz Sanat tarihi ve felsefesi okudum. Aristo, “Art is mimesis” demişti. Sanat taklittir. Sanatçı, doğanın eksik bıraktıklarını tamamlar demiş. Plastik cerrahiyi en iyi Aristotales anlatıyordu. Gördüğüm her güzel burnun fotoğrafını çektim, bazılarının heykelini yapma fırsatım oldu. 2-3 yıl aralıklı olarak desen dersi aldım. Sürekli güzel burunların yüzey analizlerini yaparak, estetik kıkırdak anatomisinin kurallarını yazdım. Aristo nun sözünü dinledim ve güzeli taklit ettim. Methot olarak Kübik formları kullandığım için bu sisteme polgion rinoplasti dedim. Güzel olmayan burunlarda doğanın eksik bıraktığını cerrah olarak tamamlıyor, poligonları rekonstrükte ediyoruz. Aristonun bu iki cümlesi nedeniyle yaptığım işi cerrahi sanatı olarak tanımladım. Poligonlar sayesinde bir kitap yazacak kadar birikim oluştu. 4 ay önce kitap basıldı. Springer kitabı satın aldı.

Haberin Devamı

Bu Perşembe Brezilya İSAPS kongresine gitmek üzere uçağa biniyorum. Burun estetiği panelinde bir konuşmam var ama daha önemlisi burun heykel kursu veriyorum. Poligonlarla nasıl burun çizilir nasıl heykel yapılır’ı çalışacağız. Model çamuru üzerinde kesitleri estetiğini ve amelyatta nasıl oluşturulduğunu tartışacağız. Kurs için çamur defter, gibi resim ve heykel malzemeleri hazılıyorum. Yusuf Başoğlu ve Candan Canay Hocalarımla eğitim videoları hazılıyorum. Poşette bugünkü videonun malzemeleri vardı. Konsültasyon aralarında burun heykeli yaparken video kayıt yapıyordum. Haftaya kurs ile ilgili yazarım artık. Beni takip edin. Sevgiler

Haberin Devamı

Dr. Barış Çakır

www.bariscakir.com