Van Dsi, 90 Günde 3.7 Milyar Liralık Yatırımın Temelini Attı

Dsi, 90 Günde 3.7 Milyar Liralık Yatırımın Temelini Attı

31.08.2017 - 09:45 | Son Güncellenme:

.

Dsi, 90 Günde 3.7 Milyar Liralık Yatırımın Temelini Attı

VAN (AA) - Devlet Su İşleri (DSİ), 90 günde 3.7 milyar liralık yatırımın temelini attı.

Haberin Devamı

DSİ Genel Müdürlüğü Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamada, sulu tarımın modern sistemler kullanılarak yapılması halinde verimli neticeler alındığı belirtildi.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Göl-Su projeleri ile zirai üretimi artırarak çiftçilere kazanç sağlamayı, sulanmadık toprak bırakmayarak münbit toprakları daha verimli hale getirmenin gayreti içerisinde olduklarını belirterek, "Ülkemizdeki verim arttırıcı bir unsur olan sulama, modern girdilerin daha yoğun kullanımına olanak verirken, aynı zamanda, ürün çeşitlendirmesi ve yılda birkaç kez ürün almayı olanaklı kılması ile de ülkemizde tarımsal verimliliğini ve üretimini birkaç kat arttırmakta ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlamaktadır." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kurumlarının kuruluş gayesi olan taşkınla mücadelede dereleri ıslah ettiklerini, insanların can ve mal emniyetini en yüksek düzeyde koruduklarını ve olası kayıpları da en asgari düzeye düşürdüklerini kaydeden Acu, enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak için mevcut kaynaklardan elektrik üretiminin teşvik edildiğini, bu amaçla boşa akan derelerin üzerine kurulan hidroelektrik santralleriyle elektrik üretilmeye başlandığını aktardı.

Acu, ülkedeki içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacının yarısından fazlasının DSİ tarafından yapılan içme suyu tesislerinden karşılandığını belirterek, içme, kullanma ve sanayi suyu temini hususunda kurumları tarafından gerçekleştirilen ve birçok yönüyle Türkiye ve dünyada ilkleri hayata geçiren projelerin altına imza atarak insanların daha sağlıklı su içmesine vesile olduklarını vurguladı.

DSİ olarak ilk planda çalışmalarını Ergene Nehri Havzası'nda yoğunlaştırdıklarını anımsatan Acu, şu bilgileri verdi:

"Yoğun sanayi ve evsel atık deşarjı sebebiyle kirlenen Ergene Nehri'nin eski günlerine kavuşturulması maksadıyla Edirne Uzunköprü, Kırklareli Merkez, Vize, Babaeski ve Pınarhisar ile Tekirdağ Malkara ve Hayrabolu ilçelerinde atıksu arıtma tesisleri inşa edilerek işletmeye alındı. Ayrıca Edirne Uzunköprü, Kırklareli Merkez ilçelerinde 2 kolektörde tamamlanarak işletmeye alındı. Ergene Nehri Havzası'nda 5 atıksu arıtma tesisinin inşaat çalışmaları devam ediyor. Ergene Nehri Havzası dışında Trabzon Atasu Barajı Atıksu Tesisleri tamamlanarak hizmete alındı. Diğer taraftan Çankırı Güldürcek Barajı Havzası Atıksu Toplama ve Arıtma Tesisinde inşaat çalışmaları devam ediyor. Çorum, Ankara, Niğde, Yozgat, Bilecik, Afyonkarahisar ve Artvin illerimizde de proje çalışmaları devam ediyor. DSİ, atıksuların yeniden kullanımını ilke edinen bir yaklaşım izliyor."

Haberin Devamı

Bölgeler arası gelir ve refah dengesini sağlamak maksadıyla tüm dünyada uygulanan bölgesel gelişim projelerinin, sürdürülebilir kalkınma adına büyük önem taşındığına dikkat çeken Acu, şunları kaydetti:

"Sayın Bakanımızın talimatları doğrultusunda hazırladığımız GAP, DOKAP, EGEGEP, DAP, AKDENİZGEP, ORTAGEP, KOP, TRAGEP, MARMARAGEP ve BAKGEP Bölgesel Projelerini hızlı bir şekilde hayata geçiriyoruz. Projelerle hedefimiz işgücünün yerinde istihdamını sağlayarak göçün önlenmesine ve insanımızın ekonomik refah seviyesini artırarak milli ekonomiye ciddi katkılar sağlamaktır. Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu öncülüğünde son üç ayda ülke genelinde 3.7 milyar liralık tesislerin temelini attık. Son 90 günde 31 baraj, 23 gölet, 6 içme suyu ve 177 taşkın koruma tesisinin temel atma merasimini gerçekleştirerek çalışmalara start verdik."